Λιβύη: Εκατοντάδες νεκροί και αγνοούμενοι από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel»

Εκατοντάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές άφησε στο πέρασμά της η καταιγίδα «Daniel» τα προηγούμενα 24ωρα και στη Λιβύη, όπου κατέρρευσαν δύο φράγματα σε μια περιφέρεια, με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να παρασύρουν ολόκληρες γειτονιές στη θάλασσα σε παραθαλάσσιες πόλεις στα ανατολικά της χώρας. Πλέον διατυπώνονται εκτιμήσεις για πάνω από 2.000 νεκρούς, με τον επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας που διαχειρίζεται τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης και τα ασθενοφόρα να επισημαίνει ότι οι Αρχές «δεν περίμεναν μια καταστροφή τέτοιου μεγέθους».

Σύμφωνα με τον Οσάμα Άλι, που μίλησε στο CNN, μετά την κατάρρευση των φραγμάτων όλο το νερό κατευθύνθηκε προς μια παράκτια περιοχή κοντά στην Ντέρνα: «Σπίτια και οχήματα παρασύρθηκαν από τον χείμαρρο λάσπης, οι τηλεφωνικές γραμμές στην περιοχή έπεσαν, δυσχεραίνοντας το έργο των διασωστών, που δεν μπορούσαν καν να φτάσουν μέχρι την Ντέρνα λόγω της καταστροφής… Οι καιρικές συνθήκες δεν είχαν μελετηθεί καλά, ούτε τα επίπεδα βροχής που θα έπεφταν ούτε η ταχύτητα των ανέμων. Δεν απομακρύνθηκαν οικογένειες που βρίσκονταν στο πέρασμα της καταιγίδας ή στις κοιλάδες».

Ο επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης που είναι εγκατεστημένη στη Βεγγάζη Οσάμα Χαμάντ ανέφερε χθες πως ο απολογισμός των θυμάτων από τις πλημμύρες στη Λιβύη ξεπερνά τις 2.000. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masar, είπε χαρακτηριστικά: «Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι, περισσότεροι από 2.000 είναι νεκροί… Ολόκληρες συνοικίες της Ντέρνα έχουν αφανιστεί… μαζί με τους κατοίκους, που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά».

Από την πλευρά του, ο Άχμεντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 5.000-6.000.

Τρεις περιοχές της Κυρηναϊκής, της ανατολικής παράκτιας περιοχής της χώρας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση φυσικής καταστροφής λόγω των πλημμυρών και το προεδρικό συμβούλιο της Λιβύης απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε απόψε.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο Almostakbal της ανατολικής Λιβύης έδειχναν ανθρώπους εγκλωβισμένους σε στέγες σπιτιών ή πάνω σε αυτοκίνητα, που καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το ύψος του νερού είχε φτάσει τα τρία μέτρα σε ορισμένα σημεία της πόλης Ντέρνα.

Τέσσερα σημαντικά λιμάνια για την εξαγωγή πετρελαίου στη Λιβύη – τα Ρας Λανούφ, Ζουεϊτίνα, Μπρέγκα και Ες Σίντρα – έκλεισαν από το απόγευμα του Σαββάτου για τρεις ημέρες, δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα παράσχουν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια προς υποστήριξη των επιχειρήσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την ανακούφιση των πληγέντων, ενώ η Τουρκία στέλνει τρία αεροσκάφη με ομάδα έρευνας και διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη, οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα. Η τουρκική αποστολή αποτελείται από 168 μέλη της AFAD (της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών) ειδικευμένα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δυο οχήματα και δυο πλεούμενα, 170 σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη, ανέφερε αργότερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω X (του πρώην Twitter).