Κυπριακό: Απορρίπτει η Γερμανία «τη διαδιδόμενη από άλλες πλευρές λύση δύο κρατών»

Επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στις 25 Μαΐου, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη η Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστίνε Χόφμαν.

Σύμφωνα με την κυρία Χόφμαν, ο κ. Χριστοδουλίδης θα γίνει δεκτός στην Καγκελαρία με στρατιωτικές τιμές και τη συνάντηση θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών θα περιλαμβάνονται διμερή, διεθνή και θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση ή κάποια προσωπικότητα από τη Γερμανία θα μπορούσε να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση του ζητήματος της Κύπρου, η Κριστίνε Χόφμαν απέφυγε να προκαταλάβει το περιεχόμενο των επίσημων συνομιλιών και περιορίστηκε στο να επισημάνει ότι η γερμανική κυβέρνηση καταβάλλει εδώ και πολύ καιρό προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στη διένεξη.

Το ίδιο επανέλαβε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, ο οποίος, ερωτώμενος εάν η γερμανική θέση προβλέπει λύση «μίας Κύπρου ή δύο», τόνισε ότι η θέση της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει, προσθέτοντας: «Έχουμε στηρίξει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτουμε τη διαδιδόμενη από άλλες πλευρές λύση δύο κρατών». Επανερχόμενος κατά τη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης, ο κ. Μπούργκερ δήλωσε: «Υπάρχουν μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταγεγραμμένες παράμετροι λύσης του Κυπριακού. Επί της ουσίας προβλέπεται διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Αυτό για πρώτη φορά διατυπώθηκε στο ψήφισμα 716/91 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπάρχουν όμως και έξι προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, επί των οποίων βασίζεται αυτό το ψήφισμα και αυτή η θέση επιβεβαιώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας φέτος, με το ψήφισμα 2674/2023. Εκεί γίνεται λόγος για λύση βασισμένη σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα».