Λιανεμπόριο: Τι αλλάζει στην Αττική – Click away στη Θεσσαλονίκη – Τι ισχύει σε Αχαΐα, Κοζάνη

Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη με τη μέθοδο του click away ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά την Αχαΐα, γνωστοποίησε την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου τόσο με click away όσο και με click inside, όπως δηλαδή ισχύει και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Για την Κοζάνη, ωστόσο, αποφασίστηκε η διατήρηση του προσωρινού «λουκέτου» λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Το άνοιγμα των καταστημάτων θα εφαρμοστεί από τη Δευτέρα, 12 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το λιανεμπόριο επανεκκίνησε σ’ όλη την Ελλάδα -με εξαίρεση τους νομούς Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης- στις 5 Απριλίου με τη μέθοδο του click inside και του click away, καθώς και με την αναγκαία τήρηση όλων των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων (self tests, αποστάσεις, μάσκες).

Ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

Την ίδια ώρα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ σ’ όλη την επικράτεια. Εξαιρούνται ωστόσο, τα καταστήματα OPAP Play και OPAP VTLs.

Eπειτα από εισήγηση των λοιμωξιολόγων ανοίγουν εκ νέου τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, πάντα με αυστηρούς κανόνες και ένα άτομο στο χώρο ανά 25 τ.μ., στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τι αλλάζει στην Αττική

Μικρές αλλαγές θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα και στη λειτουργία του λιανεμπορίου στην Αττική (σ.σ. θα ισχύσει και στην υπόλοιπη Ελλάδα). Συγκεκριμένα, καταργείται το ανώτατο όριο των 20 πελατών ανά κατάστημα, ανεξαρτήτως επιφάνειας, και πλέον ισχύουν τα εξής:

  • Για τα καταστήματα έως 500 τ.μ.: Αναλογία 1 ατόμου ανά 25 τ.μ.
  • Για τα καταστήματα άνω των 500 τ.μ.: Αναλογία 1 ατόμου ανά 25 τ.μ. για τα πρώτα 500 τ.μ. + 1 άτομο ανά 100 τ.μ. για τις επιφάνειες πέραν των 500 τ.μ.

Παραμένουν κλειστά τα πολυκαταστήμα

Όσον αφορά τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, η απαγόρευση λειτουργίας παρατείνεται και την επόμενη εβδομάδα σ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Παράλληλα, δεν ελήφθη απόφαση για επέκταση της άρσης των διαδημοτικών μετακινήσεων πέραν των Σαββατοκύριακων, με αποτέλεσμα οι περιορισμοί να παραμένουν σε ισχύ για τις καθημερινές (σ.σ. από Δευτέρα έως Παρασκευή).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 2.747, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να εκτινάσσονται σε 790, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Τέλος, κατά το τελευταίο 24ωρο, πέθαναν 78 άτομα.