Λιβύη: Κοντά στους 10.000 οι αγνοούμενοι από τις πλημμύρες, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό

Tον θάνατο «τεράστιου» αριθμού ανθρώπων που ανέρχεται σε χιλιάδες έχουν προκαλέσει οι κατακλυσμιαίες βροχές και οι πλημμύρες στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR).

«Ο απολογισμός είναι ασαφής» δήλωσε ο Τάμερ Ραμαντάν από την Τύνιδα, απευθυνόμενος στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ στη Γενεύη, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε οριστικούς αριθμούς… Ο αριθμός των αγνοουμένων είναι κοντά στις 10.000… Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση απηύθηνε έκκληση για διεθνή βοήθεια και εμείς επίσης θα απευθύνουμε αδιάκοπα έκκληση για επείγουσα βοήθεια».

Η καταιγίδα «Daniel» έπληξε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα την ανατολική Λιβύη και κυρίως τις παραλιακές ζώνες της περιοχής του Τζαμπάλ αλ-Αχντάρ και την περιοχή της Βεγγάζης, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης βρίσκονται οι σημαντικότερες πετρελαιοπηγές και οι τερματικοί πετρελαϊκοί σταθμοί της χώρας. Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) κήρυξε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και έχει διακόψει τις πτήσεις ανάμεσα στις μονάδες παραγωγής, όπου η δραστηριότητα έχει μειωθεί δραστικά.