Κρυπτονομίσματα: Βουτιά στο Bitcoin – Χάθηκαν 70 δισ. δολ. σε μία ημέρα

Κάτω από τα 20.000 δολάρια υποχώρησε την Παρασκευή, φτάνοντας σε χαμηλό σχεδόν δύο μηνών, μετά από το ξεπούλημα στη Wall Street και την κατάρρευση ενός δανειστή που εστιάζει στα κρυπτονομίσματα.

Μάλιστα, μέσα σε ένα 24ωρο η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχασε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Bitcoin διαπραγματευόταν με πτώση σχεδόν 8% στα 19.900,28 δολάρια σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinDesk. ET. Το Ether υποχώρησε περισσότερο από 8% στα 1.400,63 δολάρια.

Η κίνηση των τιμών των κρυπτονομισμάτων είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, ιδιαίτερα με τον τεχνολογικό Nasdaq, κι ως εκ τούτου δεν έμειναν ανεπηρέαστα από τη βουτιά στη Wall Street.

Σημειώνεται επίσης ότι την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι τα επιτόκια μπορεί να ανέβουν υψηλότερα —και να παραμείνουν υψηλότερα— από το αναμενόμενο. Η αύξηση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους έχει επιβαρύνει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι μετοχές, και ιδιαίτερα τα κρυπτονομίσματα.

«Υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι για να αγοράσετε bitcoin τώρα, καθώς η αγορά είναι κορεσμένη από αρνητικές εξελίξεις, όχι μόνο ειδικά για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, αλλά και για την ευρύτερη χρηματοπιστωτική αγορά επίσης», είπε στο CNBC ο Yuya Hasegawa, αναλυτής στην ιαπωνική εταιρεία crypto Bitbank.

Τραπεζικές ανησυχίες

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων είναι η κατάρρευση της Silvergate Capital, ενός σημαντικού δανειστή στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων. Η Silvergate ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τερματίζει τις εργασίες της και εκκαθαρίζει την τράπεζά της.

Η πτώση της Silvergate είναι ένα άλλο παράδειγμα πώς η κατάρρευση του μεγάλου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στον κλάδο. Η FTX ήταν μεγάλος πελάτης της Silvergate.

Ξεχωριστά, η Silicon Valley Bank ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη ότι πούλησε τις συμμετοχές της αξίας 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η SVB είναι μια σημαντική τράπεζα στον χώρο εκκίνησης τεχνολογίας. Παρέχοντας παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες ενώ παράλληλα χρηματοδοτεί τεχνολογικά έργα, θεωρείται η ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας επιχειρηματικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