Κυριάκος Μητσοτάκης: Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα το 2023 – Μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας

«Ελπίζουμε σε ανάκαμψη γρήγορη, κανείς δεν ήξερε ότι θα υπάρξει πόλεμος» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ματίας Κόρμαν στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, στους Δελφούς.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του Politico Florian Eder.

Ο πρωθυπουργός είπε, ότι ο πόλεμος έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, κι ως εκ τούτου η κυβέρνηση αναθεωρεί πτωτικά τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη το 2022.
Αναφερόμενος στο σημαντικό πρόβλημα με τις τιμές του ρεύματος είπε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος, «αλλιώς θα πληρώσουν τίμημα οι πολίτες».

«Ελπίζω ότι θα το κάνουμε σε επίπεδο Ευρώπης. Περιμένω αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Αν αυτό δεν γίνει θα εξαρτηθεί από τα κράτη-μέλη η στήριξη των πολιτών. Θα υπάρξει δημοσιονομικό κόστος», τόνισε, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «αν δεν κινηθούμε θα αυξηθεί ο λαϊκισμός στην Ευρώπη».

Επίσης, υπενθύμισε ότι ο ίδιος ζήτησε πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Έχουμε μια αγορά που σήμερα δεν λειτουργεί, οι τιμές φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί δέκα φορές, υπογράμμισε. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης ώστε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση αλλά και την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες.

Σοκ με το ρεύμα

Από εκεί και πέρα, τόνισε ότι δε μπορούμε να αντέξουμε για πολύ καιρό τόσο υψηλές τιμές ενέργειας, ειδικά στο ηλεκτρικό ρεύμα, υπογράμμισε.

Μάλιστα, σημείωσε πως η αγορά ηλεκτρισμού στην Ευρώπη δεν είχε σχεδιαστεί για τέτοια σοκ στο φυσικό αέριο. Ήταν σωστός σχεδιασμός για την προώθηση των ΑΠΕ αλλά όχι για τη σημερινή κατάσταση.

Εδωσε δε ένα παράδειγμα: στην Ελλάδα είχαμε ήλιο και αέρα την περασμένη εβδομάδα. Το 60-70% της παραγωγή ήταν από τις ΑΠΕ αλλά η τιμή του ρεύματος καθορίζεται από το φυσικό αέριο που σε κάποιο βαθμό πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Από την πλευρά του ο Ματίας Κόρμαν, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει στήριξη για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης. «Είναι ψηλά οι τιμές. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και στην αγορά ρεύματος. Να δώσουμε προσοχή στο τι συμβαίνει τώρα» είπε και πρόσθεσε ότι το πρώτο μήνυμα είναι να μείνουν ανοιχτές οι αγορές και να πέσουν οι τιμές και να υπάρχει η απαραίτητη παραγωγή.«Θα πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξει επισιτιστική κρίση» υπογράμμισε.

Επενδυτική βαθμίδα

O πρωθυπουργός είπε επίσης ότι είναι εφικτός στόχος να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα το 2023: «Τότε θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Και οι αγορές θα μας δώσουν αυτό που αξίζουμε», επεσήμανε.

Όπως είπε, «μπορεί να υπάρξει κάποια απόκλιση από τους φετινούς στόχους για το έλλειμμα λόγω της κατάστασης αλλά θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Όταν πιάσουμε την επενδυτική βαθμίδα θα κλείσουμε οριστικά την κρίση που ξεκίνησε το 2010».

Σχολιάζοντας ο κ.Κόρμαν, είπε ότι η ελληνική οικονομία κινείται προς της σωστή κατεύθυνση: «Υπάρχει φιλόδοξη ατζέντα η οποία πρέπει να συνεχιστεί για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Είμαστε υποστηρικτικοί να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση την ατζέντα της»

Το ασύμμετρο σοκ του πολέμου

«Είναι ασύμμετρο το σοκ του πολέμου και οι νικητές και οι χαμένοι έχουν συνέπειες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις πρέπει να συνεργαστούν: «Πρέπει να ενδυναμωθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «οι κυρώσεις προκαλούν πόνο και πρέπει να προστατέψουμε τους πολίτες μας, ιδίως τους πιο ευάλωτους»

Εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε, όπως με τις ΗΠΑ, να προχωρήσει σε συνεργασία στο LNG με την Αυστραλία. Σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι τιμές στις οποίες δίνονται τα προϊόντα, γιατί ακόμα και αυτή τη στιγμή «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά».

Όχι σε απόλυτη απαγόρευση του ρώσικου αερίου

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν είναι υπέρ της απόλυτης απαγόρευσης των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου και ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή τάσσεται «κατά» γιατί θα είναι «σαν να πυροβολούμε το πόδι μας» δεδομένου ότι ο «πόνος» θα είναι μεγαλύτερος για την Ευρώπη παρά για τη Ρωσία.