Λουκέτα σε καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς – Aνασφάλεια σε εκατοντάδες εργαζόμενους τραπεζοϋπαλλήλους

Η απόφαση του Χρήστου Μεγάλου και της διοίκησης της Πειραιώς για νέες περικοπές προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις.

Η προσπάθεια για περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων, από όπου είναι δυνατόν, για να αυξηθούν τα πλασματικά στην πραγματικότητα έσοδα που αν δεί κανείς τον προηγούμενο ισολογισμό δεν έρχονται καν από τις τραπεζικές δραστηριότητες, έχει φτάσει στα όρια τους τους εργαζόμενους που βλέπουν το μέλλον αβέβαιο και μια διοίκηση που μπροστά στον πανικό να εμφανίσει κέρδη δεν υπολογίζει τίποτα.

Σειρά αυτή τη φορά εχει το δίκτυο των καταστημάτων της τράπεζας στην Θεσσαλονίκη.

Με μια σκληρή ανακοίνωση ο σύλλογος εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς τονίζει πως η πρακτική αυτή προκαλεί εργασιακή ανασφάλεια σε εκατοντάδες εργαζόμενους τραπεζοϋπαλλήλους, καθώς οι ακολουθούμενες – απαράδεκτες σε πολλές περιπτώσεις- πρακτικές, τους οδηγούν εκτός αγοράς εργασίας, παρά τη θέλησή τους.

Η πολιτική μείωσης των τραπεζικών καταστημάτων προβλέπεται ότι θα εντείνει και την απομόνωση των ευάλωτων κοινωνικών και οικονομικών ομάδων, μεταξύ των οποίων τα φτωχά νοικοκυριά και οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η παράλληλη πολιτική διαχωρισμού των πελατών σε προνομιούχους και μη, θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς την ίδια, λάθος κατεύθυνση.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση εντός του 2022 σύμφωνα με το νέο της business plan η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σχεδιάζει τη διακοπή λειτουργίας σε ακόμα 51 καταστήματα ( το 12% του σημερινού δικτύου της) σε όλη τη χώρα συνεχίζοντας την πολιτική της καθώς ήδη μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει συρρικνώσει το δίκτυο καταστημάτων της κατά 22% ή κατά 115 καταστήματα. Επιπρόσθετα μέχρι το 2025 σχεδιάζει να απομειώσει περαιτέρω το δίκτυο της και το προσωπικό της κατά το 1/3 του σημερινού προσωπικού της. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι να απομείνει με το 50% του προσωπικού της που είχε στο τέλος του 2018!