Κρυπτονομίσματα: Κάποιος να σηκώσει το διακόπτη

Κάποιος να σηκώσει το διακόπτη

Που να το φανταζόταν ο  πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ Τοκάγιεφ ότι κατεβάζοντας το διακόπτη του διαδικτύου θα έκαιγε μέσα σε λίγα λεπτά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία τον κρυπτονομισμάτων. Ή λέτε να το φανταζόταν και το έκανε επί τούτου ;

Βλέπετε όταν το Πεκίνο έδιωξε άρον άρον  όλα τα κρυπτο-ορυχεία  το Μάιο του 2021, το Καζακστάν που ήταν ακριβώς δίπλα φάνηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση. Φυσικά αυτό που τράβηξε τους  εξορύκτες  σα μαγνήτης δεν ήταν η ωραιότητα της πρωτεύουσας Νουρ-Σουλτάν αλλά η  πολύ φθηνή ενέργεια.

Για τους τύπους να αναφέρουμε ότι το Καζακστάν χρησιμοποιεί ως βασικό υλικό στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (άνω του 75%) τον φθηνό άνθρακα.

Όχι σα κι εμάς που ατάκτως τον ελαχιστοποιήσαμε και τώρα τραβάμε τα μαλλιά μας κοιτώντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το Καζακστάν  κάθεται πάνω στα μεγαλύτερα αποθέματα  άνθρακα της Κεντρικής Ασίας με την γιγάντια εταιρεία Bogatyr Coal  να εκμεταλλεύεται το νούμερο 1  ανθρακωρυχείο 4,32 δισ. τόνων που υπάρχει στον κόσμο στην περιοχή Ekibastuz. Η φθηνή και άπλετη παροχή ενέργειας έχει φέρει το Καζακστάν στη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ στο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς εξόρυξης κρυπτονομισμάτων κατέχοντας το 18,1% επί του συνόλου.

Με τη πτώση λοιπόν του διαδικτύου στο  δεύτερο μεγαλύτερο κόμβο εξόρυξης Bitcoin στον κόσμο  οι εγχώριοι εξορύκτες αναγκάστηκαν να απενεργοποιήσουν τον εξοπλισμό τους με άμεσο αποτέλεσμα να μειωθεί  σημαντικά ο δείκτης κατακερματισμού ( Hash Rate ) και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων να πληγωθούν ακόμα περισσότερο  στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα που είχε δημιουργήσει η σημαντική πτώση άνω του    -3%  του δείκτη NASDAQ.

Η ζημιά όμως έγινε καθώς το Bitcoin έχασε τη πολύ σημαντική στήριξη των 44800 δολαρίων ανοίγοντας έτσι το κατηφορικό δρόμο για την περιοχή στήριξης των 40500 με 40000 δολαρίων. Τώρα, το άμεσο ζητούμενο για τους κρυπτο-αγοραστές είναι η γρήγορη επάνοδος του Bitcoin πάνω από τα 45000 δολάρια καθώς όσο περνάνε οι μέρες η βάση των 40000 δολαρίων θα αρχίζει να αδυνατίζει στις επιθέσεις των πωλητών με αποτέλεσμα το διαγραμματικό σκηνικό να γίνει πιο βίαιο γράφοντας τιμές στα 37500 δολάρια. Η απώλειες που έχει γράψει το Bitcoin από τα πρόσφατα  υψηλά προσεγγίζουν το -40%.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Παρασκευής  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται