Κορωνοϊός: Σε συναγερμό η Β.Ελλάδα-Φουντώνει η διάδοση-Γεμίζουν οι ΜΕΘ

Η διασπορά του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα επιταχύνεται μέρα με τη μέρα με τους ειδικούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την μετέπειτα επιδημιολογική κρίση του Οκτωβρίου.

Τη χθεσινή ημέρα εντάχθηκαν ακόμη τρεις Περιφερειακές Ενότητες στο «κόκκινο», αυτές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς) αλλά και η Λάρισα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την εξάπλωση ειδικά σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα να έχει προκαλέσει συναγερμό στους ειδικούς.

«Κατεβαίνει» απειλητικά στην Θεσσαλία η πανδημία

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο, στη Λάρισα σήμερα σημειώθηκαν 192 νέα κρούσματα, από τα συνολικά 2.636 της επικράτειας. Οι 215.443 διαγνωστικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν ανέδειξαν πως σχεδόν το 40% των σημερινών κρουσμάτων (38,2%) εντοπίζονται αποκλειστικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Θεσσαλία ανέρχεται στο 13%.

Ενδεικτικά, εκτός της Λάρισας, 64 νέες λοιμώξεις καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Καρδίτσα, 56 στη Μαγνησία και 39 στα Τρίκαλα, ενώ δύο κρούσματα εντοπίστηκαν και στα νησιά των Σποράδων.

Ωστόσο, το πρόβλημα σε αυτό το σημείο εμπίπτει στην πληροφορία ότι σε όλες τις ΠΕ της Θεσσαλίας -εκτός των Σποράδων- η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν ξεπερνά το 52%, ενώ στη Λάρισα συγκεκριμένα περιορίζεται μόλις στο 46,5% και στα Τρίκαλα στο 50,3%.

«Φραγμός» στο κύμα που «σαρώνει» τη βόρεια Ελλάδα με αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών πιστεύεται ότι θα αποτελέσει η καλύτερα θωρακισμένη από άποψη εμβολιαστικής κάλυψης Βοιωτία (57,3%) -παρά τα 40 νέα σημερινά κρούσματα- αλλά και η Αττική του 61,2%.

  • Γεμάτες οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης – Μόλις 4 κλίνες άδειες σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία

Ασφυκτικά γεμάτες είναι πλέον οι ΜΕΘ COVID των νοσοκομείων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη, με την ΠΟΕΔΗΝ να επισημαίνει την αδυναμία του ΕΣΥ να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών, λόγω των αναστολών εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, σήμερα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 71 κλίνες ΜΕΘ-COVID, ενώ πέρσι, στην κορύφωση του τρίτου κύματος, υπήρχαν πάνω από τις διπλάσιες (193).

Η πληρότητα, μάλιστα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 100%, αφού οι 15 κλίνες του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ είναι καλυμμένες, όπως και οι 15 του Ιπποκρατείου, οι 11 του Παπαγεωργίου, οι 22 του Παπανικολάου και οι 8 του Αγίου Δημητρίου. Σημειώνεται ότι, ακριβώς λόγω των αναστολών εργασίας, τώρα καθίσταται αδύνατη η ανάπτυξη νέων κλινών, τη στιγμή που στο Νοσοκομείο Παπανικολάου είναι κλειστές 9 κλίνες ΜΕΘπου έχουν προέλθει από δωρεά, όπως και 2 ακόμα στο Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.

Όσο για τις ΜΕΘ-COVID στις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, Κατερίνη (4/4), Γιαννιτσά (6/6), Πτολεμαΐδα (6/6) και Κοζάνη (5/5) βρίσκονται, επίσης, στο 100% της πληρότητας, στο Νοσοκομείο Πολυγύρου διαθέσιμη είναι μία κλίνη ΜΕΘ-COVID (από τις 5), στο Νοσοκομείο Σερρών δύο (από τις 10) και στην Έδεσσα μία (από τις τρεις).

Ο κίνδυνος κατάρρευσης του υγειονομικού συστήματος περνάει κρίση, με κίνδυνο την κατάρρευση, μιας που κενές είναι μόνο τέσσερις ΜΕΘ-COVID σε όλα τα νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.