Κυπριακό – Πενταμερής: Διάσκεψη δύο κρατών ζήτησε ο Τσαβούσογλου

Μετά την ολοκλήρωση του αποψινού δείπνου θα διαφανούν τα αποτελέσματα της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό που διεξάγεται στην Γενεύη. Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών είναι δύσκολο να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για το τελικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή, έγγραφο το οποίο επαναβεβαιώνει τη θέση της της περί λύσης δύο κρατών κατέθεσε η πλευρά των τουρκοκύπριων, τόσο στην κατ΄ιδίαν συνάντηση του Ερσίν Τατάρ, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και στην Ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι των Εθνών, σύμφωνα με το SigmaLive. Στο έγγραφο καταγράφονται τα έξι σημεία πάνω στα οποία θα πρέπει να βασιστεί η τουρκική πρόταση για λύση δύο κρατών.

Δείτε τα σημεία:

  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να αναλάβει μια πρωτοβουλία ούτως ώστε το ΣΑ να υιοθετήσει ένα ψήφισμα-απόφαση στο οποίο θα διασφαλίζεται το ισότιμο διεθνές στάτους και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Ένα τέτοιο ψήφισμα θα διαμορφώσει τη νέα βάση για την εγκαθίδρυση μιας συνεταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών.
  • Εφόσον διασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές στάτους και η κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών οι πιο πάνω διευθετήσεις θα μπουν σε διαπραγματεύσεις με χρονοδιαγράμματα σ’ αυτή την νέα βάση υπό την εποπτεία του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας για συνεργασία.
  • Οι διαπραγματεύσεις, σημειώνεται στο έγγραφο, θα δώσουν έμφαση στις μελλοντικές σχέσεις των δύο ανεξάρτητων κρατών σε θέματα περιουσιακού, ασφάλειας, συνοριακών διευθετήσεων καθώς και τις σχέσεις με την ΕΕ.
  • Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα υποστηρίζονται από την Τουρκία, την Βρετανία και την Ελλάδα καθώς επίσης και από την ΕΕ ως παρατηρητή, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
  • Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, τα δύο κράτη θα πρέπει να αναγνωρίσουν το ένα το άλλο και οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις θα το υποστηρίξουν.
  • Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, θα τεθεί προς έγκριση σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στα δύο κράτη.

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: Επιβεβαιώσαμε ότι υποστηρίζουμε πλήρως το νέο όραμα λύσης της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ότι οι νέες διαπραγματεύσεις δεν είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών.

Τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας κατέστησαν σαφές ότι η λύση πρέπει είναι εντός των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του πλαισίου λύσης που ορίζει ο ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, εκείνος άκουσε τις θέσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με λύση δύο κρατών, στις οποίες απάντησε, σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές: Η λύση δύο κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να τα αποδεχτεί και ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή.

Προβληματισμός Δένδια

Επίσης, νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, εντός του γνωστού πλαισίου, και υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Δένδιας, εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την επίτευξη της προοπτικής αυτής, δεδομένης της στάσης τόσο της τουρκικής πλευράς και της τουρκο-κυπριακής κοινότητας. Διαβεβαίωσε τον Γενικό Γραμματέα για την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, μέσα στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.  Παράλληλα, υπογράμμισε στον Πορτογάλο συνομιλητή του την ανάγκη, η όποια λύση βρεθεί στο ανωτέρω πλαίσιο, να λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα της Κύπρου, ως Κράτους-Μέλους της ΕΕ, καθώς και την ανάγκη να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της Ένωσης, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της αυτονομίας της στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, ο Υπουργός Εξωτερικών, πέρα από τα ανωτέρω, παρατήρησε ότι η προσήλωση της Μεγάλης Βρετανίας στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αυτή εκφράστηκε νωρίτερα σήμερα από τον Βρετανό ΥΠΕΞ στην ολομέλεια είναι θετική, καθώς υποδηλώνει, για μια ακόμα φορά, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Διεθνούς Κοινότητας θεωρεί επιβεβλημένη την εξεύρεση της λύσης του Κυπριακού εντός του ανωτέρω πλαισίου.