Λ.Παπαϊωάννου: Εκτιμούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, θα έχουν και συνέχεια, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις

Το Ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να προσπαθεί να διασπάσει έγκυρα το τεχνικό εμπόδιο των 660 – 670 μονάδων. Η χαμηλού κόστους τεχνική αντίδραση, παρά την μικρή αύξηση των συναλλαγών, έφερε δείκτες και μετοχές στις κοντινές αντιστάσεις τους.

Οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών, δείχνουν ότι το πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας είναι σοβαρότερο από ότι πολλοί ανέμεναν. Η απώλεια 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον κύκλο εργασιών του 2ου τριμήνου (ΕΛΣΤΑΤ), αλλά και τα 37 δισεκατομμύρια δάνεια που έχει αντλήσει το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα από την ΕΚΤ, προβληματίζουν για την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας.

Στον αντίποδα οι ανακοινώσεις για είσοδο νέου Στρατηγικού Επενδυτή στον Ελλάκτωρα, αλλά και η συμφωνία της Jumbo με Ισραηλινή Εταιρεία Λιανικής για επέκταση μέσω Franchise, δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για διεργασίες στο επιχειρηματικό περιβάλλον, που χρειάζονται όμως χρόνο.

Η μικρή αποκλιμάκωση στα Ελληνοτουρκικά, αν και λειτούργησε καταλυτικά για την τεχνική αντίδραση της Κεφαλαιαγοράς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί μόνο το 1ο επεισόδιο από μια μακροχρόνια, επώδυνη & κοστοβόρα διαδικασία και για τις δύο Χώρες.

Η συνεχής υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας και οι υποβαθμίσεις Διεθνών Οίκων, τόσο για την Τουρκική Οικονομία, όσο και για το Τραπεζικό της Σύστημα, δείχνει εμφατικά για άλλη μια φορά, ότι “το Ευρώ κάνει την διαφορά”.

Τα Διεθνή Χρηματιστήρια μετά τις χθεσινές δηλώσεις της FED για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων επί μακρόν, αλλά και τα σημερινά στοιχεία ανεργίας, αρχίζουν να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους, τις προειδοποιήσεις έγκριτων Αναλυτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, με προβλήματα που τα είχαμε ξεχάσει να επανέρχονται δριμύτερα (πχ. BREXIT)..

Παρά τα ανωτέρω προβλήματα, η Ελληνική Ομολογιακή Αγορά εξακολουθεί να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τις αποδόσεις σε Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, να συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σε αντίθεση η Γείτονα Τουρκία, βλέπει το κόστος δανεισμού της να ανεβαίνει καθημερινά, οδεύοντας αργά αλλά σταθερά σε ποιο επώδυνες καταστάσεις, από αυτές που έζησε η Ελλάδα την τελευταία 10ετια.

Για το Τραπεζικό Σύστημα, τα επιπλέον 30 δισ. που “ρούφηξε” σε ένα έτος, με ευνοϊκούς όρους, από την ΕΚΤ, αλλά και τα προγράμματα τιτλοποιήσεων, καλύπτουν προς το παρόν τα προβλήματα, αλλά με πληγωμένη την πραγματική Οικονομία, είναι άγνωστο για πόσο…

Συμπερασματικά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες FED & ECB, οι πάσης φύσεως πληγές της Παγκόσμιας Οικονομίας παραμένουν, μαζί με την υποβόσκουσα γεωπολιτική αστάθεια σε διάφορα μέτωπα της Υφηλίου. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η απεριόριστη ρευστότητα δεν λύνει όλα τα οικονομικά & κοινωνικά προβλήματα, απλώς τα εξομαλύνει βραχυχρόνια…

Εκτιμούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, θα έχουν και συνέχεια, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις, που θα γίνονται αντιληπτές όσο βαδίζουμε προς τον Χειμώνα, αυξάνοντας την μεταβλητότητα.

Η ρηχότητα της Εγχώριας Αγοράς, αλλά και τα γεωπολιτικά θέματα, μας αναγκάζουν να παραμένουμε επιφυλακτικοί & σε εγρήγορση, μέχρι να διασπαστούν έγκυρα σημαντικές αντιστάσεις, τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές.

Παρά τους θετικούς intraday βραχυχρόνιους σχηματισμούς (flag) που έχουν σχηματιστεί σε ΓΔ & FTSE25, περιμένουμε τις έγκυρες ανοδικές διασπάσεις τους και μια καλύτερη σχέση ανοδικών – καθοδικών μετοχών. Συστήνουμε αναμονή μέχρι το τέλος της εβδομάδος, λόγω του Triple witching, (ταυτόχρονο Παγκόσμιο κλείσιμο Παραγώγων 9μηνου), μειώνοντας την πιθανότητα έκθεσης μας σε αυξημένη μεταβλητότητα.

  • Λουκάς Παπαϊωάννου
  • Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.