Λεωφ. Αθηνών 110: In @ Out (Tετάρτη 28 Ιουλίου 2021)

HSBC: Παραμένει bullish για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών, τονίζοντας πως αναμένεται να δεχτούν σημαντική ώθηση από την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τις πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις.

CAPITAL ECONOMICS: Εκτιμά πως τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ και το φθηνό χρήμα στην ευρωζώνη θα διατηρηθούν έως και το 2025 τουλάχιστον, με την ποσοτική χαλάρωση μεγάλης κλίμακας να συνεχίζεται για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, και να λήγει λίγο πριν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ έως το τέλος του 2022 οι τιμές στόχου που δίνει η JP MORGAN


ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Απλά, έτσι και σταθεροποιηθούν, ακόμα και στα σημερινά επίπεδα, τότε η υπόλοιπη αγορά θα νοιώσει πολύ καλύτερα.

ΒΟFΑ – ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Δίνει τιμή-στόχο το 1,45 ευρώ για την Alpha Bank, βλέποντας περιθώριο ανόδου 37%, για την Εθνική Τράπεζα τα 3,33 ευρώ με περιθώριο ανόδου 50%, για τη Eurobank τα 1,16 ευρώ με περιθώριο ανόδου 48% και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 1,46 ευρώ με περιθώριο ανόδου 5%.

INTEK: Από τις 2 Αυγούστου στο ταμπλό οι νέες μετοχές της Ideal- Πρόκειται για 23.176.792 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, που προήλθαν από ΑΜΚ, η οποία καλύφθηκε εξ ολοκλήρου με εισφορές και συγκεκριμένα με την εισφορά του συνόλου των μετοχών των εταιρειών «ESM Effervescent Sodas Management Limited» και «S.I.C.C. Holding Limited».

 • Τιμή διάθεσης 2,4200 ευρώ και στο ταμπλό τώρα 3,2000 ευρώ.ΕΝΤΕΡ: Ανακοινώνει σε λίγο τα αποτελέσματα της για το 6μηνο, με την μετοχή σε νέα Ιστορικά υψηλά και την κ/φση στα 117 εκατ. ευρώ. Αέρας Wall Str

 • ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

***

KOYEΣ: Και σήμερα κινείται ανοδικά στο +2% και στα 15,1000 ευρώ, σε νέα ιστορικά υψηλά και στην κ/φση των 0,54 δισ. ευρώ (!!, έχοντας ξεκινήσει την κάλυψη της κάτω από τα 30 εκατ.ευρώ). Γι αυτήν ο ΓΔ διαβάζεται στις…. 50.000 μονάδες.


****

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Μέχρι στιγμής έχει αλλάξει χέρια περί το 9% της εταιρείας. Αλλα τόσα και μάλλον …έφυγαν οι αντιρρησίες.

****

ΙΚΤΙΝΟΣ – ΚΙΝΗΣΗ 30ΗΜ: 0,7920 με 0,9700 ευρώ, από τις προσφιλείς ενασχολήσεις πολλών traders – Θα ξαναδοκιμάσει την αντοχή του 0,9500 με 0,9700 ευρώ.

 • Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΙΝΗΣΗ


ΙΝΛΟΤ: Επανέρχεται σήμερα, ύστερα από μία μικρή περίοδο ανάπαυσης…


*****

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΗΝΥΜΑ: From: Ch@@@@ Ko@@@@@ <chkou@@@@@.com>
Date: Wed, Jul 28, 2021 at 1:25 AM
Subject: Περι κατανομής Χ/Φ
To: <qna@mikrometoxos.gr>

