Λιβύη: Πάνω από 11.000 οι νεκροί – Έκκληση ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια στους 250.000 πληγέντες

Ενώ οι νέκροι από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» στη Λιβύη έχουν ξεπεράσει τις 11.000, ο ΟΗΕ απηύθυνε μια πρώτη έκκληση για τη συγκέντρωση τουλάχιστον 70 εκατ. δολάρια προκειμένου να προσφέρει άμεση βοήθεια σε περίπου 250.000 ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη, οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες ζητούν 71,4 εκατ. δολάρια για «να αντιμετωπίσουν τις πιο άμεσες ανάγκες 250.000 ανθρώπων από τους 884.000 που εκτιμάται ότι έχουν ανάγκη βοήθεια τους επόμενους τρεις μήνες», υπογραμμίζεται σε έκτακτη έκκληση του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). «Η έκκληση αυτή θα επικαιροποιηθεί μόλις είναι διαθέσιμες επιπλέον πληροφορίες» διευκρίνισε το OCHA.

Την Τετάρτη ο επικεφαλής της υπηρεσίας Μάρτιν Γκρίφιθς αποδέσμευσε 10 εκατ. δολάρια έκτακτης βοήθειας για τα θύματα της καταστροφής στη Λιβύη. «Έχουμε κινητοποιηθεί όλοι για να προσφέρουμε όσο περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη μπορούμε στους ανθρώπους» υπογράμμισε ο Γκρίφιθς στην ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Ο ΟΗΕ βρίσκεται στο πεδίο και αναπτύσσουμε μια δυνατή ομάδα για να στηρίξουμε και να χρηματοδοτήσουμε τη διεθνή απάντηση σε συνεργασία με τις ομάδες διάσωσης και τις λιβυκές Αρχές»,.

Η καταιγίδα «Daniel» προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχές εξαιτίας των οποίων έσπασαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα δύο φράγματα στον ποταμό που ρέει στην πόλη Ντέρνα, στην ανατολική Λιβύη. Κύματα λάσπης κατέστρεψαν γέφυρες και δρόμους και παρέσυραν κτίρια μαζί με τους ενοίκους τους. Οι νεκροί εκτιμώνται σε χιλιάδες, ενώ η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη. Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Ντέρνα.

Εκτός από τον ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν δεσμευτεί να στείλουν βοήθεια στη Λιβύη. Ήδη ομάδες διάσωσης από διάφορες χώρες εργάζονται για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων ή νεκρών στα ερείπια.