Λιβύη: Σε διαθεσιμότητα η ΥΠΕΞ Νάιλα αλ Μανγκούς μετά τη συνάντησή της με τον Ισραηλινό ομόλογό της

Σε διαθεσιμότητα έθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης την υπουργό Εξωτερικών  Νάιλα αλ Μανγκούς, αφού έγινε γνωστό χθες Κυριακή ότι συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό της την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που πυροδότησε διαδηλώσεις στην Τρίπολη και άλλες λιβυκές πόλεις.

Όπως αποφάσισε η κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, η κυρία Μανγκούς τίθεται προσωρινά σε διαθεσιμότητα και θα διενεργηθεί διοικητική έρευνα σε βάρος της από επιτροπή με προεδρεύουσα την υπουργό Δικαιοσύνης, σύμφωνα με σχετικό κυβερνητικό έγγραφο το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ελί Κόεν ανακοίνωνε ότι συζήτησε στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα με τη Λίβυα ομόλογό του, κατά τη διάρκεια συνάντησης «άνευ προηγουμένου».

«Μίλησα με την υπουργό Εξωτερικών για τις μεγάλες δυνατότητες στις σχέσεις των δυο χωρών» ανέφερε ο κ. Κόεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

«Αυτό που έγινε στη Ρώμη ήταν μια συνάντηση τυχαία και ανεπίσημη, κατά διάρκεια συνάντησης με τον Ιταλό ομόλογό της (σ.σ.: Αντόνιο Ταγιάνι), που δεν οδήγησε σε καμιά συζήτηση, συμφωνία ή διαβούλευση» ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το λιβυκό ΥΠΕΞ θύμισε τη σαφή και αναμφίβολη θέση της Λιβύης για την παλαιστινιακή υπόθεση, προσθέτοντας ότι η κυρία Μανγκούς αρνήθηκε να συζητήσει με οποιοδήποτε μέρος αντιπροσωπεύει την ισραηλινή οντότητα και παρέμεινε κατηγορηματικά σταθερή σε αυτή τη θέση.

Ακόμη, το λιβυκό ΥΠΕΞ κατήγγειλε την «εκμετάλλευση» από εβραϊκά και διεθνή ΜΜΕ του «συμβάντος» και το ότι προσπάθησαν να το παρουσιάσουν ως «συνάντηση ή συνομιλίες».

Η Λιβύη, χώρα που παραμένει βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Αφού δημοσιοποιήθηκε το δελτίο Τύπου της ισραηλινής διπλωματίας για τη συνάντηση, το λιβυκό προεδρικό συμβούλιο, όργανο που έχει κάποιες εκτελεστικές εξουσίες, ζήτησε να δοθούν «διευκρινίσεις» από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αχράρ.

Για το προεδρικό συμβούλιο, η συνάντηση «δεν αντανακλά την εξωτερική πολιτική του λιβυκού κράτους, δεν αντιπροσωπεύει τις λιβυκές εθνικές σταθερές και θεωρείται παραβίαση της λιβυκής νομοθεσίας, που ποινικοποιεί την εξομάλυνση με τη σιωνιστική οντότητα».

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι συζήτησε με την κυρία Μανγκούς για «τη σημασία της διαφύλαξης της κληρονομιάς του λιβυκού εβραϊσμού, η οποία περιλαμβάνει τη συντήρηση και αποκατάσταση των συναγωγών και των εβραϊκών νεκροταφείων στη χώρα αυτή».

Κατά τον ισραηλινό υπουργό, επρόκειτο για το πρώτο βήμα στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβύης, καθώς -όπως εκτίμησε- «το μέγεθος και η στρατηγική θέση της Λιβύης προσφέρουν τεράστια ευκαιρία για το κράτος του Ισραήλ». Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του, η συνάντηση οργανώθηκε με την αιγίδα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών.