Λύση εντός της ημέρας για τη διακοπή των χειρουργείων στο «Αγλαΐα Κυριακού» υπόσχεται το υπουργείο Υγείας

Εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί η λύση για τα προγραμματισμένα χειρουργεία στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», την οποία εξετάζουν -σύμφωνα με πληροφορίες- στο υπουργείο Υγείας, μετά την απόφαση χθες Πέμπτη των γιατρών του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου να σταματήσουν οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και οι χειρουργικές αίθουσες να λειτουργούν μόνο για επείγοντα περιστατικά.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ έπειτα από επικοινωνία με τον Άδωνι Γεωργιάδη, η ανακοίνωση θα γίνει μέσα στην ημέρα, ώστε τα προγραμματισμένα χειρουργεία να διεξαχθούν κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση των γιατρών λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών Αναισθησιολογικού και Χειρουργικού τομέα επρόκειτο να εφαρμοστεί από την ερχόμενη Δευτέρα. Η εν λόγω απόφαση των γιατρών αποτυπώνει τη σοβαρή έλλειψη αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ και έρχεται σε μια περίοδο που το υπουργείο Υγείας εφάρμοσε ενιαία ψηφιακή λίστα τακτικών χειρουργείων με σκοπό τη μείωση αναμονών, ενώ προωθεί τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

«Το Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” εφημερεύει εναλλάξ με το Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” 15 ημέρες τον μήνα. Παρά τον μεγάλο όγκο περιστατικών που εξυπηρετείται στα χειρουργεία του, υπάρχει εδώ και καιρό το πρόβλημα υποστελέχωσης. Έτσι, τα περιστατικά της λίστας τακτικών χειρουργείων λιμνάζουν, και οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνο οι 2!» αναφέρουν οι γιατροί σε ανακοίνωσή τους και προσθέτουν ότι το Τμήμα Αναισθησιολογίας του παιδιατρικού νοσοκομείου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης εδώ και αρκετούς μήνες, και περισσότερο μετά τη συνταξιοδότηση δύο γιατρών και τη μη ανανέωση της σύμβασης ιδιώτη γιατρού (ΦΕΚ Α΄ 215/22.12.2023).

«Οι εναπομείναντες ιατροί αναισθησιολόγοι υπερεφημερεύουν κατ’ επανάληψη και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις τούς επιβαρύνουν πολύ περισσότερο, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων που ήταν ενεργές έως τώρα, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές του νοσοκομείου. Από τον Ιούνιο του 2023 έχουν ενημερωθεί τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ούτε έχουν προκηρυχθεί οι διαθέσιμες οργανικές θέσεις. Καθώς η ύπαρξη περισσότερων ιατρών αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτών χειρουργείου και αναισθησιολογικού είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν περισσότερες χειρουργικές αίθουσες, οι κλινικές/τμήματα του Χειρουργικού Τομέα διακόπτουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις σε παιδιά, αναγνωρίζοντας ως ζήτημα ασφάλειας την ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού» σημειώνουν οι γιατροί του Χειρουργικού Τομέα.