Κρύβουν λαυράκια τα reports της ΑΧΙΑ για ΔΕΗ (Τ.Στ.15,10 ευρώ) και Morgan St. για την πορτογαλική ΔΕΗ (EDP)

 

 • ΚΡΥΒΕΙ ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΤΟ REPORT ΤΗΣ ΑΧΙΑ ΓΙΑ ΔΕΗ (TP 15.10€) ΚΑΙ ΤΗΣ MORGAN STANLEY ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΔΕΗ (EDP)

Φίλοι μικρομέτοχοι, την Παρασκευή είδε το φως της δημοσιότητας το report της ΑΧΙΑ για τη ΔΕΗ με τιμή στόχο τα 15.10€. Κατά την ταπεινή μας γνώμη οφείλουμε να πούμε ότι η ΑΧΙΑ κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά πουλώντας το ελληνικό story στην ξένη θεσμική κοινότητα. Όλη η ομάδα προσπαθεί να πείσει τους ξένους θεσμικούς να αγοράσουν καλές αξιόλογες ελληνικές εταιρείες.

 • Τρανό παράδειγμα ότι η ΑΧΙΑ Ventures Group ενήργησε ως μοναδικός global coordinator και placement agent στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 68.5 εκ ευρώ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ. Είναι άνθρωποι που βλέπουν axia στις ελληνικές μετοχές και το βροντοφωνάζουν και πολύ καλά κάνουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο αναλυτής που καλύπτει την ΔΕΗ ήταν με διαφορά ο πρώτος από τα επίπεδα των 2.40€ που είχε δώσει τιμή στόχο τα 7.30€ για την μετοχή της ΔΕΗ πιστεύοντας στο turnaround της επιχείρησης.

Τώρα έρχεται πάλι να ταράξει τα νερά και μπράβο του, δίνοντας τιμή στόχο τα 15.10€ για την μετοχή της ΔΕΗ. Φίλοι μικρομέτοχοι, όπως πολλάκις σας έχουμε πει, η στήλη “ΈΧΟΥΜΕ ΑΠΟΨΗ” δεν έχει προσωπικά με κανέναν. Εκφράζει την άποψή της πάντα μέσω των αριθμών και έχει σαν μοναδικό της φάρο την λέξη ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Δεν προσπαθεί ποτέ να παραπλανήσει ούτε να παρουσιάσει κάτι που δεν υπάρχει.

 • Φίλοι μικρομέτοχοι, πάμε τώρα να δούμε το report της ΑΧΙΑ γιατί κρύβει πολλά λαβράκια. Θεωρούμε ότι αυτό το report θα γίνει η απαρχή για αναβάθμιση σε τιμές στόχους πολλών εταιρειών. Ο αναλυτής, στο μοντέλο προεξόφλησης ταμειακών ροών (DCF) χρησιμοποιεί για WACC μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου 5.6%. Αυτό να το θυμάστε γιατί αν πχ βγει κάποιο report για την ΓΕΚ, για τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ δεν μπορεί να έχει μεγάλη απόκλιση το WACC.

Εμείς πιστεύουμε ότι καλά έκανε ο αναλυτής και έβαλε WACC 5.6% όταν μόλις τώρα η Ελλάδα δανείστηκε την δεκαετία με απόδοση 0.81%. Όμως, αυτό που μας κάνει τρομερή εντύπωση είναι η σιγουριά του αναλυτή για την δυνατότητα παραγωγής θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών κάθε χρόνο για την ΔΕΗ (βλέπε πίνακα παρακάτω). Όλα αυτά ενώ έχει ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό πλάνο μπροστά της η ΔΕΗ.

 • Ακόμα, μας κάνει τρομερή εντύπωση, ενώ ο αναλυτής αναβαθμίζει πάρα πολύ την τιμή στόχο, μειώνει τώρα τα προσαρμοσμένα κέρδη για την χρήση του 2020 κατά 38.2%, από 46.1 εκ ευρώ σε 28.5 εκ ευρώ. Ακόμα, μειώνει τα προσαρμοσμένα κέρδη του 2021 κατά 64.1%, από 140.3 εκ ευρώ σε 50.4 εκ ευρώ. Ακόμα, μειώνει και τα κέρδη του 2022 κατά 6.8%, από 212.3 εκ ευρώ σε 197.9 εκ ευρώ και τα αυξάνει από το 2023 κατά πολύ. Ακόμα πιστεύει ότι θα είναι πολύ εύκολο για την ΔΕΗ να βρει 400 εκ ευρώ μετρητά που χρειάζεται για να μπει δυνατά στις ΑΠΕ τα επόμενα 3 χρόνια και να πιάσει τον στόχο των 1545 MW στο τέλος του 2023.

Η τιμή στόχος που δίνει, τα 15.10€, βγαίνει χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αποτίμησης  EV/EBITDA με ειδικό βάρος 33% που δικαιολογεί τιμή 15€, τη μέθοδο του DCF με WACC 5.6% που δικαιολογεί τιμή 13.70€ με ειδικό βάρος επίσης 33% και τέλος με τη μέθοδο SOTP που δικαιολογεί τιμή 17€ επίσης με ειδικό βάρος 33%. Όπως μπορείτε να δείτε, η τιμή στόχος τα 15.10€ είναι σχεδόν ίδια με την μέθοδο αποτίμησης EV/EBITDA.

