ΚΡΙ: Ένα ..blue chip της μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Και μετά από μια δεκαετία, συνεχίζει να μας εκπλήσσει θετικά

Η μετοχή επαναπροσεγγίζει την κεφαλαιοποίηση των 300 εκατ. ευρώ, ήτοι την τιμή των 9 ευρώ στο ταμπλό.

Κι όλο αυτό, πουλώντας παγωτό και γιαούρτι, παρατηρώντας ότι πριν πέντε χρόνια έβλεπε μετά βίας τα 2 ευρώ.

Κι αν τα κεφαλαιακά κέρδη είναι …λίγα, να πούμε ότι η εταιρεία διανέμει μέρισμα (ή επιστροφή κεφαλαίου), μόνιμα αυξανόμενο, κατά τις επιταγές της παραδοσιακής χρηματοοικονομικής. Ο παρακάτω πίνακας το δείχνει ξεκάθαρα.

Η πορεία της μετοχής όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύει περίτρανα την προσπάθεια του κου Τσινάβου, ο οποίος κυριολεκτικά από το μηδέν (ένα ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες) έφτιαξε μια εταιρεία κεφαλαιοποίησης 280 εκατομμυρίων τη σήμερον.

Για όσους λατρεύουν την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι ανήμερα Χριστουγέννων του 2013 στο εργοστάσιο στις Σέρρες ξέσπασε πυρκαγιά που κατέστρεψε τη μονάδα γιαουρτιού. Η ζημία αποτιμήθηκε πέριξ των 19 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να παραδίδει EBITDA για το 2012 της τάξης των 6 εκατ. ευρώ… Και παρά την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευση της μετοχής, ..δεν άνοιξε ρουθούνι, χάρη στις άμεσες ενέργειες της διοίκησης και την εμπιστοσύνη των μετόχων.

Όποιος παρακολουθήσει τη συναλλακτική συμπεριφορά της μετοχής, θα καταλάβει ότι το χαρτί είναι προσεγμένο, ώριμο και συμπαγές, δίνοντας την εντύπωση ενός blue chip, με τη μετοχική του βάση να βγάζει μάτι.

Προφανώς, αφορά σε σοβαρά χαρτοφυλάκια που αναζητούν ομαλή κίνηση, τόσο στα ανοδικά, όσο και κυρίως στα πτωτικά σκέλη.

Διαγραμματικά, η υποστηρικτική δυναμική στα 5 ευρώ στα τέλη του Οκτωβρίου 2022 ήταν εντυπωσιακή, επιβεβαιώνοντας και τα τεχνικά ευρήματα που ήθελαν το επίπεδο να είναι η μακροπρόθεσμη στήριξη στην τάση.

Πλέον, αντιμετωπίζει μια σοβαρή μακροπρόθεσμη αντίσταση στα τρέχοντα επίπεδα, και οποιαδήποτε πειστική κατοχύρωση σε εβδομαδιαίο θα ανοίξει τον δρόμο για διψήφια νούμερα. Αρχικά, φαίνεται η ζώνη των 11,5, με το μεγάλο επίπεδο στα 14.

Η εταιρεία διακρίνεται για την πολύ αμυντική χρηματοοικονομική διοίκηση, με χαμηλά μεγέθη μόχλευσης και δανεισμού. Για το α’ τρίμηνο 2023, παρεδώθησαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, με τον κύκλο εργασιών να αυξάνεται κατά 49,3% σε ετήσια βάση, στα 45,9 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη στα 6,68 εκατ. ευρώ έναντι 0,45 στο α΄τρίμηνο του 2022 (λόγω των τότε εξαιρ. συνθηκών).

Τέλος, η εξαγωγική δραστηριότητα είναι εντυπωσιακή. Από τα περ. 5 και 40,5 εκατ. ευρώ πωλήσεων σε παγωτά και γαλακτοκομικά αντίστοιχα, τα 1,5 και 23 αφορούν σε αγορές εξωτερικού.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.