Le Monde: «Δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα στις Βρυξέλλες» – Έξαλλος ο Γιούνκερ

Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι το ελληνικό ζήτημα δεν προχώρησε ούτε κατά ένα «γιώτα»[ι] το Σαββατοκύριακο, γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde, με τον τίτλο «Ο Τσίπρας έχασε τον τελευταίο φίλο που είχε στις Βρυξέλλες».

Και συνεχίζει το ρεπορτάζ της Le Monde: Η κρίση επιδεινώθηκε ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές. Ειδικότερα ανάμεσα στην Αθήνα και την Κομισιόν. Ενώ είχε διαφανεί, αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, ότι οι Βρυξέλλες είχαν αρχίσει να χειρίζονται με συμπάθεια τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχολίασε την Κυριακή με ελάχιστα διπλωματικό τρόπο τη συμπεριφορά του Ελληνα πρωθυπουργού. Σε σημείο που πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν ο κ. Τσίπρας «έκαψε» και ένα από τα ελάχιστα στηρίγματα που διέθετε.

Ο κ. Γιούνκερ κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι του είπε ψέματα όταν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 3 Ιουνίου. Στη συνάντηση ο κ. Τσίπρας απέρριψε ένα σχέδιο συμφωνίας, το απέρριψε και την Παρασκευή κατά την ομιλία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όταν αποκάλεσε τους δανειστές «παράλογους».

«Μου είπε ψέματα»

«Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση την Τετάρτη 3 Ιουνίου γιατί η ελληνική πλευρά δεν ήταν σε κατάσταση να διαπραγματευθεί. Ο φίλος μου Αλέξης Τσίπρας μου υποσχέθηκε να μου παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση πριν από το βράδυ της Πέμπτης. Μετά μου υποσχέθηκε να μου την παρουσιάσει την Παρασκευή. Το Σάββατο ήθελε να μου τηλεφωνήσει, αλλά δεν είχα ακόμη λάβει την πρότασή του», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Αρκετά θυμωμένος ο πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι ήταν «δυσαρεστημένος από την ομιλία του πρωθυπουργού στο ελληνικό Κοινοβούλιο την Παρασκευή», επειδή «παρουσίασε την πρόταση των δανειστών ως τελεσίγραφο, ενώ δεν ήταν καθόλου έτσι». «Ο κ. Τσίπρας ήταν φίλος μου και παραμένει ακόμη, αλλά αν θέλει κάποιος να διατηρήσει μια φιλία πρέπει να σέβεται ένα μίνιμουμ κανόνων» κατέληξε.

Καμία κίνηση δεν έγινε αποδεκτή

Ο κ. Γιούνκερ έχει έναν επιπλέον λόγο να είναι έξαλλος: Γιατί η Κομισιόν και αυτός ειδικά προσπάθησαν όλο αυτό το διάστημα να διατηρήσουν μια επαφή ανάμεσα στην Αθήνα και στις απαιτήσεις της γερμανικής πλευράς και του ΔΝΤ.

Από την αρχή της διαπραγμάτευσης ο κ. Γιούνκερ ενεπλάκη στο ελληνικό ζήτημα. «Μόνο με αυτό ασχολείται τις τελευταίες εβδομάδες» δηλώνει ένας από τους στενούς του συνεργάτες. «Ο Γιούνκερ ήταν επί 8 χρόνια πρόεδρος του Eurogroup (2005-2013), παρακολούθησε όλη την ελληνική κρίση, αγαπάει τη χώρα και αποτελεί πραγματικά δίαυλο» αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή.

Ο κ. Γιούνκερ προσπάθησε να στηρίξει τον κ. Τσίπρα και του πρότεινε τις υπηρεσίες της «task force» της Κομισιόν για την Ελλάδα, μια ομάδα τεχνοκρατών για να βοηθήσουν τη δημόσια διοίκηση στην Αθήνα. Ζήτησε επίσης από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις να συνεργαστεί με την Αθήνα ώστε να ξεμπλοκαριστούν κεφάλαια τα οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει η Ελλάδα.

Μια σχέση εμπιστοσύνης είχε αρχίσει να θεμελιώνεται μεταξύ Γιούνκερ και Τσίπρα, παρά τα 20 χρόνια διαφορά ηλικίας. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν ένας από τους σπάνιους συνομιλητές κορυφής στον οποίο μπορούσε να μιλήσει ο κ. Τσίπρας, αφού η σχέση του με άλλους παίκτες του ελληνικού θέματος, όπως είναι ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, είναι ιδιαίτερα διαταραγμένη.

Η Κομισιόν εργάστηκε πραγματικά σε ένα προσχέδιο συμφωνίας το οποίο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό απο την ελληνική κυβέρνηση. Η Κομισιόν ήταν η πρώτη που επέμενε να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στη συμφωνία. Επίσης, στο ζήτημα των συντάξεων η Κομισιόν επιθυμεί λιγότερα δρακόντεια μέτρα από ό,τι το ΔΝΤ.

Δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες

Μετά την απόρριψη του σχεδίου-συμφωνία από την Αθήνα, την Τετάρτη 3 Ιουνίου, η Κομισιόν ήταν ακόμη πρόθυμη να εργαστεί πάνω σε έναν συμβιβασμό. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. «Δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα στις Βρυξέλλες πριν οι Ελληνες να καταθέσουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις πάνω σε έναν συμβιβασμό» δήλωνε ευρωπαϊκή πηγή την Κυριακή 7 Ιουνίου.

Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ δεν έκρυψε ποτέ ότι θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί ένα Grexit. Είναι πολύ πιθανό ακόμη και τώρα να μπορέσει να κατανικήσει την απελπισία του. Ακόμη και με τον Ντέιβιντ Κάμερον, που έκανε τα πάντα για να τον εμποδίσει να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, ο Γιούνκερ συνομιλεί και ετοιμάζει ένα νέο «συμβόλαιο» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης.

Το θρίλερ συνεχίζεται

Εν τω μεταξύ, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντήσει τη Δευτέρα τον Γερμανό ομόλογό του κ. Σόιμπλε, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση ώστε να προτείνει ένα νέο σχέδιο συμφωνίας στη συνάντηση κορυφής την Τετάρτη.