Λ.Παπαϊωάννου: Αρχίζει να αχνοφαίνεται ο καπνός, αλλά η Αγορά χρειάζεται συνεχόμενα καύσιμα

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει την ανοδική του προσπάθεια προσέγγισης του άνω εύρους του πλαγιοκαθοδικού καναλιού, που έχει σχηματιστεί από αρχές Ιουνίου. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι σιγά, αλλά σταθερά οι όγκοι συναλλαγών δείχνουν μια αυξητική τάση.

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά συνεχίζει να κινείται σε νέα ιστορικά χαμηλά αποδόσεων, σε όλες τις εκδόσεις, υποβοηθούμενη από την συνεχιζόμενη επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ. Προς το παρόν, παράδοξο το χρέος να αυξάνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το ΑΕΠ να υποχωρεί σημαντικά, όμως αυτό δεν προβληματίζει κανένα, σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων…

Εκτιμούμε ότι τόσο στο διεθνές, όσο και στο εγχώριο περιβάλλον, η επενδυτική ψυχολογία θα παραμείνει ευμετάβλητη με κυριότερο αστάθμητο παράγοντα τις Αμερικανικές εκλογές. Θεωρούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία θα έχουν συνέχεια, αλλά και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, όσο βαδίζουμε προς τον Χειμώνα, αυξάνοντας την μεταβλητότητα.

Οι 610 μονάδες του ΓΔ και οι 1465 του FTSE25 πρέπει να διαφυλαχθούν ως “κόρη οφθαλμού”, για να αποφύγουμε χαμηλότερα επίπεδα.

Συνεχίζουμε να επιμένουμε, ότι παρά τα αυξημένα αντανακλαστικά που χρειάζονται, η στόχευση Εταιρειών με καλά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, είναι επιβεβλημένη για την δημιουργία ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου.

Ειδικά μετά την ολοκλήρωση δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του 2020, η επιλογή Εταιρειών με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τοποθέτησης, μπορεί να δώσει σημαντικές αποδόσεις. Συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε μετοχές, μερικές από τις οποίες, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες τις φετινής χρονιάς, προσεγγίζουν, ή καταγράφουν νέα ιστορικά, ή πολυετή υψηλά.…

Αρχίζει να αχνοφαίνεται ο καπνός, αλλά η Αγορά χρειάζεται συνεχόμενα ‘καύσιμα’ (τζίρος & αντίδραση Τραπεζών), για να τροφοδοτηθεί η ‘φωτιά’ μιας μεγαλύτερης αντίδρασης.

Λουκάς Παπαϊωάννου- Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.