 • Καλησπέρα αγαπητέ μ/μ (Κύριε Βασίλη),
Ορμώμενος από -σχετικά- πρόσφατη αναφορά σας στο πως είναι καλό να κατανέμεται ένα Χ/Φ, μου έχει δημιουργηθεί η εξής σκέψη/προβληματισμός και ήθελα να τον μοιραστώ μαζί σας.
Είδα λοιπόν ότι οι περισσότερες συνθέσεις Χ/Φ θεωρείτε ότι είναι καλό να απαρτίζονται σε μεγάλο βαθμό από μετοχές του 25άρι (πλην των πολύ μικρών Χ/Φ).
Επίσης υπάρχει γενικά η φιλοσοφία ότι το πλεονέκτημα των “βαριών χαρτιών” έναντι των υπολοίπων εκτός 25άρι είναι η ανθεκτικότητα στην πτώση και γενικότερα η ασφάλεια.
1) capital safety
Δηλαδή τίθεται ακόμη θέμα (αν υπήρχε ποτέ) βιβλικής καταστροφής ώστε να κινδυνεύουν υγιείς εταιρίες είτε μικρές είτε μεγάλες ; Γιατί να επικαλούμαστε ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε το κεφάλαιο μας και γιατί π.χ. ο ΟΠΑΠ είναι πιο “safe” επιλογή από την ΔΟΜΙΚΗ που προ ολίγων μηνών βγήκε από -άκουσων ακουσων- την επιτήρηση.
2) growth opportunity
η απλή και συνάμα λογική σκέψη, σε περίπτωση μελλοντικής εκτόξευσης της οικονομίας πόσο πιθανό είναι ο ΟΤΕ ή η ΔΕΗ (για τις τράπεζες ούτε μνεία) να διπλασιάσουν ή και να τριπλασιάσουν τις κεφαλαιοποιήσεις τους σε σχέση με την intracom, την revoil, την performance ; Τη κερδοφορία θα πρέπει να παρουσιάσουν οι πρώτες και τι οι δεύτερες και πόσο πιθανό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο ;
3ο και κυριότερο downside risk
πλέον βλέπουμε όπως έγινε και στην τελευταία και πιο πρόσφατη “βουτιά” ότι τα μικρά και μικρομεσαία χαρτιά δεν βουλιάζουν όπως ίσως κάποτε συνέβενε και εν αντιθέση με αυτό προηγούνται και στην άνοδο με το πρώτο rebound που γίνεται.
3 στα 3 και δε μου βγαίνει η εξίσωση..
1) capital safety
2) growth opportunity
3) downside risk
Συμπερασματικά, κλείνω όλο και περισσότερο στην διασπορά του χαρτοφυλακίου ακόμη αν είναι και σχετικά μεγάλο (around 100κ), σε μετοχές  μικρές, μικρούλες και πολύ μικρούλες άντε και κάποιες από mid cap.
Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να βρεις μια δεκάδα – εικοσάδα μετοχών από όλο το ταμπλό αντί να κατέχεις βαριά δυσκίνητα και κάποια από αυτά αρκετά φουσκωμένα χαρτιά με αρκετό ρίσκο πλέον κατα τη γνώμη μου.
Θα εκτιμούσα πολύ το σχόλιο σας.
Με μεγάλη εκτίμηση,
Χ.Κ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγιση σας. Θα σας απαντήσουμε σύντομα, δώστε μου λίγο χρόνο…

****

ΕΡΩΤΗΣΗ (από Κ.Δ): Παρατηρώ μη έλλειψη σχολίων και αναφορών για την ΑΔΜΗΕ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φαίνεται ότι δεν έτυχε να διαβάσετε το άρθρο μας στις 6 Ιουλίου, ιδού λοιπόν γιατί περιορίζουμε τις αναφορές μας. Εκτός κι αν προκύψει κάτι το σημαντικόν. Ειλικρινά, προσωπικά δεν το γνώριζα.

