Landis+Gyr: Στο ΣτΕ για τον διαγωνισμό των έξυπνων μετρητών – Ετοιμάζει και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Κάθε δικαστικό μέτρο είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει η ελβετική Landis + Gyr, προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση αποκλεισμού από το διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ  για την προμήθεια περίπου 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ηδη έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας , ενώ ετοιμάζει και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην περίπτωση που δεν δικαιωθεί στο ΣτΕ.

Ταυτόχρονα έχει καταθέσει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για πάγωμα της διαδικασίας του διαγωνισμού και η απόφαση αναμένεται εντός του προσεχούς 15θημέρου.

«Σε κάθε επίσημο έγγραφο τονίσαμε ξεκάθαρα ότι η παραγωγή των μετρητών θα γίνει στην Κόρινθο», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Werner Lieberherr, σε συνέντευξη τύπου, κάνοντας λόγο για άδικη αντιμετώπιση από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ελβετικού ομίλου  υποστήριξε πως η απόφαση αποκλεισμού από το στάδιο της προεπιλογής «προκαλεί πολλά ερωτηματικά», ενώ «δεν προστατεύει το δημόσιο συμφέρον» και «τον ελεύθερο ανταγωνισμό». Πρόσθεσε, πάντως, πως στις επαφές που είχε με κυβερνητικά στελέχη «ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικά». Τόνισε, τέλος, πως «στο συγκεκριμένο διαγωνισμό εμπλέκονται και ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και συνεπώς όλα πρέπει να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς».

Ο κ. Lieberherr δήλωσε πως «δεν είχαμε δίκαιη μεταχείριση στη διαδικασία προεπιλογής του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ. Αν συμμετάσχουμε στη διαδικασία και χάσουμε τότε θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα, αλλά δεν αποδεχόμαστε τον αποκλεισμό μας από το στάδιο της προεπιλογής».

Σε ερώτηση για το αν υπήρξαν σκοπιμότητες για τον αποκλεισμό απάντησε πως «για ποιο λόγο ο ΔΕΔΔΗΕ δεν επιτρέπεται στο μοναδικό παραγωγό έξυπνων μετρητών στην Ελλάδα να έχει ίση συμμετοχή στο διαγωνισμό, αφού αποκλειστήκαμε από την προεπιλογή».

Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου «είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές του κόσμου. Εξυπηρετούμε τους πλέον απαιτητικούς πελάτες διεθνώς και είναι αδιανόητο να βρεθούμε εκτός από τη διαδικασία στην Ελλάδα από το στάδιο της προεπιλογής».

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο στην καριέρα μου» είπε ο επικεφαλής της Landis + Gyr και επανέλαβε πως θεωρεί άδικο τον αποκλεισμό επειδή «δεν συμπληρώσαμε ένα κουτάκι ενώ αναφέραμε παντού το εργοστάσιο της Κορίνθου και δεν μας ζητήθηκαν διευκρινήσεις».

Ειδικότερα, όπως δήλωσαν τα στελέχη της εταιρείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Landis+Gyr AG συμπλήρωσε την Ενότητα Γ (Πληροφορίες σχετικά με την Εξάρτηση από την Δυναμικότητα άλλων Φορέων) για την ελληνική Landis+Gyr A.Ε., καθώς η τελευταία αποτελεί φορέα στην παραγωγική δυναμικότητα του οποίου βασίζεται η Landis+Gyr AG προκειμένου να πληροί τα κριτήρια επιλογής.

Επίσης, ανέφερε ότι η Landis+Gyr A.Ε, είναι ο φορέας παραγωγής των μετρητών τουλάχιστον τέσσερις φορές σε βασικά σημεία της αίτησης του διαγωνισμού: Στη Συνοδευτική Επιστολή, την Υπεύθυνη Δήλωση Παραγωγικής Δυναμικότητας στην Κόρινθο, τη Δήλωση Δέσμευσης για Εξάρτηση Τεχνικής και Επαγγελματικής Δυναμικότητας, και το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Έντυπο Σύμβασης. Σε κάθε έγγραφο και αίτηση η εταιρεία ανέφερε πως η παραγωγή θα γίνει από το εργοστάσιο στην Κόρινθο που έχει δυναμικότητα παραγωγής 5.000 έξυπνων μετρητών ετησίως.

Ακόμη, ο CEO της εταιρείας σημείωσε οτι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ζήτησε ποτέ διευκρινίσεις από τη Landis+Gyr όπως θα όφειλε, αλλά αναγνώρισε ότι πληρούνταν όλες οι προϋποθέσεις για την προεπιλογή – κάτι που δεν θα συνέβαινε χωρίς τη δήλωση και την εξάρτηση από τη Landis+Gyr A.Ε.

«Η διαδικασία της προεπιλογής ήταν πολύμηνη σε αυτή τη διαδικασία ο ΔΕΔΔΗΕ γύρισε πολλές φορές πίστωση και ζήτησε πολλά πράγματα διευκρινιστικά. Υπήρχε επικοινωνία πολύμηνη στη διαδικασία προεπιλογής. Και με αυτή την έννοια κριθήκαμε επαρκείς στα οικονομικά στοιχεία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά», διευκρίνισε ο Αριστείδης Παππάς, γενικός διευθυντής της Landis+Gyr AE.

«Όπως γίνεται σαφές στην αίτησή μας, η Κόρινθος είναι το μεγαλύτερο και μοναδικό εργοστάσιο μεγάλων όγκων παραγωγής της Landis+Gyr στην Ευρώπη, που παράγει για τις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και του Ασίας – Ειρηνικού. Συνεπώς ήταν αυτονόητο ότι η παραγωγή των έξυπνων μετρητών για τον ΔΕΔΔΗΕ θα γινόταν στην Κόρινθο», δήλωσε ακόμη ο Werner Lieberherr.

 Κατέληξε πως «θα συνεχίσουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα αλλά οφείλουμε μια απάντηση στους εργαζόμενους του εργοστασίου της Κορίνθου για τον αποκλεισμό μας. Η Κόρινθος είναι εξαιρετικός συνεργάτης για περισσότερες από 80 εταιρείες κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη. Το 75% της παραγωγής εξάγεται στην Ευρώπη και το υπόλοιπο 25% σε ΗΠΑ και Ασία» είπε ο επικεφαλής του ελβετικού ομίλου.

«Το κλίμα ενδοεταιρικά θα γίνει αρνητικό για τη χώρα» υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Landis + Gyr Ελλάδος Αριστείδης Παππάς.

Ο κ. Παππάς είπε, επίσης, πως το εργοστάσιο της Κορίνθου συμμετέχει σε πλήθος διαγωνισμών ανά την Ευρώπη. Εχει αναπτυχθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια με την προσθήκη της μονάδας παραγωγής μετρητών φυσικού αερίου στην οποία εργάζονται 300 άνθρωποι. «Είμαστε στο τελικό στάδιο αποφάσεων για την επέκταση στην παραγωγή φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα έχει ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», ενώ πρόσφατα είχε γίνει και επίσκεψη στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να ενημερωθούν για το συγκεκριμένο σχέδιο.