«Η αντιμετώπιση των προκλήσεων για την Ευρώπη σήμερα επιβάλλει την αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων για μια προοδευτική διακυβέρνηση τα επόμενα χρόνια», τονίζει σε συνεντευξή της στην «Εφ.Συν.» και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη η Λούκα Κατσέλη, συν-πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι προτάσεις της έκθεσης για μια προοδευτική, δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη θα παρουσιαστούν επισήμως τη Δευτέρα το απόγευμα στην Αθήνα, σε μια εκδήλωση για την οποία το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αντέδρασε έντονα λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργού.
• Επειδή έχει υπάρξει θόρυβος και παραπληροφόρηση γύρω από την εκδήλωση της 4ης Μαρτίου. Ποιοι είναι οι διοργανωτές, ποιοι οι ομιλητές και συμμετέχοντες, ποιο το θέμα και ποιος ο στόχος αυτής της διοργάνωσης;
Πράγματι έχει υπάρξει παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό Γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), με στόχο την παρουσίαση και στη χώρα μας της έκθεσης της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα με τίτλο «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη».
Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί στην Ομάδα Σοσιαλιστών-Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στο συνέδριο των Σοσιαλιστών στη Λισαβόνα και σε εκδηλώσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η Ανεξάρτητη Επιτροπή, που εκπόνησε την έκθεση, συστάθηκε τον Απρίλιο του 2018 και σ’ αυτή συμμετείχαν 30 εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες, εμπειρογνώμονες και αναλυτές απ’ όλη την Ευρώπη. Ο δικός μου ρόλος ήταν αυτός της συν-προέδρου μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Δανίας Poul Nyrup Rasmussen.
• Αρα λοιπόν δεν μιλάμε ούτε για εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως γράφτηκε, ούτε για εκδήλωση της Κατσέλη. Κατόπιν τούτου, πώς εξηγείτε το γενικό απαγορευτικό του Κινήματος Αλλαγής (με τη φράση «ιδιωτικό πάρτι») για μια πρωτοβουλία της πολιτικής οικογένειας στην οποία ανήκει, τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, και ομιλητή τον επικεφαλής τους στο Ευρωκοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν;
Η αντίδραση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής είναι ακατανόητη. Θα πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο, αντί να ηγηθεί του διαλόγου για μια προοδευτική, δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη παρουσιάζοντας προτάσεις που εκπορεύονται από τα σπλάχνα της ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας στην οποία ανήκει, προτίμησε να απέχει.
Η αντιμετώπιση των προκλήσεων και των κινδύνων για την Ευρώπη σήμερα επιβάλλει την αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων για μια προοδευτική διακυβέρνηση τα επόμενα χρόνια. Είναι καιρός επομένως να προτάξουμε την πολιτική, αντί να αναλωνόμαστε σε μικροπολιτικές διαμάχες και προσωπικές αντεγκλήσεις.
• Συμφωνείτε με την άποψη ορισμένων ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τη στάση του εκχωρεί έναν δικό του ζωτικό χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ;
Οσο το Κίνημα Αλλαγής απουσιάζει από τον πολιτικό διάλογο που έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και δεν διατυπώνει έναν σαφή προοδευτικό λόγο, εκχωρεί αναπόφευκτα ζωτικό χώρο σε άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Οταν μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το πώς θα αντιμετωπιστούν οι διευρυνόμενες ανισότητες και η φτώχεια ή πώς θα προαχθούν τα κοινωνικά δικαιώματα στην εργασία, την εκπαίδευση, τη στέγη, αλλά και σε σημαντικά εθνικά θέματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, δείχνει να στοιχίζεται πίσω από νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα και ακραίες δεξιές επιχειρηματολογίες, τότε δυστυχώς αποδεικνύει ότι έχει σοβαρή κρίση ταυτότητας.
• Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται για απόπειρα λεηλασίας της Κεντροαριστεράς. Πού βρίσκεται η αλήθεια και ποιος είναι ο αυθεντικός εκφραστής της;
Στην πολιτική, όταν υπάρχει κενό πολιτικής εκπροσώπησης, το κενό καλύπτεται… Δυστυχώς ο χώρος τον οποίο για χρόνια κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει άστεγος και ορφανός.
• Πάντως, για ένα μεγάλο μέρος του προοδευτικού κόσμου, τα προβλήματα και οι προκλήσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα επιβάλλουν τη συνεργασία των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας, της Αριστεράς και της Οικολογίας. Ποια είναι η θέση σας, ειδικά στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές;
Ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, εκφράζεται από πολιτικές τάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ τόξο -από το δημοκρατικό Κέντρο, τους σοσιαλδημοκράτες, τους οικολόγους-πράσινους έως την ανανεωτική ή ριζοσπαστική Αριστερά -με τις διαφορές και τον διακριτό πολιτικό τους λόγο σε επιμέρους ζητήματα.
Όποτε οι δυνάμεις αυτές συνεργάστηκαν στη βάση ενός αξιόπιστου προοδευτικού προγράμματος, η μάχη κερδήθηκε. Η έκθεση της επιτροπής μας παρουσιάζει ένα σύγχρονο όραμα, μια υλοποιήσιμη στρατηγική και 100 συγκεκριμένες προτάσεις για να υποστηρίξει αυτόν τον ανοιχτό διάλογο και πιθανές συγκλίσεις μετά τις κρίσιμες επικείμενες ευρωεκλογές.
Στηρίζεται στην κοινή συνισταμένη όλων αυτών των ρευμάτων, που δεν είναι άλλη σήμερα από την πρόταξη ενός προγράμματος δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης που στοχεύει στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, την κοινωνική ευημερία για όλους και όχι μόνο για λίγους, την κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος με αποτελεσματικά μέτρα και πολιτικές.
Σε αντιδιαστολή, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο υπακούει πρωτίστως στους νόμους της αγοράς και βάζει σε δεύτερη μοίρα την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του κοινού δημόσιου πλούτου.
• Αυτό που συμβαίνει δηλαδή επί πολλά χρόνια…
Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ευρώπη έχει υιοθετήσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές με τραγικά αποτελέσματα: 118 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού, ζουν στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ το 5% των πλουσιότερων Ευρωπαίων κατέχει το 40% του συνολικού ιδιωτικού πλούτου.
To 10% των Ευρωπαίων δεν μπορεί να θερμάνει το σπίτι του, ενώ το 19% εκτίθεται σε επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια με κίνδυνο την υγεία του. Την ίδια στιγμή η συγκέντρωση πλούτου και ισχύος στα χέρια λίγων επιχειρήσεων υπονομεύει τη δημοκρατία. Λίγες πολυεθνικές εταιρείες -147 περίπου-ελέγχουν το 40% του παγκόσμιου πλούτου.
Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και η έκρηξη της Ακροδεξιάς δεν είναι τυχαία φαινόμενα αλλά απόρροια της οργής των πολιτών μπροστά στην υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσής τους και στον φόβο τους για το αύριο. Η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διευρύνουν τις ανισότητες, υπονομεύουν τη δημοκρατία και αποδυναμώνουν το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι το μεγάλο διακύβευμα στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
• Είναι όμως η συμπόρευση Αριστεράς-Κεντροαριστεράς στη χώρα μας, μέσα στο κλίμα εχθρότητας που έχει διαμορφωθεί, ένα εφικτό σενάριο;
Είναι εφικτή, αρκεί η συμπόρευση να μην έχει ευκαιριακό χαρακτήρα, αλλά να γίνει με όρους σεβασμού στη διαφορετικότητα και ουσιαστικού προγραμματικού περιεχομένου.
Πηγη: Εφημερίδα Συντακτών – Δημητρης Κουκλουμπέρης