Μ. Σχοινάς: «Μεγάλο ευρωπαϊκό ζητούμενο, η αποκατάσταση της Θεσσαλίας»

Ευρωπαϊκό διακύβευμα αποτελεί η αποκατάσταση της Θεσσαλίας από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, όπως επεσήμανε σήμερα σήμερα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος πρόσθεσε: «Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, τονίζοντας: «Ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί, αρχής γενομένης από τη σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού αύριο στο Στρασβούργο και τη συνάντησή του με την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

Ερωτώμενος τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε: «Έχουμε μια δύναμη πυρός πολύ μεγάλη, πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό από μόνο του δίνει το περιθώριο για να κινηθούμε με λύσεις που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες, αλλά θα στηρίξουν και τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας. Ειδικά της Ελλάδας που στα τελευταία 10 – 12 χρόνια έκανε μια πολύ σημαντική προσαρμογή».

Συμπλήρωσε δε ότι το πλαίσιο στο οποίο τοποθετείται η χώρα είναι πλέον ευνοϊκό, ενώ πρόσθεσε: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν μηχανισμοί, ευλυγισίες, δεν θέλω τώρα να προκαταλάβω με νούμερα, αλλά μπορώ να ιχνηλάτησω τις τρεις ας πούμε, λεωφόρους μέσα στις οποίες θα κινηθούμε. Πρώτα, είναι να δούμε τι υπάρχει αδιάθετο από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Μέχρι τέλος του χρόνου μπορούμε να κάνουμε χρήση αυτών των χρημάτων. Το δεύτερο είναι να δούμε τι προσαρμογές γίνονται μέσα στην τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο, δηλαδή μέχρι το ’27. Εκεί έχουμε το Κοινωνικό Ταμείο με πολύ σημαντικές πιστώσεις για ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, έχουμε τις αγροτικές δαπάνες, και έχουμε φυσικά και την αναμόρφωση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, η οποία ούτως ή άλλως εκκρεμεί, που μας δίνει περιθώριο για να κινηθούμε».

«Η αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης έτσι όπως προκύπτει μέσα από τις νέες ανάγκες είναι κάτι το απόλυτα εφικτό» τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος είπε ακόμα μεταξύ άλλων: «Πρέπει να το καταλάβουμε ότι εδώ βρισκόμαστε σε μια διαδικασία η οποία δεν είναι μια διαδικασία που θα εξαντληθεί στις εβδομάδες και στους μήνες που έρχονται, θα απαιτηθούν δράσεις χρηματοδότησης σε βάθος χρόνου… Η αρχή θα γίνει τώρα, άμεσα, μέχρι το τέλος του χρόνου, μέσα από ένα πρώτο κύμα ανακούφισης των πληγέντων και στήριξης των νοικοκυριών. Θα ακολουθήσει η διαδικασία των υποδομών και της αγροτικής παραγωγής… Μην ξεχνάτε ότι η Θεσσαλία είναι ένας σιτοβολώνας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Και ο συνεχιζόμενος πόλεμος δημιουργεί μια ανάγκη για την Ευρώπη να στηρίξει την αγροτική παραγωγή. Άρα και εκεί πρέπει να αναμένουμε ισχυρές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι η ευρωπαϊκή στήριξη θα κλιμακωθεί σε βάθος χρόνου. Θα αρχίσουμε αμέσως, αλλά οι παρεμβάσεις μας θα καλύψουν ό, τι χρονικό ορίζοντα, όποιο χρονικό ορίζοντα απαιτείται».

«Πιστεύω ότι ο συγκερασμός από αυτές τις τρεις “τσέπες”, τις τρεις δημοσιονομικές παρεμβάσεις, θα καλύψει και ίσως και υπερκεράσει ό,τι απαιτείται. Θέλω να προσθέσετε και μια τέταρτη, που είναι η αναθεώρηση του πλέγματος για τις κρατικές ενισχύσεις. Πολλά από τα μέτρα τα ελληνικά, τα εθνικά, θα πρέπει να αναγνωριστούν ως νόμιμες κρατικές ενισχύσεις και αυτό έχει τη μεγάλη του σημασία γιατί επιτρέπει στον κρατικό και τον κυβερνητικό μηχανισμό να πάει γρήγορα. Και τέλος, νομίζω ότι θα απαιτηθεί και η σύσταση κάποιας task force, δηλαδή μιας αφοσιωμένης, επικεντρωμένης στο πρόβλημα ομάδας εργασίας με εθνικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους που θα έχει τον γενικό συντονισμό. Πρέπει να πάμε γρήγορα, πρέπει να πάμε συντονισμένα, αλλά δεν νομίζω ότι μεσομακροπρόθεσμα δεν θα τα καταφέρουμε. Η στήριξη αποκατάσταση της Θεσσαλίας, το ξαναλέω, είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ζητούμενο» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.