Λιβύη: Οργισμένες διαδηλώσεις για τη βιβλική καταστροφή από τις πλημμύρες στην Ντέρνα

Διαδηλώσεις ξέσπασαν χθες Δευτέρα στην Ντέρνα της Λιβύης, όπου μία εβδομάδα μετά τις σφοδρές πλημμύρες που σκότωσαν χιλιάδες κατοίκους και κατέστρεψαν ολόκληρες γειτονιές, εκατοντάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν εναντίον των Αρχών απαιτώντας εξηγήσεις.

Μάλιστα, πρισμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν το σπίτι του δημάρχου της Ντέρνα, του Abdulmenam al-Ghaithi, ο οποίος δεν κατέχει πλέον τη θέση.

Η εν λόγω διαμαρτυρία σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη διαδήλωση μετά την πλημμύρα, η οποία σάρωσε την Ντέρνα όταν δύο φράγματα στους λόφους έξω από την πόλη κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής καταιγίδας, εξαπολύοντας έναν καταστροφικό χείμαρρο.

Οι διαδηλωτές έβαλαν στόχο και αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης Aguila Saleh, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από τζαμί.

Σύμφωνα με τον βρετανικό «Guardian», η κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη είπε ότι ο πρωθυπουργός Ουσάμα Χαμάντ απέλυσε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Ντέρνα και τα παρέπεμψε για έρευνα.

«Aguila δεν σε θέλουμε. Όλοι οι Λίβυοι είναι αδέρφια» φώναζαν οι διαδηλωτές, καλώντας για εθνική ενότητα σε μια χώρα που έμεινε πολιτικά διαλυμένη από περισσότερο από μια δεκαετία συγκρούσεων και χάους.

Η Λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι τουλάχιστον 11.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 10.000 αγνοούνται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει 3.922 θανάτους.

Ο Saleh την περασμένη εβδομάδα προσπάθησε να αποτρέψει τις ευθύνες από τις Αρχές, περιγράφοντας την πλημμύρα ως «φυσική καταστροφή χωρίς προηγούμενο» και λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να εστιάζουν στο τι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να είχε γίνει. Ωστόσο, αρκετοί έχουν επιστήσει την προσοχή σε προειδοποιήσεις που δόθηκαν εκ των προτέρων, συμπεριλαμβανομένης μιας ακαδημαϊκής εργασίας που δημοσιεύτηκε πέρυσι από έναν υδρολόγο που περιγράφει την ευαισθησία της πόλης στις πλημμύρες και την επείγουσα ανάγκη διατήρησης των φραγμάτων που την προστάτευαν.