Κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις την Κυριακή σε δύο γερμανικά κρατίδια

Δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, στη Βάδη-Βιρτεμβέργη και στη Ρηνανία-Παλατινάτο, διεξάγονται την Κυριακή, έξι μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές που θα σημάνουν και την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία και την πολιτική. Το σημαντικότερο ερώτημα φαίνεται ότι αφορά την επίδοση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) υπό τη νέα ηγεσία και υπό το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας και των προβλημάτων με τα τεστ και τον εμβολιασμό.

Στη Βάδη-Βιρτεμβέργη το προβάδισμα διατηρεί ο σημερινός Πράσινος πρωθυπουργός Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο οποίος μάλιστα βλέπει τα δημοσκοπικά ποσοστά του να ενισχύονται όσο συρρικνώνονται οι δυνάμεις του κυβερνητικού του εταίρου, της CDU. Η κατάσταση για τους Χριστιανοδημοκράτες επιβαρύνεται επιπλέον από το σκάνδαλο με την προμήθεια μασκών, η αποκάλυψη του οποίου οδήγησε στην παραίτηση του βουλευτή Νίκολας Λέμπελ από το Μανχάιμ (Βάδη-Βιρτεμβέργη). Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ΙΝSΑ για λογαριασμό της «Bild», η υποψήφια του CDU Σουζάνε Άιζενμαν περιορίζεται στο 25% και απειλείται με το χειρότερο ποσοστό όλων των εποχών για το κόμμα της στο κρατίδιο. Οι Πράσινοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 32%. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν εφικτή μια συνέχιση του σημερινού συνασπισμού Πρασίνων – CDU με αποδυναμωμένους τους Χριστιανοδημοκράτες ή μια συμμαχία Πρασίνων – Σοσιαλδημοκρατών (SPD) – Φιλελευθέρων (FDP).

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, την πατρίδα του Χέλμουτ Κολ, κυβερνά ο συνασπισμός SPD – FDP – Πρασίνων με πρωθυπουργό τη Μαλού Ντράιερ (SPD). Στις μετρήσεις αυτής της περιόδου SPD και CDU συγκεντρώνουν από 30%, με πιθανότερη έκβαση μια νέα κυβέρνηση SPD – FDP – Πρασίνων ή έναν συνασπισμό «Τζαμάικα» (CDU – Πρασίνων – FDP). Και τα δύο σχήματα συγκεντρώνουν δημοσκοπικά από 48%. Το κρατίδιο αποτελεί μία από τις σοβαρότερες ελπίδες των Σοσιαλδημοκρατών να επιδείξουν κάποια δυναμική εν όψει και των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να τονίσουν τα τοπικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εκλογών στα κρατίδια. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι τόσο για το CDU, όπου ο νέος αρχηγός Άρμιν Λάσετ εξελέγη με ισχνή πλειοψηφία και επιδιώκει να εμπεδώσει την κυριαρχία του, όσο και για το SPD, το οποίο αδυνατεί τα τελευταία χρόνια να αποφύγει τη φθορά που συνοδεύει τον «μικρό» εταίρο, οι δύο αναμετρήσεις θεωρούνται τεστ για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν σε ομοσπονδιακό επίπεδο εν όψει των εκλογών για την Bundestag.

Οι συνθήκες της πανδημίας αλλάζουν τώρα και τις συνήθειες των ψηφοφόρων, με την επιστολική ψήφο να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Στη Βάδη-Βιρτεμβέργη η πρακτική ήταν ήδη δημοφιλής, τώρα όμως την «ανακαλύπτουν» και οι εκλέκτορες στη Ρηνανία-Παλατινάτο. Η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος αναμένεται την Κυριακή στις 18.00 (τοπική ώρα).