Κωστής Χατζηδάκης: Τα νέα μέτρα για τα εργασιακά – Τι ισχύει για το Πρώτο Ένσημο

Από ρήτρα για διατήρηση των θέσεων εργασίας συνοδεύεται το Πρώτο Ένσημο, το νέο πρόγραμμα για την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη Τύπου. Θα μπορεί δε να συνδυαστεί με τα υπόλοιπα προγράμματα που αφορούν τη στήριξη της απασχόλησης και των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον υπουργό σήμερα ο αριθμός των απασχολουμένων είναι ο υψηλότερος από τον Αύγουστο του 2010 και ο αριθμός των ανέργων ο χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2011. «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ολοκληρώσει το έργο μας. Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας είναι συνεχείς και η προσπάθειά μας εντείνεται ειδικά για τους νέους, των οποίων τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν πολύ υψηλά» υπογράμμισε.

Όλη η πολιτική της κυβέρνησης (φορολογία, διαδικασίες αδειοδότησης, κίνητρα για επενδύσεις) αποσκοπεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας, είπε ο κ. Χατζηδάκης. Υπογράμμισε δε ότι οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης θα έχουν και κοινωνικό μέρισμα. «Τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός δεν είναι τα μόνα. Θα ακολουθήσουν και άλλα για τη στήριξη των εργαζόμενων και των ανέργων τους επόμενους μήνε» συμπλήρωσε.

Το Πρώτο Ενσημο

Το πρόγραμμα αφορά νέους ανέργους από 18-29 ετών που δεν έχουν εργασιακή εμπερία ανεξάρτητα από το είδος της εργασίας. Προβλέπει 6μηνη επιδότηση με 1.200 ευρώ στο σύνολο για τους 6 μήνες και συνοδεύεται από ρήτρα για διατήρηση των θέσεων εργασίας, όπως ισχύει και στα υπόλοιπα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν την περίοδο της πανδημίας. Τα 600 ευρώ κατευθύνονται στην επιχείρηση και τα υπόλοιπα 600 ευρώ στον νέο εργαζόμενο. Ο νέος επιδοτείται με 100 ευρώ το μήνα ως επιπλέον αμοιβή. Έτσι εάν ο νέος προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό 569 ευρώ καθαρά θα παίρνει με την επιδότηση 669€ .

Σε περίπτωση μερικής απασχόλησης, η επιδότηση θα είναι στο 50%, δηλαδή συνολικά 600 ευρώ. Το κόστος του προγράμματος είναι 28 εκατ. ευρώ το 2022 και 14 εκατ. ευρώ το 2023.

Σημειώνεται ότι το Πρώτο Ένσημο μπορεί να συνδυασθεί με άλλα προγράμματα, όπως αυτό της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Αναλυτικά, ο κος Χατζηδάκης ανάλυσε τα μέτρα αυτά (επιδότηση 1.200 για πρώτη πρόσληψη, παράταση επιδότησης εισφορών για νέες προσλήψεις, παράταση “Συν-Εργασίας”) ως εξής:

1. Διευκόλυνση της πρόσβασης νέων χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία στην αγορά εργασίας

Για πρόσληψη πλήρους απασχόλησης νέων 18-29 ετών, προβλέπεται επιδότηση 1200 ευρώ. Τα 600 ευρώ θα πάνε στον εργαζόμενο και τα 600 ευρώ στον εργοδότη. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2021, σε συνέχεια νομοθετικής ρύθμισης που θα έλθει σύντομα στη Βουλή, σημείωσε.

Την ευθύνη για το πρόγραμμα θα την έχει το Υπουργείο Εργασίας, τόνισε ο κος Χατζηδάκης.

Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται απλό ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας αντίστοιχη με ρήτρα που ισχύει σε άλλα προγράμματα, σημείωσε ο Υπ. Εργασίας.

Επίσης, θα μπορεί να συνδυασθεί με άλλα προγράμματα όπως πχ για εκείνο των 150.000 θέσεων εργασίας (κάλυψη εισφορών).

Θα μπορεί να συνδυασθεί με άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ και θα προβλέπεται επιδότηση και για θέσεις μερικής απασχόλησης στυο 50% σε σχέση με τις θέσεις με της πλήρους απασχόλησης

Τούτο το πρόγραμμα καλύπτει όλους τους νέους και όχι μία συγκεκριμένη κατηγορία νέων, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προγράμματα του ΟΑΕΔ, σημείωσε ο ίδιος.

Σημαντικό, επίσης, είναι πως κινητοποιεί τον ίδιο το νέο, χωρίς μεσολάβηση του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τον κο. Χατζηδάκη.

Το κόστος του προγράμματος για το 2022 και 2023 σε 42 εκατ. ευρώ Με αυτό τον πρόγραμμα θα καλυφτούν 35.000 θέσεις. Αν κριθεί αναγκαίο και υπάρχει ζήτηση, μπορεί να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, τόνισε ο Υπ. Εργασίας.

2. Συν-Εργασία

Επεκτείνεται έως το Δεκέμβριο 2021 το εν λόγω πρόγραμμα. Η δαπάνη για το πρόγραμμα αυτό έχει ανέλθει έως τώρα στα 121 εκατ. Ευρώ. Το κόστος της επέκτασης υπολογίζεται σε 50 εκατ. Ευρώ

3. Επέκταση του προγράμματος επιδότησης κατά 100% των εισφορών

Από το 2022, οι επιδοτούμενες θέσεις αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000.

