Κορύφωση του καύσωνα σήμερα Τετάρτη – Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα φτάσει και τους 46 βαθμούς

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που τοπικά στα ηπειρωτικά θα φτάσουν και τους 46 βαθμούς Κελσίου προβλέπει για σήμερα Τετάρτη το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Στα πελάγη θα πνέουν ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι άνεμοι με στροφή σε βορειοδυτικούς μέτριους και βαθμιαία σε ισχυρούς, ενώ το meteo.gr προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 42 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα (στη δυτική Μακεδονία από 19 έως 36 βαθμούς), 28 έως 46 βαθμούς στην κεντρική και νότια Ελλάδα, 23 έως 39 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα, 23 έως 39 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 42 βαθμούς στην Κρήτη, 23 έως 44 βαθμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από 22 έως 38 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ, όπου βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 5 Μποφόρ και τοπικά σε ισχυρούς 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και μετά το μεσημέρι από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις και πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται σήμερα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 44 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς, με βαθμιαία στροφή τους σε δυτικούς μέτριους 4-5 Μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, ενώ βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 4-5 Μποφόρ και τοπικά σε ισχυρούς 6 Μποφόρ.

Τι θα ισχύσει για τους εργαζομένους

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε σήμερα Τετάρτη, ημέρα κορύφωσης του καύσωνα με την ονομασία «CLEON», διευκρινιστική εγκύκλιο για τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, επιβάλλεται παύση εργασιών στα delivery, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα σε όσες περιοχές πλήττονται από τον καύσωνα, με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η εφαρμογή των μέτρων, καθώς και σχετικές καταγγελίες, θα ελεγχθούν με ιδιαίτερη αυστηρότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας.