“Κρυπτονομίσματα”: Ένας κόσμος χρηματοοικονομικής τρέλας!

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΟΥΣΚΑΣ

“Κρυπτονομίσματα”: Ένας κόσμος χρηματοοικονομικής τρέλας!

Το χρήμα, είναι ένα αγαθό σε σπανιότητα. Η ιδιότητα αυτή είναι που του δίνει αξία. Από τη φύση του, δε μπορεί να επαρκεί για όλους. Συχνά στην ιστορία, πολλοί άνθρωποι πίστεψαν ότι βρήκαν το μηχανισμό για την αέναη εύκολη και άκοπη παραγωγή κερδών. Όμως, αυτοί, στο τέλος, πάντα διαψεύδονται -και μάλιστα διαψεύδονται με τραγικό τρόπο και καταστροφικά αποτελέσματα. Το Bitcoin και όλα αυτά τα ηλεκτρονικά κατασκευάσματα που αποκαλούνται “κρυπτονομίσματα” είναι η νέα υπερ-φούσκα της ηλεκτρονικής εποχής μας και η νέα φαντασίωση για την ύπαρξη “λεφτόδενδρων”.

Όσοι επιμένουν να αγνοούν τη λογική και τα μηνύματα γύρω τους, ή που απλά θέλουν να επωφεληθούν από την ανωριμότητα και την άγνοια των ευκολόπιστων που συσσωρεύονται σ’ αυτή την ιδιότυπη “αγορά”, τουλάχιστον, ας το κάνουν, έχοντας επίγνωση για το πού βρίσκονται και ακολουθώντας τους κανόνες της λογικής και τους κανόνες κάποιου συστήματος συναλλαγών που θα επιλέξουν -αν και οι “ατίθασες” διακυμάνσεις των “κρυπτονομισμάτων” δύσκολα θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα “σύστημα” που θα μπορούσε να ακολουθήσει ένας άνθρωπος της καθημερινότητας, χωρίς να χάσει τον ύπνο του ή να αλλοιωθεί η προσωπικότητά του.

Και στην περίπτωση αυτή, αν κάποιος κερδίσει, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι γιατροί και οι κληρονόμοι του.

***

Στα 5.252 είχαν φτάσει τα αποκαλούμενα “κρυπτονομίσματα”, τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Παρασκευής 14/5/2021 και ο ρυθμός αύξησής τους είναι περίπου 3 έως 4 την ημέρα! Υπενθυμίζουμε ότι, η συγκεκριμένη ιδιότυπη αγορά, λειτουργεί χωρίς κάποιο θεσμικό πλαίσιο ή επιβλέπουσα αρχή. Όποιος θέλει, δημιουργεί ένα “κρυπτονόμισμα”, το βάζει σε κυκλοφορία μέσω κάποιου από τα ανταλλακτήρια που ξεφυτρώνουν καθημερινά με απίστευτο ρυθμό, και αν έχει ένα καλό όνομα και μία ευφάνταστη ιστορία για να πλασάρει στα διάφορα sites που λειτουργούν στον μαγικό αυτό κόσμο, έχει πολλές πιθανότητες να γίνει δισεκατομμυριούχος -βεβαίως, σε δολάρια ή ευρώ, που όλοι “μισούν”, αλλά που για όλους είναι ευπρόσδεκτα.

***

– Και επειδή τα ανταλλακτήρια αυτά λειτουργούνται από ανθρώπους, ζαλισμένους από το απίστευτα πολύ και εύκολο χρήμα, τα σκάνδαλα και οι απάτες, ξεπηδούν και αποκαλύπτονται κάθε μέρα, με έναν -επίσης- αυξανόμενο ρυθμό.