 • Τώρα, ενώ ο αναλυτής μας λέει ότι αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2020-2021 = 5.6, το οποίο είναι αντίστοιχο με εταιρείες ηλεκτρισμού που έχουν υψηλή έκθεση στην παραγωγή ενέργειας μέσω θερμικών μονάδων και αυτές ανήκουν κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, αργότερα θεωρεί ότι πρέπει να παίζει με υψηλότερο EV/EBITDA.

Για το 2022 ο αναλυτής προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα έχει επαναλαμβανόμενα EBITDA της τάξης του 1.074 δις ευρώ, κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων 197.9 εκ ευρώ, θα έχει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 66.6 εκ ευρώ, καθαρό δανεισμό στο τέλος του 2022 3.565 δις ευρώ, ίδια κεφάλαια 3.152 δις ευρώ και θα δώσει μέρισμα 0.13€/μετοχή.

 • Δηλαδή, με το κλείσιμο της Παρασκευής στα 7.065€ και στην κεφαλαιοποίηση των 1.639 δις ευρώ η ΔΕΗ θα παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA = 4.847. Στην τιμή αυτή θα έχει μια απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών της τάξης του 4.06%, μία απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROE = 6.27% και μια μερισματική απόδοση 1.84%. Συγχρόνως, από τα 1.074 δις ευρώ EBITDA τα 44.1 εκ ευρώ, δηλαδή το 4.1%, θα είναι “πράσινα” EBITDA.

Όσοι μας παρακολουθείτε, πριν λίγες μέρες είχαμε βγάλει άρθρο “Κρύβει χρυσάφι για ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ και ΤΕΝΕΡΓΑ το report της Morgan Stanley για EDPR”. Για καλή μας τύχη, ψάξαμε και βρήκαμε ότι την ίδια ημέρα η Morgan Stanley έβγαλε report και για την πορτογαλική ΔΕΗ και μητρική της EDPR, την EDP. Φίλοι μικρομέτοχοι, είναι άκρως αποκαλυπτικό και κρύβει πάρα πολλά λαβράκια το report της Morgan Stanley για την πορτογαλική ΔΕΗ, EDP.

 • Τα μεγάλα ξένα σπίτια εκτός του ότι κοιτάνε τον δείκτη EV/EBITDA, το P/E και τις ελεύθερες ταμειακές ροές, δίνουν τεράστια βαρύτητα πλέον σε 3 ακόμα παραμέτρους. Η πρώτη είναι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROE που με βάση τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley η EDP θα έχει το 2022 ένα ROE = 8.87%. Όσο υψηλότερο ROE έχει μια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας με τόσο υψηλότερο EV/EBITDA μπορεί να παίζει.

Όμως, δεν φτάνει μόνο αυτό. Θα πρέπει να έχει και υψηλή μερισματική απόδοση που στην περίπτωση της EDP για το 2022 θα είναι της τάξης του 3.86%. Συγχρόνως, απαραίτητο στοιχείο είναι η υψηλή απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών που της EDP για το 2022 εκτιμάται στο 10.55%. Ενώ λοιπόν η EDP παίζει με ένα εκτιμώμενο EV/EBITDA 2022e = 8 και η ΔΕΗ παίζει με ένα EV/EBITDA 2022e = 4.84 όλοι θα πείτε τι ευκαιρία είναι η ΔΕΗ.

 • Όμως, η EDP θα έχει απόδοση ελευθέρων ταμειακών ροών 10.55% ενώ η ΔΕΗ 4.06% μόνο. Ακόμα, η EDP θα έχει διπλάσια μερισματική απόδοση 3.86% ενώ η ΔΕΗ 1.84% και τέλος υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROE 8.87% ενώ η ΔΕΗ 6.27% μόνο. Το πιο σημαντικό όμως φίλοι μικρομέτοχοι είναι ότι η Morgan Stanley που δίνει τιμή στόχο τα 6.30€ από 5.172€ που έκλεισε την Παρασκευή είναι ότι θεωρεί ότι πρέπει να παίζει με υψηλότερους πολλαπλασιαστές η EDP διότι το 2022 από τα 3.878 δις ευρώ τα 1.756 δις ευρώ θα είναι “πράσινα” EBITDA. Δηλαδή το 45.28% θα είναι “πράσινο”.

Μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού (βλέπε πίνακα παρακάτω). Η ΔΕΗ, εφόσον καταφέρει και πετύχει το στόχο του 2023 για 1545 MW από ΑΠΕ, τα “πράσινά” της EBITDA θα είναι ΜΟΝΟ 4.84%. Αυτό την κατατάσσει με βάση την Morgan Stanley στην χαμηλότερη κλίμακα η οποία περιλαμβάνει τις εταιρείες ηλεκτρισμού που τα “πράσινά” τους EBITDA είναι κάτω από 25%. Αυτή η κατηγορία πρέπει να παίζει με πολύ χαμηλούς δείκτες EV/EBITDA και P/E κατά την Morgan Stanley.

 • Όπως αντιλαμβάνεστε φίλοι μικρομέτοχοι, το report της Morgan Stanley μας δίνει μία άλλη οπτική το πώς πρέπει να παίζουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού. Δεν σας το λέει ο ειδικός συνεργάτης αλλά η Morgan Stanley …. Έτσι, στα 15.10€ που δίνει τιμή στόχο ο αναλυτής της ΑΧΙΑ, η ΔΕΗ θα έχει 3.5 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση. Θα παίζει δηλαδή με ένα EV/EBITDA 2022e = 6.58, με ένα P/= 17.7, μία απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών της τάξης του 1.9% και μια μερισματική απόδοση της τάξης του 0.86%.

Με βάση όμως το report της Morgan Stanley για την EDP θα πρέπει να πάει το ROE στο 10%, να δίνει μέρισμα 0.70€/μετοχή για να μπορεί να παίζει με ένα EV/EBITDA 2022e = 6.58. Και όλα αυτά φυσικά πρέπει πρώτα να τα πετύχει και μετά να παίξει. Γιατί το άλλο στοιχείο που θα δικαιολογούσε άμεσα υψηλούς πολλαπλασιαστές είναι τα “πράσινα” EBITDA. Το οποίο στην περίπτωση της ΔΕΗ δεν παίζει με τίποτα.

 • Και στο σενάριο που το 2024 θα έχει η ΔΕΗ 119 εκ ευρώ “πράσινα” EBITDA αυτή τη χρονιά ο αναλυτής εκτιμά ότι τα συνολικά EBITDA θα είναι 1.207 δις ευρώ. Δηλαδή τα “πράσινα” EBITDA το 2024 θα είναι ΜΟΝΟ 9.85%. Ακόμα δηλαδή στην χαμηλότερη διαβάθμιση της Morgan Stanley. Έχει πολύ δρόμο η ΔΕΗ για να φτάσει στην μεσαία διαβάθμιση που είναι 25-50% “πράσινα” EBITDA και δεν ξέρουμε ακόμα πόσο χρόνο θα της πάρει και αν ποτέ θα πάει στην ανώτατη διαβάθμιση που είναι 50-90% “πράσινα” EBITDA.

Το συμπέρασμα λοιπόν φίλοι μικρομέτοχοι κατά την άποψή μας είναι ότι δικαίως η ΔΕΗ έφτασε μέχρι τα 7.50€ σαν το απόλυτο turnaround story αλλά από εδώ και πέρα θέλει αγώνα και κόπο για να ανεβαίνει σιγά σιγά η αποτίμησή της. Φυσικά, εδώ θέλουμε να πούμε ότι η τωρινή διοίκηση του κ. Στάσση έχει κάνει καταπληκτική δουλειά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και το σημαντικότερο, έχει βάλει την ΔΕΗ στον σωστό δρόμο αλλά κατά την ταπεινή μας άποψη τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

 • Δεν είναι εύκολο πράγμα κάθε χρόνο από το 2021 και μετά να έχεις θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές, να γίνεις δηλαδή η απόλυτη μηχανή παραγωγής μετρητών από εκεί που ήσουν στο χείλος του γκρεμού και συγχρόνως να υλοποιείς ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα μέσα στους χρόνους που έχεις οριοθετήσει.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Φίλοι μικρομέτοχοι εμείς θα συμφωνήσουμε με τον αναλυτή της AXIA ότι η ΔΕΗ στα 7.00€ είναι βαθιά υποτιμημένη αλλά για την τιμή στόχο θα συμφωνήσουμε με την αναλύτρια της EUROBANK που έχει δώσει τιμή στόχο τα 10.00€.

 • Η ομορφιά με το χρηματιστήριο φίλοι μικρομέτοχοι είναι ότι ο καθένας έχει την άποψή του και καλά κάνει. Και μπορεί να την πραγματοποιήσει άμεσα αγοράζοντας ή πουλώντας αυτό που πιστεύει. Για αυτό τον ακριβώς λόγο είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Εσείς σαν αναγνώστες συλλέγετε απόψεις και στο τέλος προβαίνετε σε δικές σας πράξεις. Δεν πρέπει να σας φταίνε ποτέ οι απόψεις. Για αυτό λέγονται και απόψεις άλλωστε. Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος των πράξεών του. Τελειώνοντας, να σας υπενθυμίσουμε ότι η εμπιστοσύνη καλή αλλά ο έλεγχος ΠΑΝΤΑ καλύτερος.

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

 • Από  τον Ειδικό Συνεργάτη του μικρομέτοχου 


Σ.Σ μ/μ: Οι Συνεργάτες του μ/μ καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους. Ο μ/μ δεν ασκεί καμμία λογοκρισία. Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνεί με τις δικές τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.
 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.