Ηλίας Ζαχαράκης: Οι ελεγκτικές εταιρίες έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – WEEKLY REVIEW:  Aκόμα μία εβδομάδα με σημαντικές απώλειες με πιο σημαντικές αυτές των τραπεζών που για ακόμα μία φορά δοκιμάζουν τα ιστορικά χαμηλά στην ζώνη του 265. Μία κατοχύρωση του επιπέδου μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης στον κλάδο θυμίζοντας ότι οι πιέσεις τουλάχιστον στην παρούσα θα σταματήσουν στις 26 Μαίου που τελειώνουν και οι εκροές λόγω MSCI. Περίοδος αποτελεσμάτων για τις εισηγμένες με τις αρχές παράλληλα να προσπαθούν να βρουν τρόπο να εξαλειφθούν φαινόμενα όπως του MLS και μάλιστα μετά από την ιστορία του FOLLIE FOLLIE. Οι ελεγκτικές εταιρίες έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και σίγουρα θα πρέπει οι κυρώσεις να γίνουν πολύ πιο αυστηρές.

Σε άλλα νέα, όλα δείχνουν πως σύντομα μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες στο Ελληνικό με την αγορά να διψάει για νέα ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει μία εβδομάδα νωρίτερα την εστίαση γεγονός σημαντικό για την πιο γρήγορη εκκίνηση σημαντικό κομματιού της οικονομίας. Από την άλλη η απόφαση για γεμάτα αεροπλάνα και όχι με κενές θέσεις έδωσε θετική αντίδραση στον τίτλο της AEGEAN που περιμένει με την σειρά της το άνοιγμα των πτήσεων.

Στο τεχνικό μέρος μας οι τζίροι αυξήθηκαν αμέσως μετά την διάσπαση του 595 και με την βοήθεια του MSCI κρατώντας παρόλα αυτά πολύ καλές άμυνες στον ΓΔ και απορροφώντας την προσφορά σε ανεκτά επίπεδα τιμών. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε μία κατοχύρωση του 613 σε κλείσιμο για αγοραστικό σήμα στον ΓΔ ενώ το πιο πιθανό είναι μετά την ολοκλήρωση του MSCI να δούμε σημαντική αντίδραση στην αγορά με πιο επιθετικό τον τραπεζικό κλάδο.

Το 1445 έχει γίνει σημαντική κοντινή αντίσταση που μόνο κατοχύρωση μπορεί να δώσει κίνηση στο 1495 επίπεδο. Το 1385 επίπεδο είναι στήριξη με το stop μας στο 1565 στην παρούσα. Ο τραπεζικός δοκιμάζει για ακόμα μία φορά το ιστορικό χαμηλό στην ζώνη του 265 που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση. Το 300 είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας δώσει το 327.

Ο ΓΔ δεν άντεξε υπό το βάρος των πωλήσεων λόγω MSCI. Το 588 σε εβδομάδα θυμίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό και κατοχύρωση μας δίνει και εκεί έξοδο Σε ημερήσιο το stop μας στο short πολύ κοντά στο 613 σε κλείσιμο. Ουσιαστικά πρέπει να τελειώσουν οι εκροές και οι όγκοι για να δούμε κάτι καλό ανοδικά κάτι που θα συμβεί με την άρση και των τελευταίων από την καραντίνα..

Η αγορά συνεχίζει να κινείται υποτονικά περιμένοντας κάθε φορά νέα δεδομένα. Παρόλα αυτά βλέπουμε πως οι μικροεπενδυτές μετά την πτώση λόγω της κρίσης έστρεψαν και πάλι το βλέμμα τους στο χρηματιστήριο ξεπερνώντας μετά από χρόνια το ποσοστό των εγχώριων θεσμικών. Αυτό δείχνει πως η εμπιστοσύνη επανέρχεται σταδιακά μιας και θεώρησε σαν ευκαιρία την πτώση τιμών του τελευταίου διαστήματος.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – Πρόεδρος FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