Λευκορωσία: Θρίλερ με την αποβίβαση Έλληνα στην πτήση της Ryanair

Διδάκτορας στους τομείς των Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε πανεπιστήμιο της Ολλανδίας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας που αποβιβάστηκε από το αεροσκάφος της Ryanair, όταν αυτό έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας προκειμένου οι Αρχές της χώρας να συλλάβουν τον δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς.

Μετά το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε ότι μεταξύ όσων αποβιβάστηκαν -από τρία έως πέντε άτομα- στο Μινσκ βρισκόταν κι Έλληνας επιβάτης, δίνοντας συνέχεια στο θρίλερ σχετικά με την ταυτότητά τους, με τον CEO της Ryanair μάλιστα να κάνει λόγο για παρουσία πρακτόρων της KGB εντός του αεροπλάνου, τη «σκυτάλη» πήρε το κανάλι Belarus 1 της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με το εν λόγω μέσο ενημέρωσης, ο άνδρας φέρεται να δήλωσε πως πήρε την πτήση από την Αθήνα για το Βίλνιους με στόχο εκεί να επιβιβαστεί σε άλλη πτήση για να μεταβεί στο Μινσκ όπου βρίσκεται η σύζυγός του.

Δεδομένου ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Λευκορωσία, όπως μεταδόθηκε από το κανάλι, άδραξε της ευκαιρίας και αποβιβάστηκε στο Μινσκ.

Μάλιστα, το δίκτυο της Λευκορωσίας φιλοξενεί και δηλώσεις on camera τόσο του Έλληνα όσο και των δύο Λευκορώσων που φέρεται να μην μπήκαν στην πτήση για Λιθουανία.

Σημειώνεται ότι από τους 126 επιβάτες που είχαν επιβιβαστεί στην πτήση της Ryanair με προορισμό το Βίλνιους, 121 συνέχισαν το ταξίδι έως τον τελικό προορισμό μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Οι υπόλοιποι αποβιβάστηκαν στη Λευκορωσία. Οι δύο από τους «απόντες» ήταν ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του, ενώ οι υπόλοιποι τρεις ερευνάται αν ήταν πράκτορες που είχαν την ευθύνη για την ομαλή εξέλιξη της επιχείρησης.

Πάντως, ο CEO της αεροπορικής εταιρείας, Μάικλ Ο’ Λίρι, εξέφρασε χθες την άποψη πως «υπήρχαν και μερικοί πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο».

Ο επικεφαλής της Ryanair χαρακτήρισε την αναγκαστική προσγείωση ως «αεροπειρατεία που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος», σημειώνοντας ότι ήταν η πρώτη τέτοια περίπτωση που αφορούσε μια ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία. «Δεν μπορώ να πω πολλά για αυτό, επειδή οι αρχές της ΕΕ και το ΝΑΤΟ το διαχειρίζονται αυτή τη στιγμή».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι, δήλωσε πως πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών αποβιβάσθηκαν από το αεροσκάφος της Ryanair όταν εξαναγκάσθηκε σε προσγείωση στο Μινσκ.

«Πέντε ή έξι άνθρωποι αποβιβάσθηκαν. Μόνο ο ένας συνελήφθη, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών» είπε.

Εφόσον ευσταθεί ένα τέτοιο σενάριο, γεννώνται ερωτήματα για την παρουσία των πρακτόρων στην Ελλάδα και την παρακολούθηση του Προτάσεβιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λευκορώσος δημοσιογράφος όσο βρισκόταν ακόμα στο «Ελ. Βενιζέλος» φέρεται να επικοινώνησε με συναδέλφους του μέσω της πλατφόρμας που είχε δημιουργήσει στην εφαρμογή Telegram, ενημερώνοντάς τους ότι κάποιο άγνωστο σ’ αυτόν ρωσόφωνο άτομο τον πλησίασε και τον φωτογράφησε.

Εάν η μαρτυρία του ίδιου του δημοσιογράφου θεωρηθεί αξιόπιστη, τότε προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την παρουσία και δράση ξένων πρακτόρων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Σημειώνεται πως οι μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας έχουν διατηρήσει τη ρωσική τους ονομασία, κληρονομιά της σοβιετικής εποχής, και παραμένουν «KGB».