Το πρόγραμμα αυτό είναι προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ. Με την αύξηση των θέσεων, ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 169 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται επιδότηση όλου του μη μισθολογικού κόστους για 6 μήνες και ισχύει ειδική ρήτρα διατήρησης απασχόλησης ειδική ρήτρα για μακροχρόνια ανέργους, 200 ευρώ επί καθαρού μισθού, τόνισε ο Υπ. Εργασίας. Ο ίδιος ανέφερε πως πάνω από 80.000 έχουν βρει δουλειά μέσω αυτού του προγράμματος. Οι 8.137 εξ αυτών είναι μακροχρόνια άνεργοι. Γύρω στους 55.000 κάνουν χρήση σήμερα της επιδότησης, σύμφωνα με τον κο. Χατζηδάκη.

Το πρόγραμμα θα επεκταθεί με σχετική νομοθετική ρύθμισης, τόνισε ο ίδιος.

4. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Επεκτείνεται η μείωση του 3% και το 2022, σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε μαζί με το νομοσχέδιο για το νέο επικουρικό.

Το κόστος του μέτρου είναι 816 εκατ. ευρώ και θα καλυφτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχει διπλό όφελος,καθώς ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αφετέρου αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.

Η συνολική μείωση ανέρχεται σε 3,9%, λαμβάνοντας υπόψην και τη μείωση του 0,9% που ισχύει από τον Ιούνιο του 2020.

Παρέχεται η δυνατότητα στον ΟΑΕΔ να κατανέμει το ποσό της κρατικής επιχορήγησης ανάλογα με τις ανάγκες κάθε κλάδου του.

5. Διπλή καταβολή δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το Δεκέμβριο

Το μέτρο αφορά σε 257.000 νοικοκυριά κα 500.000 άτομα.

Kόστος 64 εκατ. Ευρώ. Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με τον κο. Χατζηδάκη.

6. Ειδική αποζημίωση

Προβλέπεται ειδική αποζημίωση 534 ευρώ/μήνα για τον Ιούνιο -Ιούλιο για καλλιτέχνες. Αποζημίωση θα δοθεί το Μάιο -Ιούνιο για ξεναγούς. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 30 εκατ. Ευρώ. Έχουν στηριχθεί έως τώρα 18.000 καλλιτέχνες με 77 εκατ. ευρώ και 1.400 ξεναγοί με 4 εκατ. ευρώ.

7. Επέκταση επιδότησης κενών θέσεων στον πολιστισμό έως το Δεκέμβριο

Αφορά θέατρα, κινηματογράφους και μουσικές σκηνές, με συνολικό κόστος 22 εκατ. ευρώ.

Τα οφέλη από τα ασφαλιστικά-φορολογικά μέτρα

Το συνολικό κέρδος για τον εργαζόμενο από τη μείωση των εισφορών και των φόρων ανέρχεται σε 160 ευρώ χρόνο για ένα εργαζόμενο με μικτό μισθό 700 ευρώ. Με απολαβές 1000 ευρώ/μήνα, το όφελος 355 ευρώ/έτος. Με 1200 ευρώ σε όφελος 389 ευρώ. Με μισθό 2000 το όφελος 691 ευρώ/έτος.

Για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, το όφελος από ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα και την αύξηση του κατώτατου μισθού 2% το 2022, κυμαίνεται από 305 ευρώ/έτος έως 533 ευρώ/έτος.

Μειώθηκε η ανεργία

Με την οικονομική πολιτική της η κυβέρνηση και τα μέτρα του Υπ. Εργασίας, οι θέσεις εργασίας την τελευταία 2ετία προστατεύθηκαν και η ανεργία μειώθηκε, τόνισε ο Υπ. Εργασίας. Ενδεικτικά, μόνο για την πανδημία, έχουμε δώσει πάνω από 8 δις. Ευρώ για 3 εκατ. Εργαζομένους και ανέργους, σημείωσε ο Υπ. Εργασίας.

Το ποσοστό της ανεργίας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από το 17,3% τον Ιούλιο του 2019, έπεσε στο 14,2% τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή είχαμε μείωση 3 ποσοστιαίων μονάδων.

Οι απασχολούμενοι τον Ιούλιο του 2021 ανήλθαν σε 4.011.357. Δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 97.307 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.

Οι άνεργοι τον Ιούλιο ανήλθαν σε 664.384. Σημειώθηκε δηλαδή μείωση 152.128 σε σχέση με Ιούλιο του 2019.

Πρόκειται για το υψηλότερο αριθμό απασχολούμενων από τον Αύγουστο του 2011 και για το χαμηλότερο πλήθος των ανέργων από τον Οκτώβριο του 2010, τόνισε.

Δεν κομπάζουμε γι΄αυτό και δεν θεωρούμε ικανοποιητικά τα στοιχεία. Οι προσπάθειες μας δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ωστόσο, η τάση που διαμορφώνεται είναι θετική και η κυβέρνηση κάνει ο,τι καλύτερο μπορεί για να βρουν δουλειά περισσότεροι άνεργοι.

Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν νέα μέτρα που θα αφορούν το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και συνολικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής για απασχόληση και ανεργία, τόνισε ο κος. Χατζηδάκης.