Λεωφόρος Αθηνών 110 – IN & Out (31 Αυγούστου 2019)

ΕΠΕΙΔΗ πλέον διαβάζουμε πιο συχνά “Αυτοέπαινους” από όψιμους προφήτες που (ξανα)θυμήθηκαν το ελληνικό χρηματιστήριο (πιο γραφικός πεθαίνεις) τους συμβουλεύουμε αφενός να μην αυτογελοιοποιούνται στα μάτια των αναγνωστών τους (δεν τρώνε όλοι σανό) και αφετέρου να ξέρουν ότι…

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

***

Και κάτι πολύ σημαντικό – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Στη χρηματοοικονομική θεωρία, υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται “η επίδραση της ανακοίνωσης” (announcement effect). Με αυτό περιγράφεται η επίδραση που έχει στην τιμή μίας μετοχής η ανακοίνωση ότι ένας φημισμένος αναλυτής τη συνιστά για αγορά. Τα έντυπα αυτά διαβάζονται από εκατομμύρια αναγνώστες. Είναι βέβαιο ότι πολλοί απ’ αυτούς επηρεάζονται από τέτοιες ανακοινώσεις και αγοράζουν τις προτεινόμενες μετοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ζήτηση και “ανοδική ώθηση” στις τιμές τους. Η ύπαρξη του φαινομένου αυτού, κάνει τις αποδόσεις των “ειδικών” ακόμη πιο απογοητευτικές.

Τί δεν μας λένε οι “Ειδικοί”: Όμως, δεν είναι μόνον οι προβλέψεις που υστερούν των μέσων όρων (δηλαδή των δεικτών). Ούτε το ότι, μετά από κάποιο διάστημα, ουδέποτε γίνεται ένας απολογισμός για την πορεία των προτάσεων αυτών (για να είμαστε δίκαιοι, μερικές -σπάνιες- φορές γίνεται, όμως αυτό συμβαίνει μόνον εάν οι προτάσεις αυτές τύχει να έχουν μία ικανοποιητικά καλή επίδοση). Το πρόβλημα είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό:

 • Οι “ειδικοί”, φεύγουν αφού διατυπώσουν τις προτάσεις τους. Και ποτέ δε μας λένε πότε να πουλήσουμε τις μετοχές που μας πρότειναν.
 • Αυτό, όπως όλοι που έχουν ασχοληθεί με τις χρηματιστηριακές επενδύσεις γνωρίζουν, είναι ένα γενικότερο πρόβλημα με τις προτάσεις.
 • Ουδείς θα πει πότε θα πρέπει να πουληθούν οι μετοχές που κάποτε πρότειναν για αγορά.
 • Και όμως! Αυτή είναι η πιο σημαντική πράξη στις χρηματιστηριακές επενδύσεις. Κανείς δεν έχασε επειδή δεν αγόρασε.
 • Όσοι έχασαν, έχασαν επειδή δεν πούλησαν, ή επειδή δεν πούλησαν όταν έπρεπε!

 • Αυτοί μπορεί στην επόμενη 100ετία να πέσουν και κάποια στιγμή μέσα…ΕΛΕΟΣ!
Imageμ/μ 27/8 – ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ (κυρίως) ΜΕΓΑΛΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ: Jumbo, Μυτιληναίος, όλες οι ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ μετά την άρση των Capital Controls, ΑΔΜΗΕ και EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ (κυρίως) ΜΙΚΡΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ: ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ σε ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΕΛΤΟΝ, ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΛΥΚΟΣ ενίσχυση θέσεων σε ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ.

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ: ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ – ΒΥΤΕ – ΕΛΓΕΚΑ (αν διορθώσει). Την ΕΛΓΕΚΑ φυσικά την δώσαμε στα 0,1800 με 0,1900 και έδωσε τριπλή ευκαιρία(!!!) με διαδρομές και επιστροφές, μόνο που αυτή την φορά θα κτυπήσει άλλα νούμερα…

PAPERPACK: Ωραίο να παρατηρείς άλλη μία μετοχή σου – δοσμένη κυριολεκτικά στο πάτο των 0,3300 – 0,3600 – να έχει 12πλασιασθεί και να συνεχίζει να βγάζει αποτελέσματα υπεράνω κάθε προσδοκίας. ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΔΙΝΕ ΠΕΝΤΑΡΑ ΤΣΑΚΙΣΤΗ…