 • Η ΑΔΜΗΕ και η ΑΔΜΗΕ “Μαϊμού” (Συμμετοχών)

Όταν προχώρησαν στην Εισαγωγή της ΑΔΜΗΕ και πολυδιαφήμισαν την εισαγωγή, μερικοί σκεπτόμενοι πολίτες ασχολούμενοι με το Χρηματιστήριο είχαμε κατηγορήσει ανοιχτά και δημόσια τον τρόπο που εισάγεται η εταιρία. Εκτοτε ακόμα και μετά από 2 χρόνια αρκετοί δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι έχει γίνει.

 • Η εταιρία ΑΔΜΗΕ ΑΕ κάτοχος των γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης της Ελλάδος, εταιρία από την οποία περνούν όλες οι επενδύσεις του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας, διαθέτει τις διασυνδέσεις των Ελληνικών Νησιών μεταξύ των οποίων και την γραμμή 400kV της Πελλοπονήσου και η διασύνδεση με την Κρητη είναι ουσιαστικά μια εταιρία υψηλής τεχνολογίας, σταθερών επενδύσεων

Και αν με ρωτήσει κανείς, είναι μία από τις πλέον σταθερές επενδυτικές ευκαιρίες της Ελλάδας. Είναι, σαν να αγοράζεις Εθνικό δίκτυο ή ένα λιμάνι ή γενικά βαριές μονάδες υποδομών μη ανταγωνίσιμες και μη αντικαθαστάμενες.

Η ΑΔΜΗΕ ΑΕ το 2019 είχε τζίρο 250 εκατ. ευρώ και ένα μυθικό EBITDA 224 εκατ. ευρώ με 105 εκατομμύρια καθαρά κέρδη.

 • Πάμε τώρα στην ΑΔΜΗΕ ΜΑΪΜΟΥ.

Η ΑΔΜΗΕ ΑΕ ανήκει κατά 24% στους Κινέζους της State Grid, κατά 25% στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και 51% στην ΑΔΜΗΕ ΜΑΙΜΟΥ.

 • Ναι, καλά καταλάβατε. Οσοι εχετε μετοχές της εταιρίας ΑΔΜΗΕ (κωδικός ελληνικού χρηματιστηρίου) δεν είσαστε κάτοχος της ΑΔΜΗΕ ΑΕ.

Εισαστε κάτοχος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που σε αντιθεση με την Αληθινή ΑΔΜΗΕ, καμία σχέση δεν έχει με επενδυσεις, με τζιρους, με πάγιους εξοπλισμούς.

 • Η μόνη σχέση της είναι ότι έχει το 51% της ΑΔΜΗΕ ΑΕ.

Η ΑΔΜΗΕ ΜΑΙΜΟΥ δεν έχει τζίρο 250 εκατομμύρια αλλα 53 εκατομμύρια. Ουσιαστικά μιλάμε για το μερισμα που έλαβε από την αληθινή ΑΔΜΗΕ.   

Επίσης η διοικηση της εισηγμένης εταιρίας δεν είναι οι κινέζοι της State grid. Είναι ένα κρατικό διορισμένο διοικητικό συμβουλιο.

Αγοράζοντας μετοχές της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ είναι σαν να αγοράζεις μια επενδυτική εταιρία.  

Προφανώς άλλο είμαι κατοχος του ΟΛΠ και άλλο είμαι κάτοχος μιας εταιρίας που εχει το 50% του ΟΛΠ.

ΤΩΡΑ, γιατί το Ελληνικο χρηματιστήριο επέτρεψε να δοθεί το συμβολο ΑΔΜΗΕ σε μια εταιρία που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΔΜΗΕ δεν το ξέρω. Προφανώς, δεν βοήθησε τον πολύ κοσμο στο να καταλάβει τι αγοράζει.

 • Τα παραπάνω δεν αφορούν το αν η εισηγμένη είναι φτηνή η ακριβή. Αυτό είναι άλλο ερώτημα. Τα παραπάνω αφορούν μια κακή στοχευμένη κατά την άποψη μου χρήση ενός ονόματος που δεν θα έπρεπε.ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.