Κουτσούμπας σε Μητσοτάκη: Εγκληματικές οι ευθύνες σας – Τα νοσοκομεία γονατίζουν, οι κλινικάρχες θησαυρίζουν

«Δεν μας αφορά αυτή η μακάβρια στατιστική και οι ανούσιες συγκρίσεις» είπε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «σας βολεύει να προσπερνάτε τις εγκληματικές ευθύνες σας στην ίδια τη διαχείριση της πανδημίας».

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό και είπε είπε ότι «μας δίνεται η ευκαιρία να επισημάνουμε ότι σήμερα απαιτείται ένα πανελλαδικά ανεπτυγμένο δίκτυο δημόσιων δομών πρώιμης διάγνωσης & έγκαιρης παρέμβασης, στελεχωμένο με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, με σύγχρονο εξοπλισμό για τα αυτιστικά παιδιά. Ας ακουστεί -με αφορμή έστω αυτή τη μέρα- πιο πλατιά, πιο δυνατά η φωνή των οικογενειών που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα του αυτισμού. Ξέρουν καλύτερα απ’ όλους μας τι πρέπει να γίνει».

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σημείωσε πως «μας αραδιάζετε για μια ακόμη φορά νούμερα και στοιχεία για να μας δείξετε ότι, τάχα, τα έχετε πάει καλύτερα από άλλες χώρες της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου. Δεν μας αφορά αυτή η μακάβρια στατιστική και οι ανούσιες συγκρίσεις. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τα μοντέλα σας κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. Παντού αναδείχθηκε η θλιβερή κατάσταση των δημόσιων συστημάτων υγείας. Παντού, ως προτεραιότητα των κυβερνήσεων, τέθηκε η προστασία της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Παντού οι εργαζόμενοι αφέθηκαν απροστάτευτοι στο έλεος της αρρώστιας και της κρίσης. Κόψτε αυτές τις συγκρίσεις. Το μόνο που προσφέρουν ίσως, είναι να συντηρούν μια ανούσια δικομματική αντιπαράθεση, ανάμεσα σε εσάς και τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, με ασθμαίνον το ΚΙΝΑΛ».

«Είναι αυτοί που προσπαθούν για μια ακόμη φορά να πουλήσουν το παραμύθι των “προοδευτικών κυβερνήσεων”. Κάνοντας πως δεν βλέπουν ότι και οι ονομαζόμενες “προοδευτικές” κυβερνήσεις (π.χ Ισπανία, Πορτογαλία) διέπραξαν και διαπράττουν τα ίδια εγκλήματα σε βάρος των λαών τους» επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

«Κλείσατε τον κόσμο 5 μήνες στα σπίτια του. Τα παιδιά κουτουλάνε πίσω από τις οθόνες. Σχολεία, πανεπιστήμια, ΙΕΚ, Επαγγελματικές σχολές όλα κλειστά. Ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων συνέχισε να πηγαίνει κανονικά στη δουλειά του, ένα άλλο επίσης πίσω από μία οθόνη χωρίς αρχή, μέση και τέλος στη δουλειά και ένα ακόμα είναι σε αναστολή, στην ανεργία με ανεπαρκή στήριξη. Κλείσατε την πλειοψηφία των φτωχών επαγγελματιών ενώ όλες οι βιομηχανικές ζώνες δουλεύουν στο φουλ. Κλείσατε πάρκα, χώρους άθλησης, πολιτισμού, κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε με μέτρα ασφαλείας, να σπάσει λίγο την δύσκολη κατάσταση που περνάμε όλοι μας. Στέλνατε ακόμα και αστυνομικούς να ξυλοφορτώνουν άδικα συνανθρώπους μας στο όνομα δήθεν της πανδημίας».

Σύμφωνα με τον γγ του ΚΚΕ, «η εξάπλωση του κορωνοϊού ασφαλώς και δεν σταμάτησε. Είμαστε πλέον στον γκρεμό. Ο κόσμος, που πειθαρχούσε στα μέτρα, παρότι έβλεπε ότι δεν ήταν και τόσο έξυπνα, βγαίνει από τα ρούχα του. Γιατί στους βασικούς χώρους διασποράς του ιού δεν πήρατε ουσιαστικά κανένα μέτρο. Τα κρούσματα αυξάνονται γιατί στους μεγάλους χώρους δουλειάς εφαρμόζεται η ανοσία της αγέλης με ευθύνη του κράτους και της μεγάλης εργοδοσίας. Τα κρούσματα αυξάνονται, γιατί τα λεωφορεία έχουν γίνει κορωνολεωφορεία, το μετρό κορωνομετρό κ.ά Και στα ΜΜΜ δεν κάνατε τίποτα για πιο συχνά δρομολόγια ώστε να αραιώσουν οι επιβάτες. Τα κρούσματα αυξάνονται γιατί δεν υπάρχει οργανωμένη αποτελεσματική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. ώρα προτείνετε την αυτοδιάγνωση που το αποτέλεσμά της κιόλας θα δηλώνεται εθελοντικά πάλι στα πλαίσια της περιβόητης “ατομικής ευθύνης”. Έλεος».

