Λαγκάρντ: Υψηλής αβεβαιότητας οι προοπτικές στην Ευρωζώνη παρά την «ισχυρή ανάκαμψη» που παρατηρείται

Για οικονομικές προοπτικές, υψηλής αβεβαιότητας, έκανε λόγο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, στον απόηχο της διατήρησης του βασικού επιτοκίου στο 0%. «Οι προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε της νομισματικής απόφασης.

Διαπίστωσε δε, ότι η οικονομία παραμένει σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με την προ-κορωνοϊού περίοδο, παρότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια «ισχυρή ανάκαμψη». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για αύξηση της εγχώριας ζήτησης, παρά την αβεβαιότητα στις καταναλωτικές δαπάνες και στις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Ειδική μνεία έκανε και στον αδύναμο πληθωρισμό, ο οποίος τον Αύγουστο υποχώρησε στο 0,3% -πολύ μακριά από τον στόχο του 2%. Όπως εξήγησε η Λαγκάρντ, ο αποδυναμωμένος δείκτης τιμών στην Ευρωζώνη οφείλεται στις χαμηλές τιμές του κλάδου της ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, παράλληλα, διαμήνυσε ότι η νομισματική στήριξη της ΕΚΤ θα παραμείνει «άφθονη» για όσο διάστημα απαιτηθεί, ενώ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία των τιμών.

Όσον αφορά, τέλος, την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων, κάτι το οποίο αποτελεί πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, η επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίστηκε καθησυχαστική, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη «υπερβολικής αντίδρασης» στην ενίσχυση του κοινού νομίσματος.

Όσον αφορά το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας, για την αύξηση του οποίου δέχεται πιέσεις η ΕΚΤ, η Λαγκάρντ τόνισε ότι ολόκληρο το πακέτο της αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας (PPEP) θα εξαντληθεί, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας.
«Η επίδραση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι ενσωματωμένη στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομία», σημείωσε.
Σχετικά με τα TLROs III, η Λαγκάρντ τόνισε ότι ο στόχος τους είναι να βοηθήσουν τις τράπεζες να δανείσουν την οικονομία, όχι να χτίσουν κεφαλαιακά μαξιλάρια
«Οι 3 πυλώνες της ΕΚΤ, PEPP, APP και TLTROs είναι ακριβώς ζυγισμένοι για να λειτουργήσουν σωστά στη στήριξη της οικονομίας», σημείωσε.
H πρόεδρος της ΕΚΤ έστειλε εκ νέου μήνυμα στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι «οι καλά σχεδιασμένες διαρθρωτικές πολιτικές θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια ταχύτερη, ισχυρότερη και πιο ομοιόμορφη ανάκαμψη από την κρίση, υποστηρίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.
Οι στοχευμένες διαρθρωτικές πολιτικές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αναζωογόνηση των οικονομιών μας, με έμφαση στην ενίσχυση των επενδύσεων σε τομείς προτεραιότητας όπως οι πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι ο κίνδυνος έχει λίγο έως πολύ ενσωματωθεί στις προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

 

Η απόφαση της ΕΚΤ

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει στο 0% το βασικό επιτόκιο, στο -0,50% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 0,25% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επιτόκια έως ότου οι προοπτικές του πληθωρισμού συγκλίνουν αρκετά κοντά, αλλά -σε κάθε περίπτωση- κάτω του στόχου του 2%.

Την ίδια ώρα, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP), συνολικού ύψους 1,350 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αγορές αυτές, αποσκοπούν στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, μάλιστα, το πρόγραμμα PEPP θα διατηρηθεί έως τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2021 και σε κάθε περίπτωση, μέχρι η κρίση του κορωνοϊού να παρέλθει.