Λουκάς Παπαιωάννου: « De omnibus Dubitandum – Να αμφιβάλεις για όλα  (Καρτέσιος 1596-1650)»

« De omnibus Dubitandum -Να αμφιβάλεις για όλα  (Καρτέσιος 1596-1650)»

Τελικά η διαρροή των προηγουμένων ημερών, για πιθανή έξοδο τριών τραπεζικών μετοχών από τους δείκτες MSCI Emerging Markets & MSCI Greece Standard, επιβεβαιώθηκε στο δυσμενέστερο σενάριο του. Η διαρροή από το Bloomberg για επεξεργασία προγράμματος 40 δισεκατομμυρίων από την τράπεζα της Ελλάδος, με στόχο την ελάφρυνση  συστημικών τραπεζών από μέρος των  κόκκινων δανείων,  μία μέρα πριν, μόνο ως ύποπτη μπορεί να χαρακτηριστεί, για να ξεκινήσει η πτώση από υψηλότερες τιμές. Η έξοδος των 3 τραπεζών από τους συγκεκριμένους δείκτες, χωρίς αναπλήρωση άλλων τίτλων, είναι άλλο ένα σοβαρό πλήγμα για το Ελληνικό χρηματιστήριο που αθροίζεται σε τόσα άλλα  (Follie- Follie, Αποχώρηση εταιριών). Παρά την αύξηση  βαρύτητας άλλων τίτλων θα επιφέρει σημαντικές εκροές, αλλά και υποβάθμιση του, σε σχέση με ανταγωνιστικές του αγορές.

Από τις αρχές Οκτωβρίου το Ελληνικό χρηματιστήριο κινείται  σε ένα οριζόντιο κανάλι τιμών προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα του. Αν και  ένα πιθανό window dressing  ωραιοποίησης των πιεσμένων αποτιμήσεων όσο βαδίζουμε προς το τέλος του έτους φαντάζει δύσκολο σήμερα, δεν πρέπει να αποκλείεται. Δυσκολεύει όμως όλο και περισσότερο, αφού οι  Διεθνείς συγκυρίες δεν βοηθούν ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα.

Τα μεγάλα προβλήματα στο Διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι εδώ και σιγά γιγαντώνονται όλο και περισσότερο. Τα βασικά θέματα όπως ο Ιταλικός προϋπολογισμός , το Brexit, οι πιθανές συνέπειες από τον εντεινόμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, αλλά και ο περιορισμός των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και η αυξητική τάση των επιτοκίων διεθνώς, παρουσιάζουν επιπλοκές και οι λύσεις δεν φαίνονται ούτε εύκολες ούτε αυτονόητες.

Το 10-ετές Ελληνικό ομόλογο συνεχίζει να παραμένει  ακλόνητο στο απαγορευτικό επίπεδο του 4,50%, προφανώς γιατί πέρα από την επίδραση του Ιταλικού πυρετού, κάτι δεν αρέσει στις ομολογιακές αγορές (παροχολογία- εκλογολογία – πολιτικές ακρότητες –γεωπολιτικά).

Όσο για τους πανηγυρισμούς περί υπέρ-πλεονασμάτων τα 4.31 εκατομμύρια φορολογούμενοι (+6,30% σε σχέση με 2017) που χρωστούν 104 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής και ακόμα δεν έχει κλείσει το έτος . Το ποιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι οφειλές κάτω από 500€ αυξήθηκαν σε ένα έτος κατά 14,2%, δείχνοντας τον στραγγαλισμό των χαμηλότερων εισοδημάτων.  Έτσι πιθανή διάσπαση του επιπέδου 4,70% ανοίγει υψηλότερους στόχους και μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στην Ελληνική οικονομία.

Ο δείκτης τραπεζών που περιλαμβάνει τους «4 καβαλάρηδες της Ελληνικής χρηματιστηριακής Αποκάλυψης», έχει πλησιάσει επικίνδυνα το κάτω μέρος της ζώνης 560-460 μονάδων, καθιστώντας αυτές ζωτική ζώνη στήριξης για αποφυγή χειρότερων καταστάσεων. Επιβεβαιωμένη διάσπαση του 460, οριοθετεί αρκετά χαμηλότερους στόχους, με πιθανή διάχυση  της πίεσης και σε άλλους τίτλους. Οι 487 & 494 μονάδες αποτελούν τις κοντινές αντιστάσεις, χωρίς να αναιρούν την αρνητική τεχνική εικόνα του.

O Γενικός Δείκτης, έχει αποτύχει αλλεπάλληλες φορές από τις αρχές Οκτωβρίου, να επανέλθει άμεσα άνω των 650 & 660 μονάδων και να διατηρήσει τα επίπεδα αυτά σε ημερήσιο γράφημα, για να μας προδιαθέσει για κάτι καλύτερο στην παρούσα φάση (660 μον. ή 50% Fibo της τελευταίας πτωτικής κίνησης 710-610). Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 630 μον. αυξάνει ξανά τις πιθανότητες για επαναπροσέγγισης των 614 μονάδων, επιβαρύνοντας  ξανά την ήδη τεχνικά αρνητική εικόνα του, επηρεάζοντας άμεσα αρκετούς  δεικτοβαρείς τίτλους.

Αντίστοιχα έγκυρη προς τα κάτω  διάσπαση των 1660 μονάδων στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης  FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες να μην είδαμε τα χειρότερα. Η επαναλαμβανόμενη αδυναμία του να διασπάσει και να κρατήσει το επίπεδο του 1700-1710 δημιουργεί αρνητικές προοπτικές για την συνέχεια. Οι 1660 αποτελούν την πρώτη γραμμή με επόμενες γραμμές αμύνης τις 1650 & 1636 μονάδες  και τελευταίο οχυρό τις  1610 μονάδες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ημερήσιος Εκθετικός μέσος 200 για τον Γενικό Δείκτη βρίσκεται στις 723,73 μονάδες και για το FTSE25 στις 1898,13 μονάδες, τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, τις πρόσφατες εκροές από τα 2 μεγαλύτερα Ελληνικά ETF, αλλά και την μείωση της Ελλάδας σε (Tracker) δείκτες αναφοράς, συνεχίζουμε να διατηρούμε την επιφυλακτική μας στάση.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά την θέση μας ότι οι Γεωπολιτικές αλλά και οι Μακροοικονομικές εξελίξεις, θα παίξουν σημαντικό ρόλο μέχρι το τέλος χρόνου, αυξάνοντας την μεταβλητότητα (volatility) και δίνοντας ευκαιρίες για μεσοχρόνιες τοποθετήσεις, αλλά και βραχυχρόνιο trading..

Η μελέτη για εντοπισμό μετοχών που θα θέλαμε να είχαμε στο χαρτοφυλάκιο μας και σε ποιες τιμές, θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος των δυνητικών επενδυτών, την παρούσα περίοδο αν και εκτιμούμε ότι δεν χρειάζεται βιασύνη, λαμβάνοντας υπόψη το εγχώριο και το διεθνές περιβάλλον.

Στην παρούσα πονηρή, ρευστή χρονική συγκυρία ακολουθείστε την συμβουλή του Καρτέσιου (1596-1650) «De omnibus Dubitandum – Να αμφιβάλλεις για όλα»…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor

Msc Banking & Finance