Λουκάς Παπαιωάννου: Αναμένοντας το ΕWG και την ΔΕΘ – Μέχρι τότε υπομονή & μελέτη…

Αναμένοντας το ΕWG & την ΔΕΘ 

Βγαίνοντας αισίως από τον Αύγουστο, η αγορά συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής,  με σχετικά χαμηλούς όγκους, περιμένοντας :

  • τις δηλώσεις από το EWG, που θα δείξουν τις προθέσεις των Δανειστών.
  • τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, που θα δείξει τις προθέσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση των ήδη ψηφισθέντων μέτρων και τυχόν αποκλίσεις από αυτά.
  • Την αναδιάρθρωση στάθμισης των Διεθνών δεικτών MSCI, που θα καθορίσουν και τις τυχόν αλλαγές στις εισροές στο Ελληνικό χρηματιστήριο.
  • Τις ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών, για να επανακαθορίσουν τις αποτιμήσεις τους και τις προοπτικές τους μέχρι το τέλος έτους.

Αν και οσονούπω μπαίνουμε στον Σεπτέμβριο, η θερινή ραστώνη συνεχίζεται και οι Διεθνείς επενδυτές προς το παρόν απέχουν. Ο απαραίτητος καταλύτης (πολιτικός ή οικονομικός) που θα ξυπνήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον,  με σημαντική αύξηση όγκων, δεν φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα και η πίεση σε όλο το εύρος των αναδυομένων αγορών αυξάνει την ανησυχία.

Η  καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους  ακόμα και μετά την πολυδιαφημισμένη λήξη των μνημονίων, δεν άλλαξε την μεσοχρόνια εικόνα της, ανεβάζοντας ξανά το  10 –ετές ομόλογο άνω του 4,20%.

Στο Διεθνές περιβάλλον τα προβλήματα αρχίζουν να βγαίνουν κάτω από το χαλί. Ο εμπορικός πόλεμος (ΗΠΑ & όλων των άλλων), το δυσθεώρητο παγκόσμιο κρατικό και ιδιωτικό χρέος, οι υψηλές αποτιμήσεις  των ανεπτυγμένων αγορών, χωρίς ουσιαστική διόρθωση εδώ και πολλά έτη, αλλά και γεωπολιτικά θέματα υποβαθμίζονται και το ερώτημα είναι μέχρι πότε.. Ο τυφώνας που σαρώνει τις αναπτυσσόμενες αγορές συνεχίζεται αμείωτος με Τουρκία, Βραζιλία, Αργεντινή αλλά και Ινδία να επηρεάζει εκτός από τις χρηματαγορές τους τις νομισματικές ισοτιμίες, αλλά και τις τιμές των παραγόμενων πρώτων ύλων τους.

Στο προσκήνιο έρχεται σιγά σιγά και η Κίνα, με πιέσεις στο YUAN, αλλά και στις χρηματαγορές της, και η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το πότε η ΗΠΑ ( Trump) θα επιβάλουν το επόμενο πακέτο δασμών.

Στην Ελληνική οικονομία οι αχτίδες φωτός που αρχίζουν να φαίνονται από πρόδρομους οικονομικούς Δείκτες, θα εξαρτηθεί αν θα κρατήσουν από το τι θα ειπωθεί στην ΔΕΘ. Προς το παρόν η ανάπτυξη κινείται σε μετρια επίπεδα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά (εξαιτίας της υπέρ φορολόγησης) και τα υπέρ πλεονάσματα στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική οικονομία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον,  οι εισηγμένες προσπαθούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα τους και πρώτο δείγμα το πόσο και ποιες το επέτυχαν θα το δούμε από την ανακοίνωση των 6-μηναιων αποτελεσμάτων, αν και τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά.

Ο δείκτης τραπεζών θα αποτελέσει την «Λυδία λίθο» για την Ελληνική χρηματαγορά το προσεχές διάστημα.  Συνεχίζει να ταλαιπωρείται από την φημολογία περί νέων αναγκαίων αυξήσεων κεφαλαίου, και η πορεία της ΕΤΕ μετά το reverse split της θα αποτελέσει  πρόκριμα για την πορεία του κλάδου.  Παλεύει ανεπιτυχώς μέχρι τώρα να λύσει ανοδικά το επίπεδο των 780-815 μονάδων. Τυχόν διάσπαση του επιπέδου θα δώσει δυναμική για προσέγγιση των 865 μονάδων. Μέχρι τότε οι στηρίξεις του οριοθετούνται στο επίπεδο των 685-680 μον. αποτελώντας και την τελευταία γραμμή άμυνας για αποφυγή των χειρότερων.

O Γενικός Δείκτης όσο παραμένει κάτω από τις 750-755 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, δεν αλλάζει την αρνητική εικόνα του.  Η συνεχιζόμενη παραμονή κάτω από τον εκθετικό μέσο όρο των  200 ημερών του (773,16), μας δημιουργεί ανησυχία, καθιστώντας τις 700 μον. κρίσιμο επίπεδο στήριξης, τυχόν διάσπαση του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα πέριξ των 685 και 660 μον.

Αντίστοιχα μόνο έγκυρη διάσπασης των 1980 μον. στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση  αρχικά των 2030 μον. και στη συνέχεια, των 2.100 μονάδων. Όσο ο δείκτης παραμένει κάτω από τον ημερήσιο εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών (2023,95) και με χαμηλούς όγκους, η τεχνική εικόνα παραμένει αρνητική, με σημαντικές στηρίξεις τις 1.860 και 1,830 μονάδες.

Συμπερασματικά, είναι προτιμότερο οι επενδυτές στην παρούσα συγκυρία να αναμείνουν την ανακοίνωση των κυβερνητικών εξαγγελιών από την ΔΕΘ και τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές στους Διεθνείς επενδυτές και τους Δανειστές. Η μελέτη των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων θα μας βοηθήσει στην επανεκτίμηση των υφιστάμενων επενδυτικών  μας θέσεων, αλλά και στην επιλογή νέων τοποθετήσεων. Επιλέγουμε μετοχές και όχι Δείκτες και  η βοήθεια των επενδυτικών μας συμβούλων αλλά και τεχνικών εργαλείων είναι μονόδρομος. Η σημαντική αύξηση όγκων για πάνω από 2-3 μέρες θα  αποτελέσει το καμπανάκι αλλαγής τάσης  και  εγρήγορσης των συμμετεχόντων.

Μέχρι τότε υπομονή & μελέτη…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor

Msc Banking & Finance

Print Friendly, PDF & Email