Κραυγή αγωνίας για βοήθεια από Ρώσους ανθρακωρύχους

Σε εκστρατεία συλλογής χρημάτων, μέσω crowd-funding, αλλά και υπογραφών αποδύθηκαν Ρώσοι ανθρακωρύχοι, αναζητώντας στηρίγματα σε πολιτικό επίπεδο, σε Ρωσία και Βρετανία με στόχο την προώθηση των αιτημάτων τους.

Συγκεκριμένα, οι ανθρακωρύχοι διεκδικούν τη διερεύνηση της υπόθεσης αρπαγής του ανθρακωρυχείου Koksovaya-2, καθώς και των συνθηκών κάτω από τις οποίες εξαφανίστηκε και όπως εικάζεται δολοφονήθηκε ο Yevgeny Lazarevich, ο οποίος είχε οριστεί ως παραλήπτης για την πτώχευση του συγκεκριμένου ανθρακωρυχείου. Τα ίχνη του χάθηκαν πριν από δύο χρόνια και πιστεύεται ότι είναι νεκρός. Μάλιστα η οικογένειά του, θεωρεί ότι συνδέεται με την εξαφάνιση/δολοφονία του η προσπάθεια συγκεκριμένου Ρώσου κροίσου να θέσει υπό τον έλεγχό του το συγκεκριμένο ανθρακωρυχείο.

Για την υπόθεση αυτή, οι ανθρακωρύχοι έφθασαν μέχρι και το Λονδίνο. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος των ανθρακωρύχων μίλησε σε εκδήλωση στο Βρετανικό κοινοβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου, την οποία οργάνωσαν ο Βρετανός συντηρητικός βουλευτής Sir Henry Bellingham και ο Λόρδος Tim Razzall. Ο εκπρόσωπός τους έθεσε σειρά ερωτημάτων για τις συνθήκες αρπαγής του ανθρακωρυχείου, για το πού πήγαν τα χρήματά τους, αλλά και για την εξαφάνιση του Yevgeny Lazarevich. Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και η αδερφή του Yevgeny Lazarevich, Anna, η οποία υποστήριξε ότι υπαίτιος για την εξαφάνιση / δολοφονία του αδερφού της είναι ο επονομαζόμενος βασιλιάς του άνθρακα, Αλεξάντερ Σχιούκιν. Οι καταγγελίες της Anna Lazarevich έχουν απασχολήσει κατά καιρούς δημοσιεύματα στο ρωσικό Τύπο. Η εφημερίδα Kommersant, μάλιστα, φιλοξένησε δηλώσεις της, ότι ο Σχιούκιν κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση του αδερφού της.

Περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα και τα αιτήματα των Ρώσων ανθρακωρύχων, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://www.bloodcoalmoney.com/.

Ο Αλεξάντερ Σχιούκιν διαθέτει καθαρή προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 400 εκατ. δολάρια. Ο Ρώσος κροίσος κατά καιρούς αντιμετώπισε κατηγορίες για απόκτηση ελέγχου ανθρακωρυχείων κατά τρόπο που έτυχε αμφισβήτησης. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό είναι σε εξέλιξη δίκη του ιδίου και άλλων εφτά προσώπων, για εκβιασμό με στόχο τον έλεγχο του ανθρακωρυχείου Inskoy, υπόθεση για την οποία ο Σχιούκιν τελεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό για περισσότερα από δύο χρόνια. Το όνομά του συνδέθηκε και με την Κύπρο, όπου φαίνεται να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία. Αυτή η σχέση με την Κύπρο απασχόλησε και τη συζήτηση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, αφού τονίστηκε η ανάγκη να συμβάλουν οι αρχές του νησιού στην διερεύνηση υποθέσεων που μπορεί να συνδέονται με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Μάλιστα έγινε λόγος για ποσό 15 εκατ. ευρώ που μεταφέρθηκε από ανθρακωρυχείο του Σχιούκιν σε εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο, ενώ οι παρευρισκόμενοι επικαλέστηκαν πληροφορίες Ρώσων δημοσιογράφων, σύμφωνα με τις οποίες μεταφέρθηκαν ποσά ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Τις πληροφορίες περί ύπαρξης περιουσιακών στοιχείων του Σχιούκιν στην Κύπρο, το Μονακό και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενίσχυσε και η ιστοσελίδα της Telegraph, με παλαιότερο ρεπορτάζ της, στο οποίο φιλοξένησε δηλώσεις της θυγατέρας του, Έλενας Σχιουκίνα, ιδιοκτήτριας γκαλερί στο Λονδίνο. H θυγατέρα Σχιούκιν υποστήριξε ότι δέχεται απειλές κατά της ζωής της, μετά που διώχθηκε ο πατέρας της με την κατηγορία του εκβιασμού για τον έλεγχο του ανθρακωρυχείου Inskoy. Το ρεπορτάζ αναφέρθηκε στην ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας σε Μονακό, Αγγλία και Κύπρο.

Έλεγχος από Moneyval

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στη συζήτηση, που έγινε στο βρετανικό Κοινοβούλιο και στην οποία έγιναν εκτενείς αναφορές σε ύποπτες διαδρομές, πέρα από τους δυο διοργανωτές, συμμετείχαν ειδικοί σε θέματα διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, όπως το μέλος του δικαστικού σώματος Simon Farrell, η Ros Prince συνέταιρος στην Stephenson Harwood, που ειδικεύεται σε θέματα απάτης και διερεύνησης περιουσιακών στοιχείων και ο Clovis Meath Baker, συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης Chatham House.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 13 Μαΐου ξεκίνησε στην Κύπρο ο έλεγχος του μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Moneyval, με αντικείμενο τον έλεγχο των διαδικασιών, για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αποστολή του κλιμακίου που ήρθε στην Κύπρο είναι να αξιολογήσει πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που λαμβάνει το νησί για καταπολέμηση του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, το υπουργείο Οικονομικών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, την ΜΟΚΑΣ, τις τράπεζες, τον δικηγορικό σύλλογο, τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών, ενώ γίνονται και επισκέψεις σε εταιρείες, όπου τα στελέχη τους καλούνται να απαντήσουν συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο για το πώς χειρίζονται πελάτες σε συνάρτηση με την εφαρμογή της κυπριακής νομοθεσίας.

Πηγές

Print Friendly, PDF & Email
* ,