Μ. Σχοινάς: Κορυφαία προτεραιότητα για την Ε.Ε. η χρηματοδότηση για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων

«Για την Ε.Ε. η χρηματοδότηση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων θα παραμένει πάντα κορυφαία προτεραιότητα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, συμπληρώνοντας: «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον συνδυασμό των εργαλείων, νέες τεχνολογίες, φυσικές υποδομές, Frontex, για να φυλάξει το δικό της τμήμα των εξωτερικών συνόρων».

Χαιρετίζοντας με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης «Migration: Challenges and opportunities – IOM and Orthodox Partners», ο κ. Σχοινάς τόνισε τον κρίσιμο ηθικό ρόλο που καλούνται να παίξουν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και οι θρησκευτικές οργανώσεις που παρίστανται στη διάσκεψη, καθώς η ευρωπαϊκή απάντηση στη μεγάλη πρόκληση του Μεταναστευτικού απαιτεί τη στήριξη όλων των εμπλεκομένων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στην Ελλάδα και στη συμβολή της Ε.Ε. στη διαχείριση του Μεταναστευτικού στη διάρκεια της θητείας αυτής της Επιτροπής επεσήμανε: «Καταφέραμε να χτίσουμε και να χρηματοδοτήσουμε αποκλειστικά 100% από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης για τους μετανάστες στα σημεία εισόδου των μεγάλων ελληνικών νησιών. Βάλαμε τέλος στη ντροπή της Μόριας και χτίσαμε ένα νέο σύστημα στα εξωτερικά μας σύνορα που αρμόζει γι’ αυτόν τον σκοπό». Μάλιστα, έκανε λόγο για συστηματικές επιθέσεις που υποκινήθηκαν από κράτη, με σκοπό την εξασθένιση, αν όχι την καταστροφή, της Ευρώπης μέσω της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, τα παραδείγματα είναι πολλά και πολύ ανησυχητικά: «Από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ως τη Φέουντα και τη Λευκορωσία στα σύνορα Πολωνίας και Λετονίας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις εργαλειοποίησης η Ε.Ε. απάντησε με αποφασιστικότητα. Αλλά τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στη Μεσόγειο μας υπενθυμίζουν ότι η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης παραμένει τεράστια».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι για πολύ καιρό τα κράτη-μέλη στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. επωμίστηκαν ένα δυσανάλογο βάρος, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συμβεί ξανά, σύμφωνα με τις προτάσεις Συμφωνίας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση που έχει καταθέσει η Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Παράλληλα, θέλησε να διευκρινίσει ένα σημείο, που -όπως είπε- αποτελεί πηγή παρερμηνείας: «Το δικαίωμα αίτησης ασύλου και η αρχή τής μη επαναπροώθησης είναι πλήρως ενσωματωμένες στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο. Ο σεβασμός αυτών των αρχών είναι αδιαπραγμάτευτος για όλα τα κράτη-μέλη όταν ασκούν το δικαίωμά τους να ελέγχουν τα εξωτερικά σύνορα… Τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα σύνορά μας, στην ξηρά και στη θάλασσα, πρέπει να είναι προστατευμένα και είναι προνόμιο κάθε κράτους-μέλους να αποφασίσει ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά μέσα για να το κάνει στο πλαίσιο του νομικού του πλαισίου».

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η μεγαλύτερη πρόκληση για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ε.Ε. είναι η σωστή ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και υπευθυνότητας, που αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: «Μία συνολική συμφωνία είναι δυνατή μόνον αν οι δύο αυτές όψεις, της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, γίνουν πλήρως σεβαστές».

Πάντως ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι κάθε κράτος-μέλος αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα, αλλά και κάθε κράτος πρέπει να αναλάβει μέρος της ευθύνης.

Για τη ριζική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος ανέπτυξε την ανάγκη δράσεων σε τρεις τομείς:

1. Την εξωτερική διάσταση και τη συνεργασία με τις χώρες τράνζιτ.
2. Την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων με πιο συλλογική διαχείριση και ενιαίες συνοριακές διαδικασίες.
3. Τη διασφάλιση αποτελεσματικής αλληλεγγύης και διαμοιρασμού των βαρών.

Εν αναμονή της σύναψης ευρωπαϊκής συμφωνίας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, η οποία είναι «απολύτως κρίσιμης σημασίας», ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι η παρούσα συγκυρία υπό τη σουηδική προεδρία και την επερχόμενη ισπανική είναι ιδανική και είναι μία ευκαιρία που η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει να περάσει. «Είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κανονιστικό πλαίσιο. Χτίζουμε βήμα-βήμα μία κοινή ευρωπαϊκή κουλτούρα για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού» επεσήμανε και προειδοποίησε: «Αν αποτύχουμε να συμφωνήσουμε έως τις ευρωεκλογές, θα δώσουμε τροφή στον λαϊκισμό και στις φωνές που δυσφημούν την Ε.Ε. Μία ολιστική και συνεκτική συμφωνία είναι η μόνη αξιόπιστη λύση για την Ε.Ε.».