Λουκάς Παπαϊωάννου: Παραμένουμε επιφυλακτικοί και σε εγρήγορση μέχρις ότου…

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνέχισε την προσπάθεια του να διατηρηθεί πέριξ των 640 – 650 μονάδων. Η πρόσφατη 7ημερη τεχνική αντίδραση, μικρού κόστους και χαμηλού ενδιαφέροντος, έφερε ξανά δείκτες και μετοχές στις πρώτες αντιστάσεις τους.

  • Οι χθεσινές ανακοινώσεις των αναμενόμενων αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών του 2ου τριμήνου, δείχνουν το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην Ελληνική Οικονομία και όχι μόνο.

Όμως οι Επενδυτές συνεχίζουν την αποχή τους μόνο από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, απούσας ικανής δυναμικής για να οδηγηθούμε σε βιώσιμα υψηλότερα επίπεδα. Σε αντίθεση τα Διεθνή Χρηματιστήρια συνεχίζουν το πάρτι τους, λόγω άπλετης ρευστότητας και επικείμενων Αμερικανικών εκλογών, παρά τις προειδοποιήσεις έγκριτων Αναλυτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Η πρόσφατη Ελληνοτουρκική κρίση θα μπορούσε να είναι μια δικαιολογία για την αποστροφή στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, αν αυτό ίσχυε και για την Αγορά Κρατικών τίτλων.

  • Όμως η Ελληνική ομολογιακή Αγορά συνεχίζει να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους να συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η χθεσινή επιτυχής υπερκάλυψη του 10ετους ομολόγου με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο, ενισχύει τη άποψή μας ότι η Ελληνική μετοχική Αγορά πρέπει να βγει το συντομότερο δυνατό από την “νεκροφάνειά” της, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη και με μια μελλοντική πιθανή διόρθωση των Διεθνών Αγορών.

  • Προβληματική η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό, αν και οι Τράπεζες προσπαθούν να βελτιώσουν τα δεδομένα με τα διάφορα προγράμματα τιτλοποιήσεων “κόκκινων” δανείων, η ύφεση 15,2% του Β’ τριμήνου, προμηνύει νέα προβλήματα για τον κλάδο.

Συμπερασματικά, οι πάσης φύσεως πληγές της Παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν. Όπως δείχνει και το σημερινό υψηλό 12ετιας στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, παρά την ανοδική κίνηση των Κεφαλαιαγορών, η απεριόριστη ρευστότητα δεν λύνει όλα τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, που θα έχουν και συνέχεια, αλλά και οι σοβαρές επιπτώσεις, που θα γίνονται αντιληπτές όσο βαδίζουμε προς τον Χειμώνα, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, μας αναγκάζουν να παραμένουμε επιφυλακτικοί και σε εγρήγορση, μέχρι να διασπαστούν έγκυρα σημαντικές αντιστάσεις, τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές.

Τα προγράμματα δισεκατομμυρίων που έχουν ανακοινωθεί, πρέπει και να φθάσουν στην Ελληνική οικονομία για να υπάρξει αλλαγή σκηνικού. Προς το παρόν όμως παραμένουν “επί χάρτου”.

Αναμένουμε τι νέα μέτρα θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, γιατί μέχρι τώρα η εικόνα της πραγματικής Οικονομίας είναι άκρως προβληματική, όπως και η εικόνα του Κρατικού προϋπολογισμού αλλά και του χρέους.

“Αν τα μέτρα επικεντρωθούν (άλλη μια φορά) σε παροχές που δεν θα δημιουργούν Εθνικό προϊόν & επενδύσεις, εκτιμούμε ότι οι δυνητικοί Επενδυτές θα επαναπροσδιορίσουν την στάση τους συνολικά, για το ότι περιλαμβάνει το ‘επενδυτικό προϊόν’ Ελλάδα. Μέχρι τότε υπομονή & ψυχραιμία.”

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.