***

– Το ύψος της “κεφαλαιοποίησής” τους, παρά την πτώση των τελευταίων ημερών, ξεπερνά τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το τελευταίο ”δημιούργημα” του κόσμου των “κρυπτονομισμάτων” είναι το “Internet Computer”, οι χρήστες του οποίου, λένε, θα μπορούν να δημιουργούν νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά προς τους τιτάνες του Ιντερνετ. Αυτό το “κρυπτονόμισμα” λανσαρίστηκε την περασμένη Δευτέρα (10/5/2021) και μέσα σε 4 μέρες, πέτυχε κεφαλαιοποίηση περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή, όση περίπου η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ή κατά 20% μεγαλύτερη από την κεφαλαιοποίηση της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford (46 δισεκατομμύρια δολάρια).

***

Δεν είναι η …εμπιστοσύνη προς το Bitcoin ή τον κόσμο των “κρυπτονομισμάτων” που έκαναν πολλούς από τους μεγάλους χρηματοοικονομικούς φορείς να ασχοληθούν μ’ αυτό και να δημιουργήσουν ειδικά τμήματα εργασιών γύρω απ’ αυτό, αλλά το …χρήμα που παράγουν οι συναλλαγές.

Αυτό αποκαλύπτουν τα οικονομικά στοιχεία α’ τριμήνου 2021 της πλατφόρμας συναλλαγών “κρυπτονομισμάτων” Coinbase που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα του α’ τριμήνου τριπλασιάστηκαν και έφτασαν στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κέρδη έφτασαν στα 771 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 4 φορές σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2020 και κατά 24 φορές σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020. Τα κέρδη είναι πολλά για να τα αφήσουν, οι μεγάλες παραδοσιακές εταιρίες της Wall Street, να τα καρπωθούν μόνοι τους κάποιοι πρωτοεμφανιζόμενοι. Άλλωστε, οι εταιρίες αυτές, θα πρέπει πάντα να έχουν στα ράφια τους, όλα τα προϊόντα της αγοράς, για να εξυπηρετούν τους οι πελάτες τους, χωρίς να τους νοιάζει ιδιαίτερα για το τί είναι τα προϊόντα αυτά.

***

– Γράφτηκε ότι η πρόσφατη πτώση του Bitcoin οφείλεται στο tweet του Elon Musk, σχετικά με την παύση της αποδοχής του “κρυπτονομίσματος” στις πωλήσεις της Tesla. Αυτό είναι αληθές. Όμως, συμπτωματικά, την ίδια μέρα, υπήρξε και μία ακόμη σοβαρή εξέλιξη, που ίσως “κρύβει” ένα μεγάλο μυστικό για την αγορά των “κρυπτονομισμάτων”. Πρόκειται για την ανακοίνωση για την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (για το μήνα Απρίλιο, στις ΗΠΑ, έφτασε στο 4,2%). Είναι βέβαιο ότι, η αύξηση του πληθωρισμού σημαίνει το συναγερμό για το μέλλον των προγραμμάτων “ποσοτικής χαλάρωσης” (QE) -διαβάστε περισσότερα. Τα προγράμματα αυτά, χρηματοδότησαν, σε μεγάλο βαθμό, την ανάπτυξη και την άνοδο στην αγορά των “κρυπτονομισμάτων”. Πλέον, καθώς η διακοπή τους είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά, τίθεται το ερώτημα για το τί θα συμβεί στην αγορά των “κρυπτονομισμάτων”, όταν αυτά διακοπούν. Οι αγορές αυτές στέκονται όρθιες και οι τιμές των “κρυπτονομισμάτων” αυξάνονται, επειδή υπάρχει αυτή η τεράστια ρευστότητα. Θα καταφέρουν, το Bticoin και τα άλλα “κρυπτονομίσματα”, να συνεχίσουν να έχουν αυτό τον τεράστιο όγκο συναλλαγών που καταλήγει να κρατά τις τιμές ψηλά; Το βέβαιο είναι ότι, κάποιοι που μπορούν και “βλέπουν” πιο μακριά, έχουν ήδη λάβει τα συγκεκριμένα ερωτήματα υπόψη τους και ήδη λαμβάνουν τα μέτρα τους. Ενώ, “εις την οδόν έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί”