Κυριακή 21 Μαρτίου 2021- Από τον κόσμο του Χ.Α και των Αγορών

ΣΧΟΛΙΟ: Αν η διοίκηση της Πειραιώς δεν έπαιζε το εργάκι… Εδώ Παπάς, εκεί Παπάς, που είναι ο Παπάς ή έστω την κολοκυθιά με την επενδυτική κοινότητα, πολλά από τα ευτράπελα και οι καταστροφικές ζημίες που υπέστησαν αρκετοί ριψοκίνδυνοι επενδυτές στην αγορά των Παραγώγων κυρίως (μόνον τέτοιοι έχουν την μανία και την αντοχή να ποντάρουν απέναντι στην μεγαλύτερη εξολοθρευτική ομάδα που γνώρισε ποτέ η παγκόσμια χρηματιστηριακή ιστορία. Γιατί, που αλλού ένας δείκτης υποχώρησε από τις 1.650.000 μονάδες στις 500; Και που αλλού επενδεδυμένα κεφάλαια θα έχαναν τρεις φορές το 99,9% της αξίας τους;

ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ, ότι όσοι τζογάρουν στην Αγορά Παραγώγων (με την γνωστή μόχλευση και 99 φορές να βγουν κερδισμένοι, θα έρθει η 100στή και θα τους τα πάρει, θα τους εξανεμίσει όλα τα κέρδη και τα κεφάλαια μαζί) γνωρίζουν τις συνέπειες της τακτικής τους. Απλά, εδώ  το παιχνίδι εναντίον τους ήταν τριπλά στημένο και γερά δεμένο από όλες τις πάντες.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Έληξε και η σειρά του Μαρτίου με τον ΓΔ να μας βρίσκει πάνω από την ζωνη του 830. Το 845 κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στα υψηλά του. Μία διάσπαση του 830 μπορεί να μας δώσει συνέχιση της κίνησης. Το στοπ στην παρούσα παραμένει στο 809. Ο ταλαντωτής σε ιδανικά επίπεδα αν μας δώσει έναυσμα για αντίδραση. Αυτό που έκανε η αγορά είναι υγεία.


BOFA: Η ελληνική ανάκαμψη και ποιες μετοχές να διαλέξετε…

 • Και μετά γυρίσαμε πλευρό…
 • Διαβάζεις ολόκληρη έκθεση για να διαπιστώσεις ότι τα παιδάκια έχουν επιλέξει όλες κι όλες δύο μετοχές!
 • Είναι αυτό που λέμε… ή τόχεις ή δεν τόχεις.

ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ KAI ΓIA ΚΛΑΜΑΤΑ
****
Η ΕΡΜΗΣ μετεξελίχθηκε σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ
Η Χρ.Κων/δης αποροφήθηκε από τον όμιλο Λάτση
6 στις 10 δεν υπάρχουν καν στον χάρτη

 • ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ – Ω, τι κλάδος πατέρα!!! Κόσμος αγγελικά πλασμένος!!


ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝΑΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ 


H «εκδίκηση» των PIGS: Eλλάδα και Ισπανία μπροστάρηδες στο Ταμείο Ανάκαμψης

 • Έχουν τα πιο ισχυρά σχέδια αξιοποίησης των πόρων, σε αντίθεση με τη Γερμανία
Φωτ. AP

Μπορεί για χρόνια να συγκαταλέγονταν στα «μαύρα πρόβατα» της Ευρωζώνης, αλλά στην περίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης φαίνεται ότι συνιστούν τα «λαμπρά παραδείγματα» για τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ. O λόγος για τα κράτη της ευρω-περιφέρειας, τα οποία κατά την κρίση χρέους είχαν καταστεί γνωστά ως PIGS (δηλαδή «γουρούνια»): Portugal – Ireland – Greece – Spain.

Οι συγκεκριμένες χώρες, όμως, έχουν καταφέρει να βάλουν τα «γυαλιά» στην υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού σύμφωνα με παράγοντες της Κομισιόν έχουν υποβάλει τα πιο συνεκτικά και «δυνατά» σχέδια για την αξιοποίηση των 750 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση -για παράδειγμα- με τη Γερμανία, η οποία δεν καταφέρνει να περάσει τον πήχη των προσδοκιών. Όμως, δεν είναι μόνο το Βερολίνο, καθώς υπάρχουν χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες ακόμη δεν έχουν καν υποβάλλει τα λεγόμενα «εθνικά σχέδια ανάκαμψης».

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, παραδέχθηκε ότι διεξάγονται «έντονες συζητήσεις» με τα κράτη – μέλη για την έναρξη των πρώτων εκταμιεύσεων στα μέσα του 2021. Αλλά, όπως διευκρινίσε, αναγκαία συνθήκη γι’ αυτό είναι τα σχέδια δράσεων να πληρούν τις προϋποθέσεις του Ταμείου.
 • Σε κάθε περίπτωση, η αργή πρόοδος στην υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού project, το οποίο αποσκοπεί στην ανοικοδόμηση των ευρωπαϊκών οικονομικών, θέτει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της Ευρωζώνης, η οποία ήδη υπολείπεται σε ρυθμούς ΑΕΠ έναντι των ΗΠΑ.

Το ορόσημο του Απριλίου

Για να επιτευχθεί ο στόχος των εκταμιεύσεων εντός του καλοκαιριού, όλα τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να έχουν εγκριθεί εντός Απριλίου. Όμως, ορισμένες χώρες κινδυνεύουν να χάσουν αυτή την προθεσμία.

Υπενθυμίζεται ότι τα «εθνικά σχέδια ανάκαμψης» θα πρέπει να διέπονται από συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι αφορούν -μεταξύ άλλων- την «πράσινη» ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση. Ειδικότερα:

 • πράσινη μετάβαση
 • ψηφιακός μετασχηματισμός
 • έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και απασχόληση
 • κοινωνική και εδαφική συνοχή
 • υγεία και ανθεκτικότητα
 • πολιτικές για την επόμενη γενιά, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτω

Αυτή την στιγμή, οι διαβουλεύσεις εστιάζουν στο τι σημαίνει «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση, με την Κομισιόν -επίσης- να ζητάει μεγαλύτερη προσοχή στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, εντός του 2021, περιμένει έως και 5,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 32 δισ. ευρώ που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για την άντληση αυτών των χρημάτων, η Κομισιόν θα χρειαστεί να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές ομολόγων, ένα εγχείρημα το οποίο προς ώρας βρίσκεται σε πρώιμα επίπεδα υλοποίησης.

Την ίδια ώρα, το Ταμείο θεωρείται από την Κομισιόν ως ένα πρώτο – τεστ, προκειμένου να δοκιμαστεί η επιτυχία μια μονιμότερης γραμμής χρηματοδότησης προς τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. Εξ’ ου και η εμμονή των Βρυξελλών στην αρτιότητα των εθνικών σχεδίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg


 • Ποια είναι η Cathie Wood που βλέπει την Tesla στα 3.000 δολάρια
φωτ.: Cathie Wood/Twitter

Η μετοχή της Tesla θα αγγίξει τα 3.000 δολάρια το 2025, από τα 655 δολάρια σήμερα, προβλέπει η Ark Invest Management της διάσημης διαχειρίστριας κεφαλαίων Cathie Wood. Σε αυτή την τιμή, η αυτοκινητοβιομηχανία του Έλον Μασκ θα αξίζει σχεδόν 3 τρισ. δολάρια.

 • Η Ark δίνει 50% πιθανότητες στο ενδεχόμενο η Tesla να έχει επιτύχει την πλήρως αυτόνομη οδήγηση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που θα επιτρέψει στην εταιρεία να επεκτείνει γρήγορα την υπηρεσία ιπτάμενων robotaxi που σχεδιάζει.

Η Wood έχει υπάρξει ανάμεσα στους πιο ηχηρούς υποστηρικτές της Tesla στη Wall Street, διατηρώντας υψηλές θέσεις στη μετοχή της εταιρείας μέσω του φημισμένου fund της. Όταν η Tesla υποχώρησε το Φεβρουάριο, εκείνη αγόρασε και άλλες μετοχές.

Σύμφωνα με το μοντέλο της Ark, η Tesla θα μπορούσε να αγγίξει τα 4.000 δολάρια το 2025 στο καλό σενάριο και τα 1.500 δολάρια στο κακό σενάριο. Οι εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας κάνουν λόγο για 5-10 εκατ. οχήματα το 2025.

Σημειώνεται ότι η τιμή-στόχος των 3.000 δολαρίων που θέτει η Ark είναι πολύ υψηλότερη από όλες τις άλλες της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η υψηλότερη τιμή-στόχος των αναλυτών για την Tesla βρίσκεται στα 1.200 δολάρια. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο πάνω από 740% τον περασμένο χρόνο, στην καλύτερη επίδοση του S&P 500. Ο Έλον Μασκ έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τον Ιανουάριο, πριν ο Τζεφ Μπέζος να ανακτήσει τον τίτλο.

Ποια είναι η Cathie Wood 

Ιδρύτρια της Ark Invest, η Cathie Wood θεωρείται το αστέρι της Wall Street στην επιλογή μετοχών. Έπειτα από μία μακρά καριέρα στα αμοιβαία κεφάλαια, το 2014 ίδρυσε τη δική της εταιρεία. Το βασικό της fund, το Ark Innovation, έχει εμφανίσει μέση ετήσια απόδοση σχεδόν 40% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Wood εστιάζει σε καινοτόμες εταιρείες που έχουν την τεχνολογία να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, κάτι που σημαίνει ότι το χαρτοφυλάκιό της είναι γεμάτο με μετοχές που έχουν εκτιναχθεί, όπως η Tesla, η Square, η Roku και η Shopify. Η φημισμένη διαχειρίστρια έχει πιστούς ακόλουθους στα social media, οι οποίοι την αντιμετωπίζουν σαν ένα νέο Warren Buffett.

Η ARK έχει προσελκύσει 37 δισ. δολάρια μόνο από τις αρχές του 2020, κάτι που σημαίνει ότι μόνο οι Vanguard Group και BlackRock’s iShares την ξεπέρασαν σε εισροές (ο καθένας από αυτούς τους δύο γίγαντες των αμοιβαίων κεφαλαίων διαθέτει εκατοντάδες funds). Το βασικό ETF της, ARK Innovation, έχει δεκαπλασιάσει το μέγεθός του σε ένα χρόνο και σήμερα διαθέτει 22 δισ.  δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια. Η ARK διαχειρίζεται 47 δισ. δολάρια σε όλα της τα ETFs. moneyreview.gr 


ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ: Ως φυσιολογική μπορεί να θεωρηθεί η διόρθωση που πραγματοποιείται τις τελευταίες μέρες στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο γενικός δείκτης έπειτα από έξι εβδομάδες με θετικό πρόσημο έφθασε να διαπραγματεύεται πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με μετοχές από την μεγάλη, μεσαία, και μικρή κεφαλαιοποίηση να καταγράφουν νέα πολυετή υψηλά.

 • Στην περίπτωση που από αύριο δούμε ένα μίνι ράλι στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, θα εγείρονται βασικά ερωτήματα για τον λόγο του selloff των τελευταίων ημερών, μένοντας ως είθισται φυσικά αναπάντητα. Κι όλα αυτά μάλιστα λίγο πριν τις τελικές αποφάσεις από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς στις 7 Απριλίου.

Στο 76% διαμορφώθηκε το ποσοστό των μετοχών του FTSE25 που έκλεισαν με σήμα αγοράς αυτή την εβδομάδα, έναντι 96% την προηγούμενη εβδομάδα, με τις μετοχές των συστημικών πλην της Τράπεζας Πειραιώς να κλείνουν με σήμα αγοράς. Οι μετοχές των ΓεκΤέρνα, ΑΡΑΙΓ, και ΟΛΠ έκλεισαν πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης.