Λ. Αυγενάκης: «Απαραίτητος ένας δυνατός ΕΦΕΤ για ενίσχυση της ασφάλειας στα τρόφιμα»

Την ανάγκη να υπάρχει ένας και ισχυρός φορέας ελέγχου τροφίμων και όχι πολλές κατακερματισμένες υπηρεσίες σε διάφορα υπουργεία, όπου μάλιστα η μία επικαλύπτει την άλλη σε αρμοδιότητες, επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στο συνέδριο του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων με θέμα «Η ασφάλεια των τροφίμων ως βασικός πυλώνας ενός συστήματος ενιαίας Υγείας».

«Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο εργαζόμαστε ήδη για να αντιμετωπίσουμε, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ είναι ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων, το οποίο θα διασφαλίζει τα συμφέροντα και, κυρίως, την υγεία των καταναλωτών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΕΦΕΤ από τη σύστασή του, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων, και για τον λόγο αυτό, όπως σημείωσε, με τη δράση του έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

«Εργαζόμαστε για την ενίσχυση του ρόλου και της αποστολής του ΕΦΕΤ» τόνισε ακόμη ο κ. Αυγενάκης, σημειώνοντας ότι σε σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ, που κατατίθεται σύντομα στη Βουλή, περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες:

  • Διασφαλίζεται η υψηλού επιπέδου λειτουργία του μέσα από τη διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού και τη διάχυση γνώσης στα νεότερα στελέχη
  • Αυξάνεται η δυνατότητα μετακινήσεων του προσωπικού και ενισχύεται οικονομικά μέσω της απόδοσης προστίμων από ελέγχους αρμοδιότητάς του.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του οργανισμού μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, σημειώνοντας ότι ενήργησε συμβουλευτικά και σε πολλές περιπτώσεις και πλέον των αρμοδιοτήτων του, όπως οι συμβουλευτικοί έλεγχοι που έκανε σε κυλικεία σχολείων.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίζουμε ότι τα τρόφιμα που φτάνουν στο πιάτο του καταναλωτή είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία, με υψηλή διατροφική αξία, σε αρμονία με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που προάγει η ΕΕ, αλλά και με τους κανόνες που έχει θέσει η Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνοντας ότι αυτός ο στόχος, λόγω των συνθηκών που διαμορφώνει η κλιματική κρίση λαμβάνει άλλο περιεχόμενο.

«Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, να επενδύσουμε στην τεχνολογία και την καινοτομία, και να προωθήσουμε τη δίκαιη κατανομή των πόρων. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη των αγροτών μικρής κλίμακας, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την υποστήριξη πολιτικών που διασφαλίζουν οικονομικά προσιτά και θρεπτικά τρόφιμα για όλους. Εργαζόμαστε, άλλωστε, ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Το μέλλον μας εν πολλοίς εξαρτάται από την ικανότητά μας να εξασφαλίσουμε ασφαλή τρόφιμα… Ανάμεσα στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, τους οποίους η ευρωπαϊκή πολιτική προάγει και επιδιώκει, αναφέρονται τόσο η ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, όσο και η διασφάλιση προτύπων βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής, εξασφαλίζοντας παράλληλα υγεία και ευημερία για όλους τους πολίτες» κατέληξε ο κ. Αυγενάκης.