Κορωνοϊός: Στόχος το άνοιγμα τουλάχιστον ορισμένων δραστηριοτήτων την 1η Μαρτίου

Την πιθανότητα να επαναλειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες τον επόμενο μήνα, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζουν στην κυβέρνηση. Μεγάλα αγκάθια παραμένουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο, που απασχολούν τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και τους επιστήμονες.

Το ενδεχόμενο να έχουμε επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου ανέφερε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος εκτίμησε ότι η απόδοση των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται θα αρχίσει να φαίνεται από τη δέκατη ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε τρεις ημέρες από σήμερα. Σύμφωνα με τον κύριο Εξαδάκτυλο υπάρχει το θετικό παράδειγμα της Αχαΐας, όπου τα μέτρα επιβλήθηκαν νωρίτερα και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων, ωστόσο παραδέχτηκε ότι είναι εξίσου πιθανό να χρειαστεί παράταση του lockdown, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου, ενώ σε τηλεοπτική συνέντευξή του εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστηκα ίσως δούμε άνοιγμα των καταστημάτων με εποχικά είδη, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το φετινό Πάσχα να είμαστε πιο χαλαροί από άποψη μέτρων.

Όσον αφορά τα νοσοκομεία, ο κύριος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι πιέζονταν και θα πιεστούν περισσότερο τις επόμενες μέρες μέχρι να δούμε σταθεροποίηση αναφορικά με την αύξηση των διασωληνωμένων.

Γ. Γεραπετρίτης: Σκοπός 1η Μαρτίου να λειτουργήσουν κοινωνία και αγορά

«Θα προχωρήσουμε με συνετά βήματα, αλλά θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου, εφόσον μας δώσει το πράσινο φως και η επιτροπή» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα και οι πόροι πεπερασμένοι… Για την ψυχική υγεία όλων μας και για την οικονομία της χώρας την 1η Μαρτίου (θα πρέπει) να μπορέσουμε να ανοίξουμε. Η ελπίδα μας είναι να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε».

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό και από τη σύσκεψη που είχαν χθες οι ειδικοί, τα Ιωάννινα και η Κάλυμνος είναι από τις περιοχές που πλησιάζουν πιο κοντά στο να περάσουν σε καθεστώς σκληρότερων μέτρων.

Στην Κάλυμνο καταγράφηκαν την Τετάρτη επτά κρούσματα, με την επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμού να είναι 23,77 περιστατικά, ενώ στα Ιωάννινα εντοπίστηκαν 20 περιστατικά (11,91 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού).

Σε γενικότερο πλαίσιο πάντως οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν να δουν τα πολυπόθητα αποτελέσματα του σκληρότερου lockdown, ενώ προβληματισμός επικρατεί για τον αριθμό των διασωληνωμένων οι οποίοι καθημερινά αυξάνονται.