Μ. Κατρίνης: Σε σπιράλ ακρίβειας χωρίς τέλος εγκλωβισμένη η χώρα

«Η χώρα είναι εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ ακρίβειας και ανατιμήσεων χωρίς τέλος και η κυβέρνηση, αντί να αναζητά λύσεις, αναζητά δικαιολογίες, αρνείται και διστάζει να πάρει ουσιαστικά μέτρα» υπογράμμισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα έφτασε να έχει την τρίτη υψηλότερη τιμή στη βενζίνη στην Ευρώπη και την έβδομη υψηλότερη τιμή παγκοσμίως, ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι 45% υψηλότερος στην Ελλάδα σε σχέση με αυτόν της ευρωζώνης. «Οι αυξήσεις στο ψωμί, στα γαλακτοκομικά, στο κρέας είναι μεγαλύτερες στη χώρα μας συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας είναι 50% υψηλότερος σε σχέση με την ευρωζώνη και το σύνολο των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος περνάει στους καταναλωτές. Έφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, λέγοντας ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα είναι στα 2,32 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Ιταλία είναι 1,81 ευρώ το λίτρο. «Γιατί η Ιταλία από τον Μάρτιο προχώρησε σε μείωση των φόρων στα καύσιμα. Όπως προχώρησε και στη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας, ενώ στην Ελλάδα ακόμα περιμένουμε να υπολογιστούν» επεσήμανε.

Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση επειδή, όπως είπε, εξακολουθεί να στηρίζει τα δημόσια έσοδα στους έμμεσους φόρους, που πλήττουν τον πολίτη, έμμεσους και υψηλούς φόρους στα καύσιμα, αλλά και στα τρόφιμα. «Η κυβέρνηση είναι απρόθυμη στην επιβολή άμεσων φόρων στους έχοντες και πρόθυμη στη διατήρηση έμμεσων και άδικων φόρων που πλήττουν τους πολλούς και την κοινωνία» τόνισε και επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ως παραδείγματα το ΑΣΕΠ, τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και το Opengov. «Από ποιους θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι; Από προϊσταμένους που τοποθέτησε η κυβέρνηση με κομματικά κριτήρια ή από μετακλητούς;» αναρωτήθηκε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο με την τοποθέτηση μετακλητών σε θέσεις προϊσταμένων.

Επίσης, ζήτησε την ενίσχυση της διαφάνειας και την ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου του ΑΣΕΠ. «Το μήνυμά μας είναι η πλήρης και απόλυτη αποκομματικοποίηση στη Δημόσια Διοίκηση. Καμία πρόσληψη δεν θα γίνεται εκτός ΑΣΕΠ, ενώ θα περιοριστεί ο αριθμός των μετακλητών. Δεν δεχόμαστε και δεν ανεχόμαστε να παραμένει το κράτος εργαλείο στα χέρια της εκτελεστικής και οικονομικής εξουσίας. Είναι ισχυρή μας δέσμευση ένα κράτος δικαίου, ισονομίας και ισοπολιτείας, ένα κράτος που διασφαλίζει τα δικαιώματα και θέτει τους κανόνες» κατέληξε.