ΚΟΥΙΖ: Σε τιμή ευκαιρίας η απόλυτη μηχανή παραγωγής μετρητών και τι “παίζει” σε ΦΡΛΚ και ΠΕΤΡΟ

ΚΟΥΙΖ: Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΕ ΠΕΤΡΟ ΚΑΙ ΦΡΛΚ 

Φίλοι μικρομέτοχοι, όπως γνωρίζετε η στήλη «Έχουμε Άποψη» έχει ΠΑΘΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ. Ψάχνει πάντα για εταιρείες που είναι ή που θα γίνουν μηχανές παραγωγής μετρητών και βρίσκονται σε τιμή ευκαιρίας. Φίλοι μικρομέτοχοι, την Παρασκευή η PIRAEUS Securities έβγαλε report για τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ δίνοντάς του τιμή στόχο τα 14.00€ (βλ. πίνακα παρακάτω). Το 11σέλιδο report του αναλυτή έχει πολύ ζουμί φίλοι μικρομέτοχοι.

Στη σελίδα 5 του report (βλ. πίνακα παρακάτω) ο αναλυτής μας δίνει τις εκτιμήσεις του για τον τομέα του αλουμινίου από το 2020 μέχρι το 2022. Το πιο σημαντικό φίλοι μικρομέτοχοι είναι ότι ο αναλυτής προβλέπει για το 2020 μια μέση ισοτιμία ευρωδόλαρου στο 1.15, για το 2021 το 1.20 και για το 2022 πάλι το 1.20. Συγχρόνως μας δίνει και την εκτίμησή του για την allin aluminium price average p.a. ($/mt) για το 2020e = 1902$/mt, το 2021e = 2060$/mt και το 2022e = 2169$/mt. Αυτό εχει σαν αποτέλεσμα τα EBITDA του κλάδου του αλουμινίου να προβλέπονται για το 2020 σε 120.6 εκ ευρώ, για το 2021 148.3 εκ ευρώ και για το 2022 163.1 εκ ευρώ. Ο αναλυτής προβλέπει ότι το 2022 ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ (βλ. πίνακα παρακάτω) θα έχει 3.1 δις ευρώ πωλήσεις, 435.5 εκ ευρώ EBITDA, 226.5 εκ ευρώ κέρδη και θα δίνει μέρισμα 0.48 ευρώ/μετοχή.

Εμείς φίλοι μικρομέτοχοι πιστεύουμε ότι εφόσον βγάλει αυτά τα νούμερα ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ δικαιούται να παίζει με ένα ΜΙΝΙΜΟΥΜ EV/EBITDA 2022e = 7. Δηλαδή με την εκτίμηση του αναλυτή ότι ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ θα έχει έναν καθαρό δανεισμό της τάξης των 464.4 εκ ευρώ στο τέλος του 2022 αυτό μας δίνει μια τιμή στόχο για τη μετοχή τα 18.08€ (!!!). Μια πολλή σημαντική λεπτομέρεια που αξίζει της προσοχής μας φίλοι μικρομέτοχοι είναι στη σελίδα 7 του report (βλ. πίνακα παρακάτω) που ο αναλυτής για να βγάλει την αποτίμηση του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ χρησιμοποιεί το μοντέλο προεξόφλησης ταμειακών ροών (DCF) αλλά προσέξτε χρησιμοποιεί για μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) για το αλουμίνιο 8.2%, για την ενέργεια και το φυσικό αέριο 8.3%, για τη νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου 8%, για τις ΑΠΕ 8.7%, για την PROTERGIA 9.8% και για την METKA EGN 9.6%.

Ευάγγελος Μυτιληναίος – All About News

Κατά την άποψή μας, σε μεταγενέστερο χρόνο θα μπορούσε ο αναλυτής άνετα να κατεβάσει το WACC στο 7.5% με δεδομένο ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει πέσει τώρα κάτω από το 1%. Έτσι, όπως αντιλαμβάνεστε θα ανέβει και η τιμή στόχος. Όμως φίλοι μικρομέτοχοι, το report κρύβει κι άλλες εκπλήξεις. Στη σελίδα 8 (βλ. πίνακα παρακάτω) ο αναλυτής έχει ένα πινακάκι με διάφορα σενάρια με βάση την ολική τιμή αλουμινίου και του ευρωδόλαρου.

