Λαβρόφ: Η Ουκρανία άλλαξε τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης – Για προπαγάνδα μιλά το Κίεβο

Απαράδεκτα χαρακτήρισε ο Λαβρόφ τα αιτήματα της Ουκρανίας, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, άλλαξε τις θέσεις της σε σχέση με τα ήδη συμφωνηθέντα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε την Τετάρτη ότι το Κίεβο παρουσίασε στη Μόσχα ένα προσχέδιο για μια ειρηνευτική συμφωνία το οποίο απέκλινε από τις προτάσεις στις οποίες είχαν ήδη συμφωνήσει νωρίτερα οι δύο πλευρές, έπειτα από τις επαφές στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως οι θέσεις της Ουκρανίας περιλαμβάνουν «απαράδεκτα» στοιχεία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Τέτοια αδυναμία για μια συμφωνία καταδεικνύει για ακόμα μια φορά τις πραγματικές προθέσεις του Κιέβου, τις θέσεις του για επιμήκυνση και ακόμα και υπονόμευση των συνομιλιών με το να απομακρύνεται από τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί».

Ο Λαβρόφ ισχυρίζεται πως το Κίεβο είναι υπό τον έλεγχο της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, «ωθεί τον πρόεδρο Ζελένσκι να συνεχίσει τις εχθροπραξίες».

Η Ρωσία, πάντως, θα εξακολουθήσει να προσεγγίζει τις διαπραγματεύσεις, λέει ο Λαβρόφ, και θα πιέσει για να υιοθετηθούν οι δικές της απαιτήσεις. Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει πως οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν όσο γρήγορα θα ήθελε και κατηγόρησε τη Δύση για αυτό, λέγοντας πως επιχειρεί να εκτροχιάσει τις συζητήσεις.

Ποντόλιακ: Η Ρωσία επιχειρεί να στρέψει την προσοχή μακριά από την Μπούκα

Άμεση ήταν η απάντηση της Ουκρανίας στα όσα δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, μέσω του εκπρόσωπου της προεδρίας της χώρας, Μιχαΐλο Ποντόλιακ. Ο κ. Ποντόλιακ, που συμμετέχει αυτοπροσώπως στις διαπραγματεύσεις, απέρριψε τα σχόλια του Ρώσου ΥΠΕΞ, λέγοντας στο Reuters, σε γραπτή του ανακοίνωση, ότι ο Λαβρόφ δεν εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις και πως οι δηλώσεις του αποτελούν προπαγάνδα.

Ο Ποντόλιακ είπε ότι η Μόσχα προσπαθεί να στρέψει την προσοχή μακριά από τα γεγονότα στην πόλη Μπούκα, όπου σφαγιάστηκαν πολίτες, και πρόσθεσε: «Έτσι θα πρέπει να εκλαμβάνουμε οποιεσδήποτε τέτοιες δηλώσεις». Η Ρωσία, πάντως, εξακολουθεί να αρνείται ότι χτυπά αμάχους, στην Μπούκα ή οπουδήποτε αλλού, και μιλά για «σκηνοθετημένα» πλάνα.