«Λουκέτο» σε εκατοντάδες λογαριασμούς από το Facebook για fake news για τα εμβόλια του κορωνοϊού

«Λουκέτο» σε εκατοντάδες λογαριασμούς που διέδιδαν «fake news» σχετικά με τα εμβόλια του κορονοϊού έβαλε το faceboook, όπως ανακοίνωσε χθες, Τρίτη (10/8), χαρακτηρίζοντας ως «πλυντήριο παραπληροφόρησης» το δίκτυο λογαριασμών που προερχόταν από τη Ρωσία και επιχειρούσε να «στρατολογήσει» influencers για να διαδώσουν ψευδείς ειδήσεις. Στόχευε κυρίως χρήστες με «καθαρή φήμη» σε Ινδία, Λατινική Αμερική και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την αναφορά του Facebook, για την εκστρατεία παραπληροφόρησης, ευθύνεται η εταιρεία μάρκετινγκ Fazze, η οποία είναι μέρος μιας ρωσικής εταιρείας που ονομάζεται AdNow.

Τον περασμένο μήνα έρευνα του BBC Trending ανέφερε πως τον Μάιο από την Fazze πρόσφεραν χρήματα σε Influencer για να διαδώσουν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τους κίνδυνους που σχετίζονται με το εμβόλιο της Pfizer. Επίσης, το ίδιο είχε επιχειρήσει και με το εμβόλιο της AstraZeneca, διαδίδοντας πως χρησιμοποιεί έναν τροποποιημένο αδενοϊό χιμπατζή.

Οι αναρτήσεις από λογαριασμούς στο δίκτυο διέδωσαν μιμίδια που χρησιμοποίησαν εικόνες από τις ταινίες «Πλανήτης των Πιθήκων» για να δώσουν την εντύπωση ότι το εμβόλιο θα μετατρέψει τους ανθρώπους σε πιθήκους. Αυτές οι αναρτήσεις εμφανίστηκαν στο Facebook στα Χίντι περίπου την ίδια στιγμή που η ινδική κυβέρνηση συζητούσε την έγκριση έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο AstraZeneca.