  • Όπως μπορείτε να δείτε φίλοι μικρομέτοχοι, η χαμηλότερη τιμή στόχος που έχει ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι τα 9.50€ με την παραδοχή ότι το ευρωδόλαρο έχει μια μέση ετήσια τιμή το 1.30 και η ολική μέση ετήσια τιμή του αλουμινίου είναι στα 1700 δολάρια/τόνος. Από εκεί και πέρα, όπως μπορείτε να δείτε υπάρχουν διάφορα σενάρια. Μόνο με την αλλαγή της τιμής του αλουμινίου και του ευρωδόλαρου, χωρίς δηλαδή οι άλλοι κλάδοι που δραστηριοποιείται ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ να επηρεάζονται, στο καλύτερο δυνατό σενάριο ο αναλυτής δίνει τιμή στόχο τα 20.40€.

Για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη φίλοι μικρομέτοχοι , η μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ έκλεισε την Παρασκευή στα 9.25€. Κάτω δηλαδή και από το χειρότερο δυνατό σενάριο. Αυτό θα πει η πεμπτουσία του να κοιμόμαστε ήσυχοι το βράδυ και όχι ανήσυχοι. Όμως καλά όλα αυτά φίλοι μικρομέτοχοι. Για εμάς όμως το πιο σημαντικό πράγμα στο report βρίσκεται στη σελίδα 11 (βλ. πίνακα παρακάτω). Εκεί που ο αναλυτής προβλέπει ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα έχει ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 208.6 εκ ευρώ. Αυτό σημαίνει φίλοι μικρομέτοχοι ότι στα 9.25€ που έκλεισε η μετοχή την Παρασκευή έχοντας μια κεφαλαιοποίηση 1.321 δις ευρώ μας δίνει μια απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών της τάξης του 15.79%. Όμως εμείς πιστεύουμε ότι αυτές οι ελεύθερες ταμειακές ροές (208.6 εκ ευρώ) μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενες με την προϋπόθεση ότι δεν θα προβεί σε κάποιο  καινούργιο επενδυτικό project.

Αυτό σημαίνει φίλοι μικρομέτοχοι ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα γίνει η ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ που προσφέρεται σε τιμή ευκαιρίας. Εμείς δε θεωρούμε ότι εφόσον βγάλει το 2022 208.6 εκ ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές μπορεί κάλλιστα να δικαιολογήσει με βάση την απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 2.643 δις ευρώ δηλαδή 18.50€/μετοχή. Που και σ’ αυτή την κεφαλαιοποίηση θα έχει μια απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών 2022e της τάξης του 7.89%. Άκρως ανταγωνιστική σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ επίπεδο. Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ οδεύει προς μια νέα τάξη πραγμάτων και το report της ΠΕΙΡΑΙΩΣ επιβεβαιώνει αυτή μας την εκτίμηση.


Φίλοι μικρομέτοχοι, όσοι μας παρακολουθείτε τακτικά θα γνωρίζετε ότι σε άρθρο μας στις 23 Απριλίου 2020 είχαμε πει ποιες είναι τώρα οι 7 μετοχές που υπόσχονται τρελές αποδόσεις. Μέσα σε αυτές, εκτός από τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ που είχαμε βάλει πρώτα-πρώτα στην τιμή των 1.62€ και την μετοχή της ΔΕΗ στην τιμή των 2.50€, είχαμε βάλει και τη μετοχή του ΦΟΥΡΛΗ που είχε κλείσιμο τότε τα 3.19€.


Ποιά είναι τώρα τα (3) απόλυτα “Greekcovery play” του X.A (30 Απριλίου 2020) | Mikrometoxos.gr

Σε μεταγενέστερό μας άρθρο τονίσαμε ότι η μετοχή του ΦΟΥΡΛΗ θα μπορούσε να γίνει το απόλυτο turnaround story για το 2021 όπως είναι η ΔΕΗ για το 2020. Συνεχίζουμε να το πιστεύουμε ακράδαντα αυτό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, όπως έχει γράψει και το BARRONS, έχει συντελεστεί η αφύπνιση και μεγάλη άνοδος των μετοχών που φτιάχνουν ή εμπορεύονται έπιπλα σπιτιού και έπιπλα γραφείου για το σπίτι. Μετοχές όπως η HERMAN MILLER, η STEELCASE και KNOLL έχουν πάρει πραγματική φωτιά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μέσα στην καταιγίδα του COVID χτίζει θέση ο αμερικάνικος επενδυτικός κολοσσός MARATHON ASSET MANAGEMENT με 14.2 δις δολάρια υπό διαχείριση. Τις τελευταίες όμως 14 εργάσιμες ημέρες έχουν πουληθεί από το 4.50 μέχρι και το 3.80 2.418.395 μετοχές του ΦΟΥΡΛΗ, δηλαδή το 4.64% της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μηδενίζει τη θέση του ξένος διαχειριστής του οποίου οι πωλήσεις οσονούπω ολοκληρώνονται. Εκτός όμως από τον μεγάλο ξένο παίκτη, πωλητής είναι και έλληνας θεσμικός ο οποίος πουλάει ΦΟΥΡΛΗ και τα κάνει AUTOHELLAS. Εμείς φίλοι μικρομέτοχοι θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τον αναλυτή της EUROBANK ο οποίος προβλέπει το 2021 ο ΦΟΥΡΛΗΣ να έχει κύκλο εργασιών 481 εκ ευρώ, EBITDA (πριν τις μισθώσεις) 67.8 εκ ευρώ και ΚΜΦΔΜ 19.2 εκ ευρώ. Για να ξέρετε, ο ΦΟΥΡΛΗΣ μπορεί να παίζει άνετα με ένα EV/EBITDA 2021= 7. Δηλαδή με έναν προβλεπόμενο καθαρό δανεισμό της τάξης των 100.1 εκ ευρώ στο τέλος του 2021 αυτό μας δίνει μια τιμή στόχο τα 7.20€.

Στον ΦΟΥΡΛΗ ο μεγάλος πωλητής τελειώνει αλλά στον ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ μόλις ξεκίνησε. Όπως ήδη γνωρίζετε, ο αμερικάνος διαχειριστής που είχε το 6.5% του ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ μηδένισε. Μηδένισε και έλληνας διαχειριστής αλλά τώρα τη σκυτάλη πήρε ο μεγαλύτερος ξένος μέτοχος του ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ. Έχει πολλή μεγάλη πλάκα φίλοι μικρομέτοχοι. Όλοι αυτοί έλεγαν ότι είναι deep value investors και θα μείνουν μίνιμουμ 5 χρόνια στη μετοχή. Ανέκδοτο …. Ο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ είναι μια εταιρεία διαμάντι και κόσμημα για το ελληνικό χρηματιστήριο έχοντας μακράν τον ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ και ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ στον κλάδο του αυτοκινήτου. Ένας ξένος θέλει να φύγει αλλά όμως ένας άλλος ξένος θέλει να μπει. Οι καλές εταιρείες με στιβαρό management και καλές προοπτικές είναι θέμα χρόνου να πάνε στη δίκαιή τους αποτίμηση. Φίλοι μικρομέτοχοι, όπως πολλάκις σας έχουμε πει πρέπει πάντα να ξεκοκαλίζετε τους ισολογισμούς, να προσέχετε όλες τις λεπτομέρειες των εκάστοτε report και καλή η εμπιστοσύνη αλλά ο έλεγχος ακόμα καλύτερος. Υπομονή, επιμονή και πειθαρχία. 

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

Από τον Ειδικό Συνεργάτη του μικρομέτοχου


 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

ΣΣ μ/μ: Απόψεις γνώμες και εκτιμήσεις που τυχόν εκφράζονται σε κείμενα συνεργατών, δεν απηχούν κατ’ανάγκη εκείνων της συντακτικής ομάδας του mikrometoxos.gr

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.