Κουτεντάκης: Θέμα των δανειστών η πιστοληπτική γραμμή

Αποστάσεις από το αφήγημα της καθαρής εξόδου έλαβε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης που χαρακτήρισε επίσης ζήτημα αξιοπιστίας της χώρας την τήρησης των συμφωνημένων.

«Η λέξη «καθαρή» έχει ένα απροσδιόριστο περιεχόμενο του τι σημαίνει. Στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού δεν χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «καθαρή», γιατί δεν έχει σαφές περιεχόμενο», σημείωσε ο κ. Κουτεντάκης προσθέτοντας: «Αυτό που είναι σαφές είναι ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και το πλαίσιο εποπτείας που το συνοδεύει θα τελειώσει και από εκεί και πέρα αναμένεται να προκύψει ένα νέο πλαίσιο εποπτείας».

Τόνισε ότι σε καμία περίπτωση μετά τον Αύγουστο δεν θα υπάρξει γενικότερη χαλάρωση και πώς οποιαδήποτε συζήτηση για το αν θα πρέπει να εισαχθούν μόνιμα μέτρα κοινωνικής προστασίας ή μόνιμες φοροαπαλλαγές θα πρέπει να στηρίζεται σε ένα σχεδιασμό.

«Δεν έχει νόημα να κόψεις ένα φόρο για ένα χρόνο και να τον ξαναβάλεις στον επόμενο», είπε ο κ. Κουτεντάκης και συμπλήρωσε πως η εφαρμογή συγκεκριμένων προνομοθετημένων μέτρων είναι θέμα αξιοπιστίας για την ελληνική κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, σημείωσε πως πρόκειται για μέτρα που συμφωνήθηκαν και νομοθετήθηκαν προληπτικά, τονίζοντας πως αν γίνει κάποια αλλαγή τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας.

«Φαίνεται ότι  εξοικονόμηση προκύπτει από αυτά τα μέτρα το 2019 και το 2020, αντισταθμίζονται με κάποια αντιμέτρα, λίγο πολύ ισόποσα. Από την άλλη μεριά, όμως, αυτά τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί, έχουν νομοθετηθεί αυτά τα μέτρα. Άρα, τίθεται ένα θέμα – να το πω – αξιοπιστίας, εάν γίνει κάποια αλλαγή και τελικά, δεν εφαρμοστούν αφορά τα μέτρα», σημείωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το ζήτημα της προληπτικής γραμμής στήριξης, δεν την απέκλεισε,  ωστόσο υποστήριξε  ότι δεν θεωρείται ένα πολύ πιθανό σενάριο. Είναι μια απόφαση, συμπλήρωσε, που εξαρτάται από τη στάση των πιστωτών, καθώς αυτοί είναι που θα αναλάβουν να εγγυηθούν για την πιστωτική γραμμή και οι οποίοι, αυτή τη στιγμή, επίσημα τουλάχιστον, δεν έχουν εκφράσει καμία τέτοια πρόθεση. «Από τη στιγμή που αυτοί δεν το βάζουν στο τραπέζι κι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, το ζητούν, δεν θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό σενάριο.