Κορωνοϊός: Παρελθόν οι «πράσινες» περιοχές για την Ελλάδα, σύμφωνα με το ECDC

Απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους έγχρωμους χάρτες που αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη.

Όπως φαίνεται από τα δεδομένα στον χάρτη για τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 11-18 Φεβρουαρίου, η χώρα μας για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό δεν έχει καθόλου πράσινο χρώμα.

Πλέον με βαθύ χρώμα είναι όλη η Στερεή Ελλάδα, η Εύβοια καθώς και ένα κομμάτι της Πελοποννήσου, κάτι που σημαίνει ότι τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό είναι ίσα ή πάνω από 150.

Τα νούμερα συνεχίζουν να μην είναι τόσο καλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς αρκετά κράτη όπως η Πορτογαλία και μέρος της Γαλλίας και της Ιταλίας παραμένουν στο σκούρο κόκκινο χρώμα, που σημαίνει ότι αυτές οι περιοχές έχουν περισσότερα από 500 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό.

Όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, η χώρα μας παραμένει ολόκληρη στο πράσινο, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να είναι στο κίτρινο.

Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.

Όσον αφορά τον αριθμό διαγνώσεων ανά 100.000 κατοίκους, οι περισσότερες περιοχές στη χώρα μας βρίσκονται στο πορτοκαλί, με εξαίρεση την Ήπειρο και τη Θράκη που είναι στο κίτρινο, δηλαδή έχουν τα λιγότερα κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στερεά Ελλάδα και κομμάτι της Πελοποννήσου και σε αυτόν τον χάρτη έχει βαφτεί με σκούρο πορτοκαλί.

Οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.