Κρυπτονομίσματα: Ποια δεκαπλασίασαν την αξία τους, πώς θα βρείτε το επόμενο

Κρυπτονομίσματα: Ποια δεκαπλασίασαν την αξία τους, πώς θα βρείτε το επόμενο

Οι συνταγές για να εντοπίσετε τον επόμενο κρυμμένο θησαυρό στον χώρο των crypto. Ποιοι οι μεγάλοι κίνδυνοι. Τα νομίσματα που έχουν γράψει… τριψήφια κέρδη την τελευταία εβδομάδα!

Κρυπτονομίσματα: Ποια δεκαπλασίασαν την αξία τους, πώς θα βρείτε το επόμενο

Όσοι συμμετέχουν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, πέρα από τα βασικά νομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ethereum, ελπίζουν να βρουν το νόμισμα που θα τους πολλαπλασιάσει τα χρήματά τους πολύ γρήγορα. Όταν εννοούμε πολλαπλασιάσει, δεν εννοούμε διπλασιάσει αλλά δεκαπλασιάσει! Και όταν λέμε άμεσα, δεν εννοούμε σε ένα, δύο ή δέκα χρόνια. Αλλά σε εβδομάδες, άντε μήνες. Όπως συνέβη στα ChainLink και Aave. Το yearn.finance (YFI) δεκαπλασιάστηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Είναι ρεαλιστικός ο στόχος; Δεν είναι εύκολος αλλά σίγουρα πολύ πιο ρεαλιστικός από την αγορά των μετοχών. Ακόμα και Amazon να είχες αγοράσει, ίσως τη μεγαλύτερη ιστορία επιτυχίας στη Wall Street τα τελευταία χρόνια, μια εταιρεία που κατάκτησε κάποια στιγμή την πρώτη θέση σε κεφαλαιοποίηση, για να κάνεις 10 φορές τα χρήματά σου, έπρεπε να περιμένεις 6 χρόνια.

Πώς βρίσκουμε τα πολύτιμα νομίσματα; Δεν υπάρχει σίγουρη μέθοδος για την επιτυχία. Αν υπήρχε, θα την ακολουθούσαν όλοι. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία που βοηθούν. Κατ’ αρχάς πρέπει να είναι φτηνά. Δεν ψάχνουμε ανάμεσα στα πρώτα 10 σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματα αλλά πολύ πιο χαμηλά. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα, ξεκινώντας από την προσπάθεια απόκτησής τους. Πολλά μικρά νομίσματα δεν διαπραγματεύονται στα μεγάλα και σίγουρα ανταλλακτήρια. Ίσως χρειαστεί να ανοίξεις λογαριασμό σε ένα από τα μικρότερα και πιο επίφοβα.

Σε αυτό το σημείο θα επισημάνουμε εμφατικά τον κίνδυνο, ο οποίος πέρα από οικονομικός είναι και ψυχολογικός. Δεν είναι καθόλου ωραίο να έχεις επιλέξει σωστά ένα νόμισμα, να έχει εκτοξευτεί, να βλέπεις στο χαρτοφυλάκιο να έχουν πολλαπλασιαστεί τα χρήματά σου και εν μέσω πανηγυρισμών ξαφνικά να ανακαλύψεις πως έπεσες θύμα απατεώνων. Ότι δεν πρόκειται να τα δεις ποτέ, ούτε τα κέρδη ούτε το αρχικό κεφάλαιο που επένδυσες. Η επιλογή ενός αξιόπιστου ανταλλακτηρίου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία.

Το δεύτερο σημείο που βοηθάει, είναι η σωστή επιλογή κλάδου. Ο πιο hot κλάδος στον χώρο των crypto σήμερα είναι αναμφισβήτητα οι DeFi (Decentralized Finance) εφαρμογές, οι οποίες κυριολεκτικά φιλοδοξούν να αλλάξουν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα. Προσφέρουν πρόσβαση σε στιγμιαία δάνεια με χαμηλά επιτόκια χωρίς τη διαμεσολάβηση τράπεζας, σε διαδικτυακές πληρωμές χωρίς κόστος συναλλαγής, σε ασφαλίσεις χωρίς να είναι απαραίτητος ο ασφαλιστής, σε αποκεντρωμένα χρηματιστήρια (DEXes).

Οι περισσότερες εφαρμογές DeFi είναι κατασκευασμένες πάνω στην πλατφόρμα Ethereum, αν και ορισμένες χρησιμοποιούν άλλα πρωτόκολλα. Γι’ αυτό το Ethereum ναι μεν έχει ανέβει σε τιμή, αλλά έχει «φρακάρει» από την υψηλή ζήτηση, με αποτέλεσμα το κόστος συναλλαγών να έχει εκτοξευτεί. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι πως μέσα σε 3 μήνες, από το ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε αξία, τα DeFi νομίσματα ξεπέρασαν τα 8 δισεκατομμύρια!

Για άλλη μια εβδομάδα, πολλά DeFi νομίσματα υπερδιπλασίασαν την αξία τους. Ενδεικτικά έχουμε το UMA (UMA) με άνοδο 211%, το Ampleforth (AMPL) 192%, το yearn.finance (YFI) 132% και το bZx Protocol (BZRX) 116%. Αυτές οι αποδόσεις έχουν σημειωθεί σε μερικές από τις κυριότερες DeFi τις τελευταίες 7 ημέρες.

Επενδύοντας στην καινοτομία

Οι DeFi μάς υπενθύμισαν ότι οι επενδύσεις τεχνολογίας πρώιμου σταδίου θα συνεχίσουν να είναι μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες κατά την επόμενη δεκαετία. Αρκετοί επενδυτές επιλέγουν τις πιο φιλόδοξες, καινοτόμες ομάδες στον κόσμο και τους αναθέτουν να μεγεθύνουν τον πλούτο τους.

Πρόκειται για μια συναρπαστική νοοτροπία όσων συνειδητοποιούν, έστω και ενστικτωδώς, πως δεν θα συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, χωρίς να υποστεί δομικές αλλαγές. Εμπιστεύονται τα κεφάλαιά τους σε έναν στρατό ευφυών και δημιουργικών ανθρώπων, που όλη την ώρα σκέπτονται πώς να επιτύχουν.

Στο επίπεδο της τεχνολογικής αιχμής, οι εταιρείες δεν ακολουθούν βήματα άλλων. Θα πρέπει οι ίδιες να ανακαλύψουν τον δρόμο και να δουλέψουν σκληρά ώστε να εξασφαλίσουν τις ευνοϊκές προϋποθέσεις που θα εδραιώσουν την εφαρμογή τους. Στο χρηματιστήριο, οι επενδυτές ανακατεύουν την τράπουλα των μετοχών, καθώς τις ανταλλάσσουν μεταξύ τους. Πουλάω μια μετοχή, την αγοράζει ένας άλλος. Ε, και; Πού είναι η δημιουργία απτής αξίας; Δεν θα ήταν αποδοτικότερο αν τα κεφάλαια κατευθύνονταν σε επιχειρηματικές επενδύσεις και όχι σε παραδοσιακές χρηματιστηριακές συναλλαγές;

Αν μια εφημερίδα έβγαινε κάθε 50 χρόνια, δεν θα αφιέρωνε χώρο σε εγκλήματα, πολιτική και κουτσομπολιά, αλλά στο πόσο έχει προοδεύσει ο πολιτισμός και η τεχνολογία.

Οι αμφισβητίες υποστηρίζουν πως οι DeFi εφαρμογές είναι μια παροδική μόδα. Μια ακόμα φωτοβολίδα ανάλογη με την τρέλα των ICOs του 2017. Ποιος έχει δίκιο τελικά; Η απάντηση βρίσκεται στο μέλλον. Το σίγουρο είναι πως η αλλαγή είναι το μόνο που δεν σταματά ποτέ.