 • Μόνον απαξιωτικά σχόλια και ειρωνίες μαζεύαμε τότε, αλλά και αργότερα από τους ξερόλες καφενόβιους. ΞΕΦΤΙΛΑ παντού!!!
 • Σε δεκάδες μετοχές που παρίσταναν τους ειδικούς, τρομάρα τους. Ατελείωτη η λίστα. Για λύπηση.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΚΑ είναι να διαβάζεις σχόλια, εκτιμήσεις και συμβουλές ειδημόνων αντιγράφοντας τον μ/μ και παριστάνοντας τον ειδικό… ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ οι άνθρωποι… Τις περισσότερες μάλιστα φορές ασχολούνται με τα χαρτιά, αφού έχουν ήδη διπλασιάσει τις τιμές τους, μυρωδιάδες δηλαδή…  ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ Η ΚΛΟΠΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ!

****

25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 – ΕΠΙΛΟΓΕΣ μ/μ:

!ΙΑΤΡΙΚΟ – ΛΥΚΟΣ – ΕΛΓΕΚΑ: Άλλη μία τριάδα φωτιά και όχι μόνον. Χάθηκε το μέτρημα. Πάντα τέτοια, για να περνάτε καλά. Αυτή είναι η δική μας ευχαρίστηση.

***

18 και 19 ΙΟΥΝΙΟΥ – μικρομέτοχος

ΛΥΚΟΣ – απάντηση: Σε μία αγορά Τάσης που κολάζει τον κάθε κολασμένο θάρθει και η δική του σειρά. Ασχοληθεί, δεν ασχοληθεί ο μεγαλομέτοχος. Γιατί δεν υπάρχει ο φόβος να τους χώνει χαρτιά. Απλά τώρα, περιμένουν τον θεσμικό να αδειάσει την πραμάτεια του, αλλά αυτός τα δίνει σιγά σιγά. Αναμονή.
ΕΛΓΕΚΑ: Και από ψόφια που ήταν η μετοχή, αναγκάστηκαν να την ανοίξουν αφού τους έπαιρναν χαρτιά στα χαμηλά. Αν η ΑΒΕ αποτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ, τότε αυτή θα ένοιωθε αδικημένη στα…75 εκατ. ευρώ. Αναλογικά και συγκριτικά πάντα, αλλά δεν δουλεύουν έτσι οι αγορές. Με το ζύγι δηλαδή.
ΕΛΓΕΚ: Και πλαφόν σήμερα και ζήτηση για 51500!! τμχ.

****

8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – μ/μ: Το τι κάνουν οι σορτάκηδες και τι αποφασίζει το ΙΕΡΑΤΕΙΟ της MΟRGAN STANLEY ποτέ δεν μας απασχόλησε, ούτε και φυσικά πρόκειται ποτέ να μας απασχολήσει.

 • Χωρίς πολλά λόγια, χωρίς ναι μεν αλλά, χωρίς ήξεις αφήξεις και λοιπά φληναφήματα (που σημαίνει πράγματα ανούσια, φλυαρίες ή σαχλαμάρες) το ελληνικό χρηματιστήριο θα εξακολουθεί να δίνει στους πραγματικούς επενδυτές του σημαντικά κέρδη ο κόσμος να χαλάσει.
ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ στο ταμπλό κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει. Τόσες φορές έχουμε γράψει ότι… “ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ” και προς τα πάνω και προς τα κάτω των μετοχών τους, ξέρετε ποιοί. Χωρίς την έγκριση τους ή έστω την συγκατάθεση τους τίποτα δεν γίνεται.
 • ΕΜΕΙΣ, απλά προσπαθούμε να επιλέγουμε εκείνες τις ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ που πραγματικά αξίζουν της προσοχής και της υποστήριξης μας.
****
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΠΡΟΣ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΑΡΑΔΕΣ:
ΠΑΙΞΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ , ΠΑΙΞΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ και μακάρι να τα κονομήστε χοντρά. ΚΑΙ ΜΕΙΣ… ΜΑΖΙ ΣΑΣ.
 • ΟΤΑΝ ΘΑΧΟΥΜΕ ΚΛΑΜΑΤΑ ΟΜΩΣ – ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ – ΜΗΝ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑ και την ΕΠΙΤΡΟΠΗ Κ/Φ που δεν σας προστάτεψε. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ…
Ή μήπως τους παίρνετε μαζί σας και στη ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, στο ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ και στις λοιπές αγορές σας;

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

****