«Προετοιμάζετε το άνοιγμα του Τουρισμού με τα γνωστά “πρωτόκολλα – λάστιχο”, πρωτόκολλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των αεροπορικών εταιρειών, των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. Και μη μας πείτε πάλι για το “πιστοποιητικό εμβολιασμού” γιατί ξέρετε καλά πως ο εμβολιασμός προστατεύει βασικά τον εμβολιαζόμενο και όχι τους υπόλοιπους».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε: «Γιατί όμως η κυβέρνησή σας καθυστερεί και δεν εξασφαλίζει την πρόσβαση σε όλα τα ασφαλή εμβόλια για τον πληθυσμό, όπως είπε το ΚΚΕ, για να προχωρήσει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς ο εμβολιασμός του πληθυσμού; Δυστυχώς, η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού έχει σκοντάψει, με δική σας ευθύνη, στις δεσμεύσεις της ΕΕ, στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους και τα διάφορα καπιταλιστικά κράτη. Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας είναι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα και η λήψη μέτρων σε όλους τους χώρους υπερμετάδοσης».

Σχετικά με το σύστημα υγείας, υπογράμμισε «Ένα χρόνο πριν, το αίτημα για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, σε ορισμένους μπορεί να ακούγονταν υπερβολικό… Σήμερα, πολλοί είναι αυτοί που το θεωρούν επιβεβλημένο, γιατί τώρα το κρίσιμο είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. “Αστεία πράγματα τα όσα ακούγονται για επιτάξεις χωρίς αποζημίωση”, λέει ο υπουργός υγείας. Μόνο που εμείς όταν μιλάμε για την ανάγκη να σωθούν ανθρώπινες ζωές δεν αστειευόμαστε κύριοι. Οπως και εσείς αστειεύεστε βέβαια, όταν πρόκειται για τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων. Αφήστε τα περί Εθνικού Συστήματος, για να κρύψετε πως τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γονατίσει, ενώ τα μεγαθήρια του ιδιωτικού τομέα σας νοικιάζουν κλίνες με το αζημίωτο. Αυτό το “αζημίωτο” μάλιστα, το διπλασιάσατε, μέσα στην πανδημία, με τροπολογία που ψηφίσατε. Οι κλινικάρχες θησαυρίζουν και τους ετοιμάζετε κι άλλα γλέντια».

«Γιατί η κυβέρνησή άφησε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σ’ αυτά τα χάλια; Μόνο να δει κανείς τα ανησυχητικά στοιχεία μείωσης των απλών εμβολιασμών στα παιδιά καταλαβαίνει την κατάντια της Πρωτοβάθμιας Υγείας» διερωτήθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η καραμέλα με τις συγκεντρώσεις που δήθεν ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων, έλιωσε πια Ανακαλύψατε τώρα τα αυξημένα κρούσματα στη Ν.Σμύρνη, για να ενοχοποιήσετε τους χιλιάδες που διαδήλωσαν ενάντια στην κλιμάκωση της κρατικής καταστολής. Σε άλλες περιοχές όπως η Δυτ. Αττική ή ο Πειραιάς που βράζουν από κορωνοϊό, ποιος φταίει; Γιατί εκεί δεν έγιναν τίποτα μεγάλες συγκεντρώσεις! Εκεί το κράτος σας δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια».

«Σας βολεύει να προσπερνάτε τις εγκληματικές ευθύνες σας στην ίδια τη διαχείριση της πανδημίας» υπογράμμισε.

Όσον αφορά στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, σημείωσε πως «το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ που θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο “Ελλάδα 2.0” δεν είναι ούτε λεφτόδεντρο, ούτε παγκάρι φιλόπτωχο. Δεν δικαιούται κανείς να το παρουσιάζει έτσι. Ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε κανένας από τους υπερασπιστές του. Πρόκειται για Ταμείο Ανάκαμψης που θα είναι η νέα αλυσίδα για τους λαούς της Ευρώπης. Εμείς δεν θα σας βολέψουμε με κριτικές, όπως αυτές που σας κάνουν τα άλλα κόμματα: Αν κάνατε διάλογο, πόσος αν θέλετε να βολέψετε γνωστούς, που -εννοείται- ότι μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα! Η ίδια η ανάκαμψη για την οποία όλοι μιλάτε, είναι εχθρική για τον λαό γιατί αφορά μόνο κάποιους ομίλους. Το ταμείο έχει πληρωθεί ήδη από τους λαούς της Ευρώπης. Στους όρους για την κάθε φορά εκταμίευση των ποσών είναι να ξαναπληρώνει ο ελληνικός λαός με την υλοποίηση νέων μέτρων από αυτά που έχουν ήδη συναποφασίσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις. Γιατί στον λαό του θυμίζει: Του θυμίζει Μνημόνια… Για αυτό καλύτερα να το πείτε “Μνημόνιο 5.0″».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, «η κυβέρνηση ψάχνει για συναινέσεις. Ξέρει πού να τις βρει. Πρόθυμους για “μορατόριουμ” θα βρει στην αξιωματική αντιπολίτευση, το πρότεινε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, το απέδειξε ο κ Τσίπρας με όσα είπε εδώ, και στα κόμματα που χαιρέτησαν το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο εργατικό-λαϊκό κίνημα θα βρει «κλειστές πόρτες». Ο λαός όντως έχει ανάγκη από ρήξη. Ρήξη με την στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου. Ρήξη πρώτα και κύρια με τη στρατηγική της ΕΕ, της άρχουσας τάξης και των πολιτικών κομμάτων που τους υπηρετούν. Το συμφέρον του ελληνικού λαού είναι στην πάλη για έναν άλλο, διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με επίκεντρο τους δικούς του στόχους για μία ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.