Κρ. Αρσένης: «Σκανδαλώδης ενοικίαση απαρχαιωμένων λεωφορείων στην τιμή αγοράς τους»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή αναφορικά με την ενοικίαση μεταχειρισμένων αστικών λεωφορείων κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Στην ερώτηση επισημαίνεται: «Οι αστικές συγκοινωνίες της Αττικής αποτελούν βόμβες εξάπλωσης της πανδημίας. Η κυβέρνηση κωφεύοντας εδώ και ένα χρόνο στις εκκλήσεις των επιστημόνων για αύξηση δρομολογίων, αγορά νέων οχημάτων καθώς και ανταλλακτικών, και πρόσληψη οδηγών ρίχνει τελικά την ευθύνη στους πολίτες: “Καλύτερα ένα λεωφορείο γεμάτο και όλοι να φορούν μάσκα, παρά ένα λεωφορείο μισοάδειο, με τους μισούς να φορούν μάσκα”».

«Η μέθοδος της χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing) προκρίθηκε από το υπουργείο ως η πιο συμφέρουσα. Επιλέχθηκαν ντιζελοκίνητα λεωφορεία, δηλαδή η πλέον ρυπογόνα τεχνολογία, η οποία θα επιβαρύνει σοβαρά την ήδη υποβαθμισμένη ατμόσφαιρα της Αθήνας. Τα εδώ και 10ετία μεταχειρισμένα λεωφορεία τεχνολογίας Euro V θα κοστίσουν στους πολίτες περίπου 150.000 € όσο και αν αγοράζονταν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 ρωτά συγκεκριμένα τον υπουργό:

  • «Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε από την κυβέρνηση η ενοικίαση μεταχειρισμένων αστικών λεωφορείων μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης έναντι της αγοράς καινούργιων; Για ποιο λόγο δεν προκηρύξατε άμεσα διαγωνισμό για την αγορά νέων λεωφορείων; Γιατί επιλέγετε αντ’ αυτού να δίνετε παρατάσεις στον χρόνο ζωής αυτών των οχημάτων διαιωνίζοντας την ταλαιπωρία εργαζομένων, επιβατών και επιβαρύνοντας τον ατμοσφαιρικό αέρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;»
  • «Για ποιο λόγο προχωρήσατε στην ανάληψη εκ μέρους του ΟΣΥ των εξόδων συντήρησης των οχημάτων κάτι το οποίο είναι αντίθετο στην παγιωμένη τακτική της χρηματοδοτικής μίσθωσης; Πόσο δυσκολεύει τους τεχνικούς του ΟΣΥ και πόσο αυξάνει το κόστος συντήρησης η προμήθεια διαφορετικών τύπων λεωφορείων;»