Κρεσέντο προκλήσεων από την Τουρκία: Δεσμεύει παράνομα το μισό Αιγαίο για ασκήσεις

Σε νέα σοβαρότατη πρόκληση προχωρεί η Τουρκία, στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής πολιτικής αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Με παράνομη ΝΟΤΑΜ επιχειρεί να δεσμεύσει όλο το κεντρικό Αιγαίο από σήμερα έως τις 12 Νοεμβρίου «για ασκήσεις έρευνας, διάσωσης και περιβαλλοντικής προστασίας».

Από την πλευρά της, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν είναι δυνατό, καθώς η Άγκυρα δεν έχει δικαιοδοσία για ΝΟΤΑΜ στο FIR Αθηνών, τονίζει ότι μόνο το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πειραιά έχει αρμοδιότητα για συντονισμό επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και ότι η δέσμευση τόσο μεγάλων περιοχών και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (ένας μήνας) είναι αντίθετη προς τις συστάσεις του διεθνούς οργανισμού ICAO, καθώς θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο διεθνών όσο και εγχώριων πτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο η Τουρκία ψήφισε νόμο, με τον οποίο αυθαίρετα διεύρυνε την περιοχή ευθύνης της για έρευνα και διάσωση, επικαλύπτοντας περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, καθώς περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθοριστεί από τη δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual).

Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Φαίνεται ότι μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, η τουρκική ηγεσία έχει θορυβηθεί και κλιμακώνει τις προκλήσεις. Η επανεμφάνιση στην Ανατολική Μεσόγειο του «Oruc Reis», το οποίο θα συνοδεύουν τα πλοία «Αταμάν» και «Τζένγκιζ Χαν» έρχεται σε συνέχεια των παρενοχλήσεων από τουρκικά πλοία στις έρευνες του «Nautical Geo» για τον αγωγό EastMed.