Λαγκάρντ: Άνευ προηγουμένου το οικονομικό σοκ στην Ευρωζώνη -Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας της ευρωζώνης

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεσμεύτηκε ότι η ΕΚΤ θα κάνει οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να στηρίζει την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία βιώνει ένα σοκ άνευ προηγουμένου, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί με ρυθμό 5% έως 12%, ενώ αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας από το 2021.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης», τόνισε η Lagarde, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων, για να αντιμετωπιστεί το άνευ προηγουμένου πλήγμα στην οικονομία εν καιρώ ειρήνης.

H πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το μέγεθος της ύφεσης, καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τη διάρκεια των μέτρων έναντι του κορωνοϊού.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, σημείωσε ότι με βάση την απότομη πτώση των τρεχουσών και των μελλοντικών τιμών του πετρελαίου, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Τα μέτρα πολιτικής μας, ιδίως οι ευνοϊκότεροι όροι για τις πράξεις TLTRO III, θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια σε όλες τις οντότητες του ιδιωτικού τομέα, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, υπογράμμισε ότι μια φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική στάση είναι κρίσιμη, εν όψει της απότομης συρρίκνωσης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ.

Η Lagarde πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ χαιρετίζει την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του σχεδίου του Eurogroup για τα τρία δίχτυα ασφαλείας sτους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις και στα κράτη, το πακέτο αξίας 540 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, τόνισε η κα Λαγκάρντ, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές μέσω του προγράμαμτος APP με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ, μαζί με τις επιπρόσθετες αγορές 120 δισ. ευρώ, ως το τέλος του έτους. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές μέσω του APP θα διαρκέσουν για όσο καιρό χρειαστεί, για να ενισχύσουμε τον υποστηρικτικό αντίκτυπο των επιτοκίων μας, και θα διακοπούν λίγο προτού αυξήσουμε τα επιτόκια της ΕΚΤ» πρόσθεσε.

«Έτοιμοι για αύξηση του προγράμματος πανδημίας»

«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το PEPP σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτήσουν, διαθέτουμε και ευελιξία σε όλους τους κανόνες.
Το PEPP θα συνεχιστεί έως ότου κριθεί ότι η κρίση του κορωνοϊού έληξε, αλλά σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του έτους.
Στόχος του PEPP, του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, είναι να διευκολύνει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Θα διατηρηθεί, ή ακόμη και θα αυξηθεί, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα σειρά από μέτρα για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης λόγω της κρίσης του κοροναϊού.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι ο επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την μείωση του επιτοκίου στο TLTRO (ΙΙΙ). Ειδικότερα, το Δ.Σ. αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021 στις 50 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος που θα επικρατούν την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, αποφάσισε μια νέα σειρά μη στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PELTRO), ένα πρόγραμμα που θα διεξαχθεί για την υποστήριξη των συνθηκών ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ και θα συμβάλει στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας των χρηματαγορών παρέχοντας αποτελεσματική ρευστότητα.

Τα PELTRO περιλαμβάνουν επτά επιπλέον πράξεις αναχρηματοδότησης με έναρξη από το Μάιο του 2020 και ωρίμανση με κλιμακωτή σειρά μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021.

Θα διενεργούνται μέσω δημοπρασίας σταθερού επιτοκίου με πλήρη κατανομή, με επιτόκιο που είναι 25 μονάδες βάσης χαμηλότερο του μέσου επιτοκίου στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης.

Αναφορικά με το πρόγραμμα (PEPP), το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP έως ότου κρίνει ότι η φάση κρίσης του κορωνοϊού έχει τελειώσει, αλλά σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το QE, αν χρειαστεί. Ενώ η προσοχή τώρα στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ.